Najdi forum

Zanima me, kaj je to rota virus, kakšni so znaki in kakšne so značilnosti (način zdravljenja, se prenaša…).

Hvala v naprej.

Rota virusi so virusi, ki predvsem sezonsko (pozimi) povzročajo črevesna obolenja. Posebej pogosto zbolevajo mali otroci, saj veliko nosijo v usta. Povzročitelj se prenaša fekalno-oralno, virus se izloča z blatom obolelega. Inkubacijske dobe in dobo izločanja ne vem natančno, najbolje, da si pogledaš na kakšni spletni strani npr. http://www.jupsline.net ali kaj podobnega. Bolezen se začne običajno s črevesnimi težavami (driska, bolečine v trebuhu), nekateri imajo pred tem lažji prehlad. Mislim, da vse skupaj ne traja dolgo, kolikor vem se zdravi simptomatsko tj. skrbeti je potrebno za rehidracijo, saj so posebej mali otroci občutljivi na izgubo tekočine. Zadeva je kar zoprna (sem prebolela).

Pa lep pozdrav in srečno!

Alenka

Pri rotavirusu je najbolj pomembna higijena rok in igrač,ki jih mali otroci nosijo iv usta. Tudi obiske prosite, naj si umijejo roke, saj so morda v trgovini, na pošti ali kje drugje na svoje roke dobili virus, ki ga potem prenašajo. Rotavirus se širi zelo hitro. Razkužiti je treba tudi delovne površine ipd. Mali otroci velikokrat tudi bruhajo.Nekateri pravijo, da je pri utrjevanju odpronosti telesa pomagajo izdelki kot so actimel ipd.

Proti- in za lažje prebolevanje rota virusa pomagajo probiotični napitki in jogurti.

Pomagajo tudi tablete Linex, čeprav jih pediatri ne priporočajo, ker pravijo, da se mora iz črevesja izločiti vse, kar se mora.

Te tablete sicer vsebujejo mlečnokislinske liofilizirane bakterije (LCA), ki uravnavajo fiziološko ravnotežje črevesne flore.

Moji mami so pomagale – staknila je pa eno teh trebušnih viroz (nismo kontrolirali, če je res bil rota) od moje 16mesečne hčere, ki jo je imela teden prej, ravno, ko smo bili za vikend pri njej. Obe sta bili zelo bogi, poznalo se je, da sta se začeli zdraviti takrat, ko sta dobili apetit. Dobra stran je bila edino ta, da se mi pri mali ni bilo treba bati za dehidracijo, ker je pila ogromne količine vode (čaja ne, ga ne mara).

---------------------------------------------------------------------------------------------- Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce. <http://tamala0801.moj-album.com>

New Report

Close