Rota virus
Spostovani!
Kot strokovnjakinjo, ki vas izredno cenim me zanima sicer mogoce malce neumno vprasanje..kaj menite glede cepiva proti rota virusu( fantek star 3 mes)…sel bo v vrtec, doma pa nima bratca/sestrice. Ali so mozni kakrsnikoli problemi po zauzitju tega cepiva oz. ali naredim vec skode kot koristi?
Kaj pa za pnevmokokne okuzbe?
Odlocitev teh cepiv je prepuscena starsem pa sem malo negotova glede tega ali to cepit ali ne.
Najlepsa hvala za vas odgovor in lep dan zelim,
Eva
Draga Eva,
sodim med pristaše cepljenja, tudi proti rotavirozam in proti pnevmokokom. Moje mnenje temelji na strokovnih, z dokazi podprtih analizah in na poznavanju hudih zapletov, ki jih te s cepljenjem preprečljive okužbe lahko povzročajo. (In kar nasprotniki cepljenja v svoji gorečnosti praviloma “pozabijo” omeniti.)
Za prvo cepivo velja, da je dajanje neinvazivno (po žlički), da je cepivo učinkovito, opisani pa so (sicer redki) zapleti zaradi blagega vnetja črevesja in bezgavk ob njem (ker se cepi z živim, a zelo oslabljenim virusom), ki lahko pripelje do tim. invaginacije (ko del črevesne vijuge “zleze” v drugo – kot manjša v večjo cev, zaradi otekline pa pride do podobnih težav kot ob zapori črevesja). Če bo vaše dete obiskovalo vrtec, sem definitivno ZA cepljenje.
Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam ščiti pred večino nevarnih sevov pnevmokokov. Daje se ga v obliki injekcije, cepivo pa ni povezano s pojavnostjo kakšnih zoprnih stranskih učinkov. Ščiti ne le pred pljučnicami, ampak tudi pred meningitisom in vnetji srednjega ušesa, ki jih povzročajo te bakterije. Kolikor vem, bo cepivo v kratkem (ali pa je že) vključeno v redni cepilni program – in ga staršem ne bo treba plačati. Torej sem tudi tu ZA.
Lep pozdrav,