rota virus
Hčerka stara dve leti (november) je letos začela hoditi v vrtec, sedaj se je okužila z rota virusom in ima že en teden drisko ter vmes bruha, čeprav sem jo dala cepiti ( v treh delih), še kot dojenčka in za cepivo precej drago plačala – 150€ . Cepivo naj bi namreč ščitilo otroka do tretjega leta starosti, a zdaj vidim, da sem takrat zdravega dojenčka po nepotrebnem “okužila” z nekim kvazi cepivom, povrhu vsega pa še predrago plačala:
To je le ena izkušnja več, kar se tiče neobveznih ceplenj – nikoli več!!
Jezna, pa ne vem na koga…
Pa je potrjen rota? Virusov z bruhanjem in drisko je ogromno.
Pri nas v vrtcu so imeli oktobra 4 otroci hud rota virus (vsi necepljeni), med cepljenimi sta zbolela le 2, ki sta 2 dni imela mehkejše blato, ostali so bili popolnoma zdravi, čeprav so zboleli otroci v vrtcu (so že tam bruhali in driskali).
Meni ni žal, da sem jo dala cepiti.
Je, je. Rota je potrjen, pa še vsi poleg male smo ga fasali! Tolaži me lahko edino upanje, da ga zdaj pač preboleva v lažji obliki oz. bi ga nasprotno, v dosti hujši…mah, kaj pa vem.
Jezi me , da “traja” od prejšnjega tedna…prvič je bruhala v torek zvečer, pa tri večere zaporedoma, potem driska (a največ dvakrat dnevno), zdaj je imela štiri dni vsako jutro tekoče blato, danes ponoči pa mi je spet 1x bruhnila. (še vedno ima bruhanje tisti značilen vonj)…nikoli prej (v teh dveh letih) ni imela težav s prebavo, ali želodčkom…in v vrtcu jih je več okuženih (doma), kdaj bo potem mimo, če neke imunitete po prebolenju ni?
Ni nujno da je vsaka okužba z rota virusom tako huda in izčrpljujoča da je treba v bolnico. Moja hči je POTRJENO zbolela za rota virusom, cepiva takrat sploh še ni bilo – pred 9 leti – imela je hudo drisko 3 dni. Bruhala je samo prvi dan. Smo se res namučili da smo jo v tistem času zadostno hidrirali in futrali ker je vsako hrano zavračala. Dodajali smo ji tudi tisto raztopino ki jo dajejo pri driskah, sem pozabila kako se ji je reklo. V ZD so na 2 dni kontrolirali njeno kri. Nismo rabili infuzije in nismo šli v bolnico ker smo se doma dovolj potrudili in jo napajali. Res jo je stvar izčrpala ampak si je potem ob domači negi tudi hitro opomogla. V njeni skupini je bilo še nekja primerov isti čas ampak ne neka številka ki bi bila vredna omembe – mislim da so bili 4 otroci potrjeno okuženi. Kolikorvem nihče ni bil hospitaliziran.
Moja sodelavka je svojo hči cepila kot dojenčka. Z enim letom jo je dala v vrtec in že po dveh mesecih je kasirala okužbo z rota virusom. POTRJENO. So naredili test ker je tako hudo zbolela da je bila 4 dni v bolnici na infuziji.
Očitno ni pravila. Cepljen otrok lahko še kako zelo zboli in to za najhujšo možno obliko, pristane v bolnici in sploh in oh. In moja sodelavka ni osamljen primer. Vem ZANESLJIVO.
Koliko so smiselna prostovoljna cepljenja bo vsak presodil sam, tudi posledice bo nosil sam.
Moji otroci so cepljeni po obveznem programu, rota virus in norice pa smo kar lepo preboleli in preživeli. Brez kakršnih koli posledic.
Vaša hči je imela 3 dni hudo drisko – na 2 dni pa so ji kontrolirali kri. Tole mi pa ni jasno.
Če otrok 3 dni driska kolkat pa greste k zdravniku – vsak dan, pa pol še 1 teden preventivo al kako?[/quote]
Meni je pa logično. Pri teh virusih ni samo dehidracija problem ampak tudi krvni sladkor lahko zaradi premalo zaužite hrane močno pade. In četudi driska izzveni in se bruhanje ustavi, otrok ponavadi še vedno nekaj dni ne je čisto tako kot bi moral. In takrat je dobro, da se krvni sladkor kontrolira.