Rosacea
Pozdravljeni,
zdravim se z metronidazolom in so mozolji več ali manj izginili. Rdečica na obrazu pa je ostala. Se jo da odpraviti lasersko? Ali sploh kreme lahko pomagajo pri odpravi rdečice?
Stara sem 18 let in že 10 let se ukvarjam s tem problemom, res mi gre že pošteno na živce in se sprašujem, zakaj ne morem tudi jaz imeti lepo izenačenega tena polti.
Pozdravljeni!
Stara sem 60 let in sem pred leti prebolela raka dojk.Bila sem operirana in obsevana, drugih terapij pa nisem imela.Kmalu zatem pa se mi je pojavila močna rdečica po obrveh( le ti so se mi močno razredčili) in po licih.Po enoletnem zdravljenju so mi ugotovili rozaceo.Nekaj časa sem uporabljala kremo metronidazol, sedaj pa imam 2% žveplo v belobazi.Za dnevno in nočno kremo pa uporabljam 2% olivno olje v belobazi.Zanima me, s čim lahko čistim kožo, ker mi nobeden tonik in čistilno mleko ne odgovarjata.Nekje sem zasledila, da bi lahko kožo čistila z olivnim oljem.Rdečiča se mi je nekoliko umirila, sedaj pa ne vem, kako naj pravilno negujem kožo, ker se mi zdi, da je postala precej suha.
Najlepša hvala za odgovor in vse lepo pri vašem delu vam želim.Srečno
Odgovor je za vas pripravil dr. Pij B. Marko
Pozdravljena!
Pri rozacei dermatologi odsvetujemo uporabo dražečih čistil (npr. alkohol), kar je še posebej pomembno v vašem primeru, ko je postala koža obraza suha. Suhost kože obraza v zimskem času je pogost pojav in predstavlja dodaten problem pri bolnikih z občutljivo kožo obraza, ki jim pripadate tudi bolniki z rozaceo. Glede na to, da je pri vas v ospredju suhost kože obraza, ne pa več aktivna slika bolezni (vnetje kože z rdečino, rdečimi bunčicami in gnojnimi mehurčki) je morebiti smiselno, da prenehate z uporabo mazila z 2% žveplom v Belobazi, saj lahko žveplo ob dolgotrajni uporabi in neugodnih klimatskih razmerah (mraz, vročina) dodatno razdraži in izsuši kožo.
Za umivanje kože obraza ne uporabljajte nobenih čistil, razen če je to nujno potrebno, takrat svetujem, da kot čistilo uporabite sindet, ki ga lahko kupite v lekarni. Za umivanje obraza uporabljajte mlačno ali še bolje nekoliko hladno vodo. Za nego kože obraza pa svetujem kreme in mazila za netolerantno kožo, ki jih lahko prav tako kupite v lekarni.
V kolikor stanje ne bo boljše svetujem obisk pri dermatologu, še posebej v primeru, če se bo pojavila aktivna oblika bolezni.
Lep pozdrav,
asist. mag. Pij B. Marko, dr. med.,
spec. dermatovenerolog