Rosacea
Pozdravljeni,
dovolite mi, da povem še svojo zgodbo. Stara sem 28 let in že približno 10 let imam probleme s kožo. To pomeni rahla trajna rdečica na čelu in licih pa do ušeš z občasnimi papulami in mozolji. Koža je mešana, podvržena k aknam. Lansko leto mi je dermatolog potrdil rosaceo. 2 meseca sem jemala antibiotike Doxy, potem pa zdravljenje z metronidazolom. Slednje mi je kar omililo situacijo v smislu, da se samo še na enem mestu, in sicer ob bradi, pojavljajo in izginjajo mali mozolji, ki pa se ne vnamejo in na daleč zgleda kot rdečina in to vedno na istem mestu, kar je pač tipično za rozaceo. Sedaj to mazilo z metronidazolom (Rozex) uporabljam 5 mesecev. Ne razumem, zakaj mi rdečina v celoti ne izgine in tudi teh majhnih mozoljev, ki pa se vedno pojavijo na istem mestu. Moram pa povedati, da odkar spijem 2l ali več vode na dan, se mi je stanje kar se tiče mozoljev občutno izboljšalo. Rdečina pa žal ostaja :(. Na bradi je po več dnevnem pitju stanje boljše, a še ni čisto do konca izginilo. Se mi zdi, da v petek, ko sem po daljšem času prižgala par cigaret, se mi je stanje na bradi spet malo poslabšalo. Ne vem, če je ravno to krivo, ampak pač predvidevam.
Sedaj sem na forumih zasledila kremo Demodex ZZ, ki me zelo mika, saj so uporabnice zelo zadovoljne z rezultati. Ne vem pa niti, kaj naj uporabljam kot dnevno nego za moj tip kože, saj mi razni Eucerini in Vichyji ne “dišijo več”, saj bi rada nekaj čimbolj naravnega ali nevtralnega za mojo kožo. Zasledila sem tudi ZenMed linijo, ki pa je žal tudi dostopna samo v Canadi.
Kaj naj storim? Bi morala k vam na kakšne teste? Koliko to stane?
Kakšne imate kaj izkušnje s tovrstnimi pacienti? Najbolj vesela bi bila, da bi končno prišla stvari do dna in vedela, kaj je VZROK tej bolezni! Ali je to alergija ali karkoli pač že…
Baje je tudi bazično ravnovesje dobrodošlo pri takšni bolezni. Skratka milijon informacij pa ne vem, kje naj začnem, da bi končno rešila to težavo in šla v svet bolj samozavestno z normalnim tenom kože!
Prosim za vaš nasvet!
Predlagam, da pridete v ordinacijo in bomo pod mikroskopom pogledali, ali imate pršice, ali ne. Lahko pa naročite kremo in testirate na ta način.
Kajenje opustite, škodi vam in koži, bazično ravnovesje v telesu pa je tudi pomembno, zato preverite zakisanost.
LP