Najdi forum

Čestitam!! :(((

s kislim obrazom eh? :))

lp ajs

Učencev ne delijo na Rome in Nerome, policija z njimi postopa kot z vsakim drugim kriminalcem, če naredi kaznivo dejanje, v šole vpeljujejo prostovoljce, ki nudijo Romom učno pomoč ….

Skratka, Romi nimajo razloga, da bi zavzeli obrambno držo in neodobravanja vračali z napadi. Pa s tem ne mislim tega, da se v Prekmurju ne dogajajo razni incidenti. Da se ne bodo zdaj oglašali Prekmurci, ki imajo težave z Romi. Posamični primeri seveda so, so pa obvladljivi, ker obstaja na obeh straneh veliko dobre volje za rešitev problemov.

OK – iskrene čestitke, ČISTO RESNO MISLIM, prav zares. :(((( ah spet se mi je zapisal kisko.

Orden za iskanje dlake v jajcu ti pa podelimo na slavnostni prireditvi zmagovalnih forumovcev v praznem besedičenju. Ah, kako ti zavidam, res….:))

Tejči tako se delaš pametno in vsevedno a v bistvu nimaš pojma o pojmu!
Naj ti povem, da takšen model pouka kot ga je Zver uvedel v Bršljinu že kar nekaj leta obstaja v Murski soboti in nimajo nobenih problemov več. Tako je Zver misli, da bo učinkovit tudi v Bršljinu!!!!!!!

Tanaja

Kako nekateri posplošujejo in poenostavljajo stvari, predvsem pa očitajo drugim nekaj, kar velja zanje!!

Torej dejstva: Na osnovnih šolah v Prekmurju poteka zunanja učna diferenciacija (nivojski pouk) tako, kot na vseh ostalih OŠ v Sloveniji in tudi Romi se odločajo za zahtevnostne ravni po lastni presoji.

To, o čemer ti govoriš (če sploh veš, o čem govoriš), pa je itegracija oz. inkluzija romskih učencev v sklopu dodatnih ur na šolah, kjer tem otrokom ponujajo dodatno učno in drugo pomoč. Ne gre torej za “isto stvar kot v Bršljinu”, daleč od tega. Pri teh dodatnih urah (izven pouka) se romski otroci poleg premagovanja učnih težav srečujejo tudi s svojo lastno kulturo – glasba, plesi….

Na Dolenjskem živijo Romi v getih, so izolirani od drugih ljudi in Slovenci se jih bojijo. V Prekmurju se medsebojno obiskujejo, romski otroci pridejo k slovenskemu otroku na dom, na praznovanje rojstnih dni ipd..

In preden boš še trosila neumnosti po netu, preberi kakšno stvar. Pa še čista logika: če bi zadeva res že obstajala v Prekmurju, bi vsi pobudniki romske segregacije rekli:” Saj vendar ista stvar deluje v Prekmurju, kjer sploh ni skoraj nikakršnih težav več z Romi. Zato pa v želji, da bi isto veljalo za Rome na Dolenjskem, uvajamo zadevo tudi sem.” Pa ni tega nihče rekel. I wonder why.

ne moreš iz svoje kože heh:))) ?

lp ajs

Daj že nehaj nakladat, ker te mamo že dost, itak pa po vsem tem, kar si napisala, o tem problemu nimaš pojma.

Aja? Koliko pa vas sedi za računalnikom v tvoji sobi, da me imate zadost?:)))

Sploh pa imaš vso pravico ne odpirat mojih postov. Glede problema pa vidim, da imaš ti o njem ogromno pojma – glede na to, kar si ti napisal o njem.

Tejči,
vidim,da si se razpisala in da mogoče malce več veš o tej temi. Še vedno me zanima zakaj take razlike med Prekmurjem in Dolenjsko? Od kod? JAz sem se že večkrat spraševala zakaj tako? Zakaj je v Prekmurjo dosti več strpnosti z obeh strani, romske in slovenske? Mogoče tudi časovno kdaj so se začeli problemi na dolenjskem? Kakšne način so imeli eni in drugi Romi pred destletji?

Stvari so zelo kompleksne. Nekaj o tem vem, ker sem o tej tematiki prebirala precej literature, vendar bi mi lahko spet kdo oporekal, češ da o tem govorim iz lastnega udobnega naslanjača, o stvari sami pa ne vem dosti, ker je nisem izkusila – ker pač z Romi nisem imela opravka. Tudi v tem je verjetno zrno resnice. Je pa moja dobra prijateljica učiteljica na eni izmed prekmurskih OŠ, ki se z učenci Romi stalno srečuje. Je istega mnenja kot jaz in ji Bršljinska specifika absolutno ni všeč.

Če te stvari zanimajo, si poglej kar je o tem napisano na netu – prek googla se pride tudi do zanimivih člankov (pač vtipkaš besede Bršljin, romska problematika, Romi v Prekmurju ipd.).

Tole berem, pa mi pride naprej takšna misel:

– iz vaših podatkov Tejči: poznate učiteljico iz Prekmurja, ne poznate pa je iz Dolenjske, s tem pa tudi DEJANSKIH razmer v obeh regijah ne, da bi lahko primerjala – vse skupaj je samo VAŠA teorija, ki pa je lahko zelo daleč od prakse – žal! Od daleč, preko Prekmurja in še s tujimi očmi gledate na ta del Slovenije. Morda pa bi ta učiteljica, ki ji bršljinska specifika ni všeč, odšla na to šolo učiti po Prekmurskem načinu? Morda bi pa uspela tam, kjer učitelji te šole ne uspejo? Ni ji všeč? Kaj pa je naredila v tej smeri ona ali vi? To niso zadeve stare kak teden ali mesec, ampak je zadeva pereča že desetletja, kakor jo je razumeti.

– sama imam prijatelje, katerih otroci obiskujejo to šolo – že pred temi zadevami so nam večkrat povedali, da se bojijo za svoje otroke, ker so maltretirani s strani Romskih učencev (izsiljevanja, kraje, grožnje itd.).
In to že v najnižjih razredih. Otroka pa lahko hitro prestrašiš! Torej?

Takšno prerekanje Tejči z vsemi, ki mislijo drugače kot vi, ne bo prineslo sadu. Predlagam, da se Tejči in še kdo, preseli z družino s šoloobveznimi otroci v te kraje, vpiše otroke v to šolo in poizkuša teorijo o strpnosti in približevanju udejanjiti, če je cela Dolenjska ne zna. Morda so pa tam doma samo buteljni, ki ne vedo kaj je toleranca do drugačnih. Tako bi se med Rome in Nerome priselila inteligenca, katere baje manjka na tem delu Slovenije. Pošljite pomoč v tem smislu tja – morda vam bodo hvaležni eni in drugi! Žal mi je Tejči, če boste sedaj jezna, ampak vaši posti so me vzpodbudili k razmišljanju v to smer.

Drugače pa:
Zelo težko razumem takšne debate na forumih med ljudmi, ki sploh ne vemo, kaj v resnici ljudje te in one strani v RESNICI preživljajo. Nam je lahko pametovati ob računalnikih in odkrivati Ameriko – konkretno pa tem ljudem tako ne pomagamo – ne Romom ne Neromom.

Oprostite, ampak na živce mi gre, ko se hočejo določene stvari urediti, se takoj oglasijo raznorazni mirovniki in vpijejo na vsa usta o ksonofobiji,
netoleranci do drugačnih, kratenju pravic ipd. Ko nekomu nekaj ne diši, takoj pomaha s čudežno besedo, ki je zadnja leta zelo v modi za besedna in vsakršna izsiljevanja – nestrpnost do drugačnih! V bistvu smo pa vsi drugačni – sta morda vsaj samo dva človeka enaka? Za koga se pa potem borci za enakopravnost borijo? Zase?

Še to: tu se govori o getih! Saj ravno tisti, ki se imajo za drugačne težijo k temu, saj naravnost silijo v to smer – saj se samo še etiketirajo med seboj, ko se za vse zahteva samo in samo pravice od te države: levi, desni, rdeči, črni, geji, lezbijke,… sedaj še Romi itd. A je kdo slišal, da se od teh kdo bori tudi za dolžnosti? Jaz ne. Verjetno si mislijo: to je za bedake!

Človek bi pomislil, da bi se bilo pametno kar vključiti med te marginalce (kot jim pravite), saj si bodo s sklicevanjem na nestrpnost vsak zase izborili določene ugodnosti, ki jih nemarginalci ne bodo imeli niti pod razno. Nazadnje bo ta uboga slovenska zemlja imela ne 2 miljona prebivalcev ampak sto in sto marginalnih skupin in manjšino nemarginalnih naivnežev.

Toliko v razmislek. Lp

Marginalci, draga Aiko, obstajajo v vsaki državi. Še več, marginalce vsaka družba namensko reproducira, saj le-ti predstavljajo antipod “normalnosti”. Družba, ki ne bi imela marginalcev, bi bila obsojena na propad. Za svoje funkcioniranje družba potrebuje marginalne skupine. Da bi pa te skupine predstavljale večinski delež prebivalstva, se pa še ni zgodilo – in tudi pri nas ni te bojazni.

Ostalo, o čemer govorite pa je – strnjeno: Kdor o zadevi ne ve iz neposrednih izkušenj, naj o njej raje molči. To bi pomenilo, da naj se tisti, ki nikoli niso bili žrtve nasilja, ne spuščajo v pogovore oz. v delo z žrtvami nasilja. To bi pomenilo, da mora biti vsak psihiater bivši (ali še bolje- sedanji) psihični bolnik, saj samo tak lahko razume globine psihične bolezni. Tukaj bi lahko naštevala v nedogled…

Ne, ni potrebno, da doživim nasilje, da bi se borila proti njemu. In ni potrebno, da doživljam odnose med Romi in Neromi na svoji koži, da bi vedela, da so pereči. Vem, da so!! Vendar pa hkrati vem, da rešitev ni v popolni osamitvi in izoliranosti Romov od Neromov. In če bi z njimi živela in bi potem spremenila svoje mišljenje, to še vedno ne bi pomenilo, da bi potem imela prav. Še več, globoko v sebi bi točno vedela, da je moja sedanja miselnost samo plod želje po maščevanju, ki mi je zameglila presojo. Veliko zdrave pameti in dobre volje je namreč potrebne, da rečeš potem, ko ti Romi ustrahujejo otroka, da obsojaš obnašanje neprilagojenih posameznikov in ne da obsojaš vse Rome. Nekateri tega ne zmorejo, kar pa še zdaleč ne pomeni, da imajo prav.

Ja, Tejči, se strinjam, da so marginalci vse povsod. Toda, ko 2 mio prebivalcev, kar tako in tako sploh ni veliko, stalno predalčkaš med te in one marginalce, se zdi, kot da bo enkrat vse več takšnih. Kaj se pa bo ali ne bo zodilo, pa ne ve niti najboljša vedeževalka. Kaj vse ni možno drugod po svetu, pri nas pa se zgodi. Smo enostavno ene vrste fenomeni.

Kar se pa ostalega tiče pa takole. Morda ste me slučajno narobe razumela. NISEM napisala, da je o nasilju potrebno molčati – NASPROTNO! Samo, spoštovana Tejči, če je človek pošten mora gledati na nasilje kot na nasilje, ne glede s katere strani prihaja. Žal vedno ni manjšina tista, ki jo je treba brezpogojno braniti. So tudi izjeme.

S pravo ihto ste se zapodila v prepričevanje, kako je vaše gledanje primera in izhoda iz njega edini pravilen. Toda na nek način je tudi to nasilje nad tujim mišljenjem. Toda, sedanji minister vsaj poizkuša najti rešitev, prišel je na teren, prejšnji pa tega niti probal ni – ni hotel vedeti za probleme, ki so že več desetletij evidentni. Še manj, da bi se osebno prepričal, kaj je tam narobe. Nasmreč, nekje sem prebrala, da sta v 36 letih uspešno dokončala osemletko samo 2 učenca! To govori dovolj samo zase.

Naprej. Veliko kroničnih bolnikov je tudi zato, ker marsikateri doktor ne more in noče prisluhniti bolniku ampak zdravi samo njegova “zunanja” znamenja bolezni. S psiho pa se ne ukvarja nihče. Dokler ne pristaneš na psihiatriji! Zato pa pravijo bolniki, da so povsod samo številke! Človeka pa ne vidi nihče, tudi dohtarji ne. So svetle izjeme – hvala Bogu!

Ne, nihče vas ne sili, da spremenite mišljenje. Samo, morda bi v problematilčnem okolju lažje razumeli udeležence in morda lažje našli rešitev – stanje tako poznate samo iz medijev oz. iz daljave preko tretje osebe. Saj tudi doktorji ne predpišejo zdravila po telefonu, čeprav mu lepo razložiš, kaj ti je. Hoče te videti – že zato, da ugotovi, ali je neka bolećina samo bolečina, ali je posledica nekega drugega dogajanja popolnoma drugje v telesu. Nekaj podobnega pa je tudi takšno reševanje problema
na daljavo. Ob težavah v šoli, ki so sedaj v prvem planu pa se pozablja, da niso problem samo romski otroci ampak tudi odrasli – ne samo starši. Šolski minister pa tega ne bo reševal, ker ni v njegovi pristojnosti.
Potrebno bi bilo v reševanje tega kompleksnega problema vključiti še koga drugega – vsekakor tudi nekdanje odgovorne, ki so toliko desetletij tiščali ušesa, oči in usta, da se enkrat reši ta zadeva. V korist Romov in Neromov.
Prepričana sem, da si sožitja in mirnega življenja v prvi vrsti želijo slednji.

Kreg po forumih, dokazovanje kdo ima bolj prav in kdo manj, ne bo pripomogel k pametni rešitvi – samo še slabše bo. Romi ne (ker nimajo računalnikov), ampak ostali občani se bodo počutili še slabše, saj očitno nihče noče razumeti njihovih težav. Tako in tako se pa ne glede na resnične izkušnje z njimi, večina takšnih oddaljenih razpravljalcev postavlja ob bok Romom, ker so pač marginalci. Tukaj pa jaz vidim veliko napako. Nekateri Romi so kljub nedokončani šoli še kar razgledani. Niso gluhi in slepi, da ne vidijo, da imajo podpora, ne glede na vse – s tem pa še več poleta za dejanja, ki so jih navajeni že desetletja.

Dajte Tejči in vsi, ki enako mislite, poizkušajte povprašati kakega prizadetega občana, kakega znanca od tam, pa ne samo enega, morda pa vam oni pomagajo spremeniti naravnanost vašega “kanala” za sprejem resničnih dejstev. Včasih smo rekli, da papir prenese vse – no ja sedaj pa očitno tudi ekran! Lp

Aiko se popolnoma strinjam s teboj!!!
Takoj sem za, da pride Tajči živeti v naše okolje, lahko ji odstopim sobo in bo imela za sosede Rome. No me prav zanima koliko časa bi zdržala. Stavim, da ne bi potekel teden dni pa je že ne bi bilo več!!!

Tanaja

O, draga moja, tega pa že ne! Menda ja ne misliš, da ti bom za tvojo bedno sobo odstopila svojo vilo z bazenom, 50 hektarji zelenih površin in ograjeno okrog in okrog, da slučajno kakšen nepovabljen marginalnež ne pride zraven.

Tega pa ne, ljubica! Ponudbo prijazno zavračam!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close