Romi
Berem malo nižje razpravo o Romih na Dolenjskem, pa eni pravijo, da je treba bit strpen…itd
Veste kaj, lahko je bit strpen do Romov, če živiš v Ljubljani in jih vidiš samo na televiziji.
Bral sem malo forum Novo Mesto, tam o Romih in svojih izkušnjah z njimi ljudje tako pišejo, da ti slabo rata.
Jaz ljudem verjamem.
Pozdravljam potezo ministra, da bodo Rome dali v posebne oddelke na šoli Bršljin. Treba se je izogibati konfliktov, to je najbolj važno in če drugače ne gre, naj bo pač tako.
Romi s ebodo morali počasi zavedati, da nimajo le pravic, ampak tudi dolžnosti, enake kot vsi civilizirani prebivalci te države.Ne pa da se obnašajo, kot da so včeraj prišli iz stepe.
Se strinjam s tabo. Res je tako, da smo lahko strpni, če te spore gledamo samo po TV. Če bi pa živeli blizu, pa ne bi več tako razmišljali. Hodila sem tudi z romi v OŠ in vem kako je to. Tudi, če je bil v razredu samo en rom je lahko naredil nemir in nobeden mu ni nič mogel. Poleg tega smo se jih vsi bali, ker so skoz delali težave, tako v šoli kot tudi izven nje.
To si pa prav povedu. Pri nas na OŠ, ko sem še jaz hodu, smo imeli “samo” enega cigana, pa so bili taki problemi, da je neverjetno. Nihče mu ni nič hotel, le izogibali so se ga od takrat, ko so na šolo prišle uši in ravno na njegovi glavi jih je bilo par milijonov. Zato so se ga potem otroci izogibali na željo staršev, AMPAK so ga pa pustili na miru.
Take probleme je potem delal nalašč nadlegoval punce, kdaj pa kdaj komu ukradel denarnico, pride njegova mama v šolo: ne naš sin ni tak, vi imate nekaj proti nam, vi nas kar izzivajte, pa boste videli… Naslednji dan ista zgodba….ukrade med telovadbo več denarnic, ter zbeži iz šole….se pokliče policija…ga iščejo cel dan in ga najdejo na mejnem prehodu(in to 13 letni mulc), njegova ma pa, to ste mu vi spet podtaknili…Haloooo? Ga primejo na meji, potem smo mu pa mi podtaknili????
Ma njih bi jaz vrgel v Jadran vse po vrsti.
Ja, začnimo z Romi, počasi bodo prišli na vrsto homoseksualci, južnjaki, bolani, pa invalidi, pa drugače politično misleči, pa majhni, pa preveliki, pa tisti s preveč otroki, pa tisti, ki jih nimajo. Ja, tako to gre, če ne veste. Kmalu bi zrasla taborišča, svobodno misleči pa bi bili posebna tarča slaboumnih nevednežev. Ničesar se niste naučili iz zgodovine. Sram me je, da tukaj lahko berem takšne imbecilne konstrukte.
Se ne mislim spuščat na problematiko posameznih primerov. Tukaj gre le za to, kako naj reagira državno vodstvo oz. kakšno naj bo vodilo države v takih primerih. Če je namreč državna politika taka, da naj se učenci v OŠ delijo po etnični pripadnosti, potem naj za tem stoji in v tem primeru lahko pričakujemo v kratkem tudi delitev učencev v skupine po narodnosti, lahko bo za tem delitev učencev po veroizpovedi (ateisti v eno skupino, katoliki v drugo, muslimani v tretjo…). Torej naj vemo državljani, v kakšni državi živimo. Naj torej ne opletajo z nivojskim poukom, ki naj bi delil učence zgolj po učni sposobnosti in še to je v zakonu opredeljeno kot učenčeva odločitev- torej se učenec odloči, katero zahtevnostno raven bo obiskoval. Če to velja samo za Slovence, naj bo jasno opredeljeno.
Da so Romi PITA- pain in the ass, je pa itak jasno. Ampak to so še marsikateri drugi marginalci, ne?
Jaz bi jih dala v rezervat, tako kot indijance.
Imajo samo vse pravice, dolžnosti pa nobene!!
Država je kriva za tako stanje, ker jim daje preveliko podporo.
Sj, v parlamentu so pa itak spet sami cigani, korupcija, kraje, ukradejo par milijonov sit, pa jim tudi noben nič ne more.
Tebe bi pa dala živet zdraven enega romskega naselja.
Tako, kot živim jaz in te bi pol po 1 mesecu vprašala, kakšno je tvoje mnenje!
Pa še prav zanima me, kaj si sploh ukrenila, naredila, poskusila narediti, da te ljudi malo spoznaš, da veš s kom imaš opravka in jih poskusiš razumeti. Imajo pač svoj specifičen način življenja. Če bi jih bolje spoznali in jih pustili, da spoznajo nas, bi tudi življenje na istem prostoru bilo veliko lažje. Tako je pa najlažje pljuvati, obsojati in sovražiti jih, ker pač ne živijo tako, kot večina “civiliziranih” ljudi.
Ne mislim se s tabo prerekati in prosim ne klati take neumnosti.
” Če bi jih bolje spoznali in jih pustili, da spoznajo nas, bi tudi življenje na istem prostoru bilo veliko lažje. “
Ne seri, ko blage veze nimaš kdo so oni. Če bi jih rad pa bolje spoznal se pa oženi z romkinjo, mamu ti nabijem na ku-rac.
sploh ni fore v tem…kriva je drzava in oni to pridno izkoriscajo, nimajo nobenih dolznosti do tega da bi si pridobili denarno pomoc, (ki je veliko vecja kot pri navadnem drzavljanu),njim avtomatsko priipada in pika…narobe je to…drzava bi morala narest tako da ce otroci ne bi hodili v solo in brez opravicila izostajali bi se jim ukinila pomoc in to bi bilo edino pravilno…njim ni nic hudo kradejo vse naokoli in imajo veliko denarja…jaz jih poznam kar veliko nekateri carji taki da jih tudi med neromi ne najdes, pa lahko isces pa isces pa ne bos nasel takega cloveka…so pa tudi drugi ki…vemo kaksni…in ja Srecko z romi je tezko ena napaka,ena zal beseda in si v ….., najd mi enga roma starejsega od 10 let k hodi brez orozja okoli….bi poslal hcer-sina v solo ce bi vedel da ji lahko sosolec vsak trenutek-nepremisljen; iz otroske igre vzame zivljenje…mislim da ne…
in ves ne dajo ti vsi moznosti sploh stopiti v kontakt z njimi, kaj sele spoznati jih
ponavljam pa niso vsi Romi taki, ne velja to za vse…kriva pa je DRZAVA
mm- iz kje pa si ce smem vprasat
Imamo dve moznosti :
– Ali jih zacemo pobijat, pretepat in jih spraviti v rezervate (sicer nevem kam), tako kot Americani indijance.
– Ali pa jih scivilizirat.
Zdaj tavamo nekje vmes, kjer ni izhoda.
15letnik3 napisal:
> – Ali jih zacemo pobijat, pretepat in jih spraviti v rezervate
pa bi upal to narest????
Romske otroke je treba vzet staršem in jih dat v posebne domove, da se jih civilizira in pripravi na normalno življenje.
To je edini način.
Stari Romi pa bodo počasi umrli in jih ne bo več.
To kaj je zdaj pa je le reprodukcija nomadov, s katerimi nima nihče kaj početi.
Kaj te zanima?
Spider, remember: mogoče to jst enkrat rečem za tvojga otroka. Če ga boš tko učil, če ga boš vzgaju tko, da men men ne bo všeč, če bo prizadet al pa invaliden, če se bo v puberteti zafiksu… Rekla bom, da bi ti ga blo treba že prej vzet, še preden ti ga je ratal tko zafurat… Glede na to, da je velik možnosti, da bom delala na tem področju, obstaja velika možnost, da bom tako moč tut zares mela. And then…
Ja dejmo res vse to narest. Dejmo vse, ki so količkaj drugačni, spremenit v nam enake. In potem, ko bom vsi enaki, se bomo med sabo pobijal, ker bomo mel različno dolge trepalnice, preveč špičasta al pa preveč okrogla kolena….
Vse bi se dalo, tut “civlizirat”. Vsaj tok, da bi živel na nam kokr tok všečen način. Samo ne pri takem večinskem narodu kot smo mi: HOČEMO VSE, HOČEMO TAKOJ, HOČEMO DEMOKRACIJO – PO NAŠE.
In vi bi vse rešil s segregacijo? Da bojo med nami še večji prepadi? Pa nej bo tko, sam še bolj boste naiebal in čist prov vam je.
Ne nisem iz NM. Sem iz Bele krajine.
Forum je zaprt za komentiranje.