Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Romana Kranjčan zna biti prav žaljiva!!!

Romana Kranjčan zna biti prav žaljiva!!!

Ne morem si pomagati, da vas ne bi vprašala za mnenje… Kolegica mi je zrihtala CD od Romane Kranjčan Od mravljice do dinozavra. Vse lepo in prav. Pesmice so mi prav všeč… Toda… Čiki – pesmica o cigaretih je pa mal too much!!! Ni lepo in zdravo, da se kadi, pa vendar se mi ne zdi prav, ko poje: “Vsi vemo, da je neumen tisti človek, ki kadi…”… HALO!

Vsak zase ve, da ni dobro, da kadi – da pa je zato neumen… Mi prav nič ne bi bilo všeč, ko bi sine nekega dne prišel iz vrtca in očku (ta namreč kadi) rekel, da je neumen!!! Če bo šlo tako naprej bodo kmalu neumne mamice samohranilke samo zato, ker so pač same, in babice in dedki, ker so stari…

Ne vem, no. Mislim, da ne pretiravam… Ker se mi zdi skrajno otroka sploh učiti, da je nekdo NEUMEN. Potem se pa čudimo od kod že malim otrokom kletvice in zmerljivke… Kaj mislite?!

Aja, upam, da se ne bojo zdaj nekadilke obesile name… Tudi sama ne kadim – sem pa v pubertetniških letih kar veliko – pa sem tudi vedela, da ni OK. Sem bila zato NEUMNA?

LP

nika

Ne, res ni lepo reči, da je človek, ki kadi, neumen.
Po moje pa se lahko reče, da je kaditi neumno, ne da bi s tem osebno žalili človeka. To se mi zdi smiselno reči, ko se morajo otroci slej ko prej odločiti za cigareto ali proti njej.
A ni že Šifrer pel nekaj v smislu “tisti, ki kadi, iz ust mu le smrdi” (Ka ka blues)?

Hojla!

Za to kost bom pa z veseljem prijela.

Ire, zakaj pa bi se morali sprenevedati in ločevati dejanje človeka od njega samega? Tak on je in zato to počne-kaDi, namreč.

In ja, kakorkoli vas to kadilce pač žali, na nek način ste neumni, zakaj pa določene stvari pišejo na cigaretnih škatlicah?

Dajte no, obnašate se že kot katoliki. Mislite, da ste ubožci, ogrožena vrsta, da VAM nekdo krati pravice.

Največji absurd je, ki se ga nikoli!!!! ne boste zavedali (in zato morda res ste nekako neumni, ali pa le nevedni) je, da s tem svojim vedenjem ŽALITE in uničujete tudi ostale okoli vas.

LE ZAKAJ TEGA NE POČNETE NA SAMEM?

Ta nevednost je res lahko tudi neumnost.

Lp, L.

Čeprav se sama ne strinjam s kajenjem, sem stroga nekadilka in bi kajenje z zakonom prepovedala ))), pa blatenje in žaljenje kadilcev resnično ni na mestu.
Sem pa zadnjič tudi sama poslušala bolj pozorno pravljico Maček Muri od Kajetana Koviča, kjer je tudi več žaljivih besed, npr. ko nekdo kliče zgodaj zjutraj muco Lizo, mu ta pravi, da je bedak,… Tudi v risankah sem opazila, da se večkrat nedolžno zmerjajo, pa vendar si otroci to zapomnijo in kar srkajo.

Hmmm, ne vem, kdo so ti “kadilci”, s katerimi se pogovarjaš v drugi osebi, ampak se sploh ne bom spuščala v to.
In ne, niso neumni, nekateri so celo genialni, pa čeprav kadijo kot Turki. Se ti res zdijo neumni Einstein, Churchill ali Sartre? Da ne bo pomote: nič ne zagovarjam kadilcev, ampak med tobakom in inteligenco pač ni logične povezave.

glej tudi ti si uporabila neprijazno primerjavo “kadilci – katoliki – ogrožena vrsta” halo? ali ni “ogrožena vrsta” – živalska vrsta? kaj imajo tu zraven katoliki mi ni jasno?
strinjam se, da se nikomur na svetu ne sme reči bedak ali da je neumen.

Pa ja ne bomo šli sedaj ugotavljati, koliko “žaljivk” je v pravljicah otroških pesmicah,… Ne bodimo takšni kot npr. v Ameriki, kjer se tožijo že zaradi vsake nesmiselne malenksti.
Pesmice in pravljice so pač kakršne so. Mislim, da je skoraj ni take, ki bi je svojim otrokom ne prebrala. Če pa že je, se ji preprosto izognem. Pri prehudi “cenzuri” se lahko zgodi, da nam od klasičnih pravljic nič ne ostane. Pomislite samo na Rdečo kapico, pa na risanke kot je recimo Tom&Jerry. Pa jih imajo otroci tako radi!

Aja, pa še to. Ni lepo reči človeku, ki kadi, da je neumen in iz mojih ust ta žaljivka gotovo ne bo prišla. Ampak če pogledamo z druge strani: a bi vi človeku, ki zavestno uničuje svoje (in drugih) zdravje, reklji da je pameten? Verjetno to ni ravno dokaz inteligence…

Ne, ni dokaz inteligence… Nimamo pa pravice govoriti takih stvari! Kaj hitro se lahko zgodi, da bo meni nekdo rekel, da sem neumna samo zato, ker…

In kaj potem, ko nam otroci začnejo s takimi besedami… Mislim, da to nobenemu staršu NI všeč! Če pa to toleriramo že pri otroških pesmicah, pravljicah itd. pa otroci itak to sprejmejo kot nekaj normalnega. Pa ni! Meni sigurno ne bo všeč, ko bom sina slišala o drugih govoriti, da so neumni, bedaki…

Pa mislim, da še marsikomu to ne bi bilo všeč.

nika

Sem kadilka in se sama sebi zdim neumna! To mislim čisto resno.

Med tobakom in inteligenco mogoče res ni neposredne povezave, so pa študije dokazale, da nikotin krepi spomin.

Hja:

naj bo – Ok – kdor kadi je naumen, kot pravi R. Kranjčan.
In večina se vas strinja s tem.

Toda:

se morda spomnite teme izpred nekaj mesecev, kjer je bilo govora o reklami za otroški žvečilni gumi Orbit?

Vse smo se strinjale, da tekst reklame, kjer so rekli: “Pametni otroci žvečijo Orbit….”, ni primeren, ker ločuje PAMETNE otroke (ki ževečijo) in NEUMNE otroke (ki ne žvečijo).

Nataša

PS: Ja, sem kadilka – hkrati pa tudi SOVRAŽNICA ALKOHOLA.
Za moje pojme je neumen tisti, ki popije enkrat mesečno 0,5 dl vina!!!!

V tej temi ne bom razglabljala o alkoholu, ker je naslov popolnoma drugačen.
Če bo pa kdaj odprta “tema na temo alkohol”, potem bom povedala svoje mnenje…

Nataša ~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~°~ V naši glavi se slabo prelevi v dobro, nesreča v srečo, revščina v bogastvo. (Edmund Spenser)

Malce mešate vse skupaj. v pesmici je pač mišljeno da je neumno kaditi. Vsakdo, tudi zgoraj omenjeni Einstein, Churchill in Sartre bi ti danes z vedenjem o škadljivosti kajenja pritrdila, da kaditi ni ravno brihtno.
Ima pač vsak svoje slabosti. Nekdo se prenajeda, neko vozi nevarno.
Da je neumen kdor kadi v Romanini pesmici seveda ni ne žaljivka, ne kletvica, kot piše nikanze, pač pa čisto pogovrno besedje – saj si tudi sama kdaj rekla otroku, RECIMO da je stric neumen, ker je šel pri rdeči čez cesto.
Pač v pogovornem jeziku neumno DEJANJE (kar kajenje vsekakor je) poosebimo.

Če se vrnem k prvem postu:

>> Mi prav nič ne bi bilo všeč, ko bi sine nekega dne prišel iz vrtca in očku (ta namreč kadi) rekel, da je neumen!!!

Kar prav bi mu povedal. Otroka bi bilo pomembno opozoriti le, da ni očka neumen, pač pa je nemno to, da kadi. Otrok bo počasi sam prišel do spoznanja da starši niso popolna bitja. Prav pa je, da spozna, da tudi lepa in pametna bitja počno kaj nespametnega. Če je otrok dovolj star pa bi se lahko pomenila o tem, kako te cigareta zasužnji.

>>Če bo šlo tako naprej bodo kmalu neumne mamice samohranilke samo zato, ker so pač same, in babice in dedki, ker so stari…

To je pa poosebljanje, o katerem sem govoril zgoraj. Samohranilke ne počno nič neumnega (razen, da kakšna najbrž kadi) in starci tudi ne. Vprašanje pa je, kaj si bo mislil otrok ko bo slišal mamico godrnjati – “spet ti upokojenci za volanom, saj se nikamor ne premaknemo”

>>Tudi sama ne kadim – sem pa v pubertetniških letih kar veliko – pa sem tudi vedela, da ni OK. Sem bila zato NEUMNA?

Ne, apak pametno pa tudi nisi ravnala. Vedela si, da ni OK, pa si še vedno počela nekaj. Mar ni to…. nespametno?

Wega

LPS

Če se že pikolovsko spravljaš na eno besedo, pa bodimo še drugi pikolovski.

Kaj pomeni stavek “kolegica mi je zrihtala CD” ? To pomeni da ga nisi kupila, ampak ti ga je presnela ?

Torej poenostavimo. Romana misli, da je tvoj mož neumen, mi pa mislimo, da si ti tatica.

Zadovoljna?

Hahahahaha

Sicer vem, da boš sedaj rekla, da ti ga je kupila… bla bla

Dajte, punce, nivo, no……

Je že res, da je v pravljicah, pesmicah… za otroke treba paziti na izražanje, a mislim, da otroci v realnem življenju slišijo – in to pogosto od lastnih staršev! – mnogo hujše in grše ter neprimernejše stvari, kot pa vzgojni: “kdor kadi, je neumen”, tako da se res ne bi bilo treba spravljati na to Romanino pesmico, saj je tu vsaj namen dober in vzgojen; naj pač da otrokom vedeti, da je to nekaj grdega, nezdravega, in, ja, neumnega!! In, še enkrat, pomislite, koliko neprimernih besed ste do zdaj v prisotnosti svojih otrok izrekle same, pa vaši partnerji,… mislim, da bo od te pesmice na koncu koncev še najmanj škode!

Vsak naj se briga zase in tale Romanca je prou nesramna. Kva je pa narobe z nami KADILCI? Halo, IQ mam verjetno večji kot pa ona!!! Zato me nima pravice klicat NEUMNA!

No, meni se ne zdi prav nic narobe, ce tudi otroci vedo, da kdor kadi je neumen, ker skodi SVOJEMU zdravju in zdravju TISTIH KI ZIVIJO OKROG NJEGA.

Draga nikanze,

najbrž ni bilo tako mišljeno, samo malo narobe povedano. So pa mislim, da na švedskem že sprejeli zakon o cigaretih (če si mogoče slišala), kjer morajo vse škatlice prepakirati v posebne škatlice, na katerih so opozorilne slike in napisi, kot npr.: 1. če kadiš si neumen, 2. Če kadiš boš umrl, itd.
Tako, da očitno, samo to pomaga, ali pa mogoče nič, pa se potem spomnijo tako drstičnih ukrepov.
jaz ne kadim, tako, da si načeloma s tem ne belim glave, verjamem pa, da za kadilce to ni prijetno.
LP, brina

btw – besedilo za čike je napisal Adi Smolar

Če si preberemo slovar slovenskega knjižnega jezika in pomen in uporabo izraza “neumen -a,o”, lahko ugotovimo, da ima več pomenov:
neumen (človek): pridevnik
1. ki ni sposoben hitro dojemati, prodorno misliti,
2. ki ne ravna v skladu z razumom, pametjo (KADILCI!!!),
3. dušeno bolan, duševno nerazvit,
4. eksp.: navadno v povedni ali posredni rabi: zaradi močnejšega čustva zelo razburjen (neumno vesel)
5. ekspr.: neprimeren, neustrezen,
6. ki se pojavlja v visoki stopnji, v zelo močni obliki (prav neumno tveganje).

Izraz lahko uporabljamo tudi prislovni obliki oz kot samostalnik.
V povedni rabi so možne številne variante: (prisl.) neumno bi bilo, če bi se dali obkoliti; neumno je, če greš; (samost) neumni ne upoštevajo dokazov.
Možna je tudi uporaba kot psovka: “Kaj pa si šel, tepec neumni!

Torej izraz “neumen” še zdaleč ne pomeni (le) neinteligenten. “Neumni kadilec” spada pod razlago 2, pa 5, samo dejanje pa celo pod 4 in 6.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Re: lubiki

O inteligenci in tobaku je že bilo govora.
Opozorila na škatlicah (z največjimi možnimi črkami) so predvsem zaradi zakona in ne zaradi tega, ker bi bili kadilci slabovidni in nevedni!
Kadim iz lastnega užitka, v odprtih prostorih in mi te pravice ne bo kratil nihče!
V stanovanju in vpričo otrok pri nas ne kadimo!
Razlika med nami-kadilci in katoliki je v tem, da mi svoje “vere” ne širimo in se na podlagi svojih navad ne vtikujemo v politiko, predvsem pa ne prodajamo okrog prazne slame o tem – kako je dobro biti naš pripadnik.

Še največja neumnost je to, da s svojim kajenjem ŽALIM vse ostale. Hodim pač v tiste dele lokalov, ki so namenjeni kadilcem, zato so tam nekadilci na lastno odgovornost. Na škatlicah pač ne piše, da je prepovedano kaditi v družbi. 🙂 Normalno, da bom umrla – tako kot vsi ostali!

Prihrani svojo energijo raje za napad na kakšno kemično tovarno – brez čistilne naprave.
Ne vem kako bi bilo, če bi jaz z “neumnostjo” začela napadati vse okoli sebe, ki jedo mastno hrano, pijejo alkohol, po 5x cvrejo v istem olju in potem to hrano ponujajo še otrokom, se premalo rekreirajo …itd.

Neumno ali ne, jaz bom še naprej kadila na balkonu in ob tem razmišljala, da je bolje biti malce bolj strpen ter z optimističnim pogledom na svet.

LP

New Report

Close