rolete – žaluzije ??
Tako v privatnih, kot v službenih prostorih sem že davno zamenjal rolete s kovinskimi žaluzijami. Tako imam najstarejše žaluzije montirane že cca 9 let, druge pa cca 6 let. Na tistih najstarejših sem letos v sam mehanizem kanil nekaj kapljic olja, ker se ni več tako gladko vrtil in sedaj spet dela vse OK.
Žaluzija ti popolnoma prepreči direktno sevanje sonca v prostor in s tem segrevanje, ne preprečuje pa difuzne odbite svetlobe, torej je v prostoru še vedno prijetno svetlo in hladno (če seveda tako nastaviš kot odprtja). Ker so lamele fleksibilne, se prosto raztezajo (vročina, mraz) in zvijajo (veter, toča), po prenehanju delovanja teh vplivovo pa se lepo povrnejo v prvotno stanje. Seveda bi kakšna katastrofalna ujma naredila še kaj drugega, ampak načeloma s tem ni problema.
Roleta žal prostor skoraj popolnoma zasenči, torej ni uporabna čez dan. Zato se je večina roletarjev že davno preusmerila na izdelavo in montažo žaluzij….
Hja, to je pa povsod tako. V prodaji so tako žaluzije, kot “žaluzije”. Jaz sem jemal boljše, z debelejšimi lamelami, ki so na koncih zakrivljene, kar jim daje veliko trdnost, trakci pa so iz močnega, UV obstojnega materiala. Tiste razkopane pa tudi jaz videvam kje. Ljudje so pač prišparali kakšnega jurja na zadevi, ki naj bi jo imeli na oknu naslednje desetletje ali več……
Sicer pa je moj oče tudi kupil pred leti poceni plastične rolete, ki so se po par letih “sončenja” začele same od sebe lomiti 🙂
Opravljajo sicer svojo osnovno funkcijo – zastiranje pogleda v notranjost, ne zaustavijo pa segrevanja prostora (zunanje pa ga). Sončna pripeka namreč segreva direktno žaluzijo, ki potem prejeto toploto s konvekcijo in sevanjem oddaja v notranjost prostora. Kar računaj, da ti poleti na povprečnem oknu lahko funkcionira kot vklopljen radiator do moči okoli enega kilovata. Poleg tega neposredno ob oknu nastopajo največje toplotne razlike v prostoru, ki posledično povzročajo največjo hitrost pretoka zraka. Ta pa s sabo nosi hišni prah, ki se na številnih lamelah zelo hitro nabira. Zato so notranje žaluzije kar naprej močno zaprašene.
Edina prednost notranjih proti zunanjim je v tem, da so lahko zaradi neizpostavljenosti vremenskim vplivom izdelane iz prosojne plastike, ki v prostor spuščajo določeno količino svetlobe tudi v primeru popolne spuščenosti (če seveda to njihovo lastnost potrebuješ).