rok izdajanja receptov
Avtor: Zvezdica
Datum: 26-05-04 13:19
zanima me kako je z roki za izdajanje receptov.
Danes me je zdravnica z izdajo le-tega zavrnila češ,da MORAJO oz.LAHKO
izdajajo recepte za ista zdravila po trimesečnem roku od zadnje izdaje,sicer plačajo račune, za izdani, recept sami. Rok za izdajo, mojega, recepta bi potekel čez cca. 12 dni.
Vse lepo in prav če ne bi šla kmalu na dopust in me preko poletja ni več v Ljubljani.
Se morajo teh rokov,zdravniki,resnično držati kot pijanec plota?
Morda bi še povprašala kako bi bilo oz.ali je možno,da zdravnica izda recept in zdravila plačam sama.
Z ozirom na moj skorajšni odhod je zadeva urgentna.
Hvala in lep pozdrav
Glede rokov, ki jih je navedla Vaša zdravnica bo kar držalo. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije izdaja zdravnikom navodila za predpisovanje zdravil, katerih se morajo le ti seveda držati. V nasprotnem primeru krijejo stroške za zdravila sami. (kolikor sem obveščena)
Obstoja pa možnost, da Vam zdravnica predpiše zdravilo na beli recept. V takem primeru pa seveda krijete celotne stroške za zdravilo Vi. To se mi zdi v Vašem primeru še najboljša rešitev, ker kakor razumem, morate zdravilo dvigniti v lekarni še pred iztekom 12. dni.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala za odgovor.
Drži.Zdravila moram dvigniti kmalu,saj brez njih ne smem ostati niti en dan.
kraj kamor grem je daleč od vsakega zdravnika oz.zdravstvenega doma.
Lep pozdrav
Kaj pa beli recept? Je časovno ali količinsko omejen?
Beli recept pomeni obliko recepta, na katerega dobite v lekarni zdravilo, ki ga morate plačati sami.
Tudi ta recept je lahko obnovljiv ali pa neobnovljiv.
Zdravila, ki jih dobite na obnovljiv zdravniški recept se predpisujejo za zdravljenje kroničnih bolezni. Sem pa ne sodijo zdravila, ki vsebujejo narkotične in psihotropne snovi iz določenih skupin in tista zdravila, ki vsebujejo novo učinkovino ali imajo posebne lastnosti.
Glede časovne ali količinske omejitve pa tole. Če želi zdravnik, da se na recept predpisano zdravilo ponovno izda, mora na receptu napisati “repetatur” ali “ponovi”. Obenem pa mora s številko in besedo označiti število ponovitev. Poleg pa se mora tudi podpisati.
Tak recept velja največ eno leto od predpisa.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.