Najdi forum

Prav pred kratkim se rodila in me zanima kaj mi sedaj kot materi pripada po rojstvu otroka je prvi pa ne vem nič od tega mislim(otroški dokladi starševski dodatek)mi lahko malo več svetujete okrog tega.hvala

Če ste zaposleni za čas porodniške dobivate starševsko nadomestilo. Če ste brez zaposlitve in ste državljanka RS s stalnim prebivališčem v Sloveniji in da je otrok državljan RS pa imate možnost na CSD- ju uveljaviti pravico do starševskega nadomestila. Mati mora pravico uveljaviti 30 dni pred predvidenim datumom poroda, najkasneje pa 30 dni po rojstvu otroka, da pridobi pravico z dnem otrokovega rojstva, torej v celotnem trajanju 365 dni. Če uveljavi pravico po tem roku, se pravica prizna od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge.
Ob rojstvu otroka pa ste verjetno že uveljavili enkratni denarni prejemek namenjen nakupu opreme za novorojenca . Namesto denarja je mogoče v enaki vrednosti izbrati opremo za novorojenca. Pravico lahko uveljavi eden od staršev najkasneje 60 dni po rojstvu otroka.
Vsekakor pa lahko vložite na CSD- ju, ki je krajevno pristojen glede na otrokovo stalno prebivališče tudi prošnjo za otroški dodatek. Otroški dodatek lahko uveljavi eden od staršev. Obrazec kupite v vseh DZS -jih

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close