Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje rojstni list otroka

rojstni list otroka

Mene zanima kako je s tem.
Ko otroka rodiš, si še 3 dni v bolnici če je seveda vse ok.
Zanima me, a ne dobiš takoj ko greš iz bolnice zraven še rojstni list otroka?
(potem ga neseš na CSD, pa partner gre na CSD po rojstvu podpisat izjavo o očetovstvu, da dobi očetovski dopust)
A mam prav?

Kako je s tem?

Hvala in lp
aleja

Rojstni list dobiš domov po pošti. Mi smo ga dobili skoraj po enem mesecu.

Očetovstvo pa partner lahko podpiše že pred rojstvom-vsaj zdi se mi.

Jaz sem moral z novopečeno mamico iti na občino in tam sva podpisala papirje in s tem tudi jaz priznanje za očetovstvo. Takoj za tem so nama izdali rojstni list ki sem ga nesel na CSD in dobil očetovski dopust. Mislim da pa če si poročen lahko dvigneš brez prisotnosti mamice. Aja, pas odpustno pismo sem moral imeti sabo. Lp

Rojstni list dobiš domov po pošti. V primeru, če sta podpisala očetovstvo že pred porodom dobiš v porodnišnici potrdilo, da se je rodil otrok ta pa ta, in to potrdilo potem oče odnese na CSD in začne očetovski dopust.

Za podpis očetovstva (pred ali po porodu) morata biti prisotna oba!

Če prav razumem, rojstni list otroka dobiš v roku enega meseca, izdajo ga pa v bolnici in ga dobiš po pošti.

Za priznanje očetovstva pa mislim, da gre lahko oče sam na CSD in podpiše, pa nese še zraven izpoljnjene obrazce, pa potrdilo iz bolnice, da je otrok res rojen in dobi očetovski dopust.
(meni je tak rekla na CSD, upam da ni kaj narobe rekla)

Lp
aleja

Midva sva morala biti oba na CSD, da sem najprej podpisala jaz, da se strinjam, da je on oče, potem pa še on, da potrdi moje sume 😉
LP

Živjo!

Če ne bosta šla pred porodom na upravno enoto podpisati papirjev o priznanju očetovstva, bosta morala to storiti čim prej po otrokovem rojstvu na CSD. Vendar moraš to storiti čim prej, drugače oče ni vpisan na rojstnem listu in moraš nato rojstni list dopolnjevati.

Obvezno pa morata biti v obeh primerih prisotna oba.

LP,
Xena

Za priznanje očetovstva morata biti nujno oba prisotna, saj morata tam oba potrditi z DA, da se strinjata…nekako tako kot pri poroki. Ti pa svetujem, da to uredita že pred porodom in boš imela potem manj težav. Jaz sem prvič dobila roj.list že 3 dni po prihodu iz porodnišnice in seveda ni bilo očetovega imena, saj se takrat še ni dalo urejati očetovstva pred porodom.

Zdaj bomo to uredili prej.

hvala vsem!

Sem se pozanimala in res velja, da lahka urediš že prej očetovstvo na upravni enoti.

A potem neseš to potrdilo kar v bolnico zraven in dobiš prej rojstni list?

Lp
aleja

Midva sva očetovstvo uredila po rojstvu otroka, takoj tisti dan, ko sem prišla iz porodnišnice. Izjavo sva morala oba podpisati na centru za socialno delo. En izvod je nato fant odnesel na upravno enoto (občina rojtva), v kateri se je otrok rodil. Tam so na rojstni list vpisali vse potrebne podatke in ga nama izdali.

lep pozdrav

najhitreje to urediš če greš na matični urad in ne na CSD. Oba morata biti prisotna in imeti osebne izkaznice ali pa potni list.

New Report

Close