Najdi forum

Pozdravljene,
res me zanima, kdaj in kdo dobi rojstni list…
Jaz sem sicer rodila v 23.tednu mrtev plod in res me zanima če bi tudi meni pripadal rojstni list otroka. Sicer je bil manjši od 500g, pa vseeno…
Od tega je pa 2.meseca.
Hvala zs odgovor

Pozdravljena!

Kolikor jaz vem, dobi rojstni list vsak, ki rodi otroka nad 22. tedni nosečnosti, ker se to že šteje za porod (prej kot splav) in plod kot otrok.
Jaz sem sicer rodila v 27. tednu v LJ in sem dobila rojstni list oz. izpisek iz matične knjige čez 2 tedna po odpustu iz porodnišnice. Označen je le spol, datum rojstva, podatki o starših. Pri imenu in priimku otroka piše neznan… Čeprav ima oboje.

Vem, da je vsak spomin dragocen, ker so spomini vse, kar nam je še ostalo.

Objem, žiža

Pozdravljena,

zelo mi je žal za tvojega otročička. Všeč mi je tvoja misel, da je z vsakim dnem lažje. Če gledaš skozi daljše obdobje, to najbrž drži, a vmes pridejo dnevi, ko neznansko boli. Meni se je včeraj, ko smo pokopali našo Tinkaro, sesul svet. Rojena je bila v 27. tednu, takrat ni bila več živa.

Matični list smo dobili po dobrih treh tednih. Na njem ni bilo očetovega imena, ker nisva poročena. Potrebno je bilo veliko klicanja, preden sva dobila pravo osebo, ki je to znala urediti. Na splošno je grozno, kako se uradniki obnašajo do umrlih otročičkov. Dajo vedeti, da je zanje vse čisto vseeno. Za nas pa ni. Rojstni list je eden redkih dokazov o obstoju otroka in moraš ga dobiti. Pokliči na upravno enoto, kdaj ga bodo poslali.

Objem, Katina

Katina, kam misliš da bi mogla poklicati?
Na občino, ali kam drugam…ali v porodnišnico?
hvala

Naša princeska rojena v 24. tednu je bila z nami skoraj 5 dni. Približno po 14 dneh sem dobila kuverto v kateri je bil rojstni in mrliški list. Bilo pa je izpolnjeno v celoti.

Pokliči najprej na občino (upravna enota), če so že dobili podatke. Možno je, da je to povezano s tem, kdaj končajo z obdukcijo – v našem primeru je nekako sovpadlo. Da so pripeljali otročka na Žale, pa je bilo treba 14 dni vsak dan klicat v porodnišnico. Ves čas so obljubljali, da čez dva dni, pa se je vleklo in vleklo. Številke ne vem, ker je klical mož, sicer pa poveš telefonistu številko poroda in te prevežejo. V enem mailu, mislim, da je bila A, je navedena telefonska babice iz pristojnega oddelka.

Želi ti, da bodo čimprej vse uredili,
Katina

Aja, verjetno zato pol še nisem dobila, ker mislim da tudi obdukcije še niso naredl….

Rojstni list načeloma dobijo vsi otroci, ki so rojeni nad 22 tednom ali 500g.
Na odpustnicah vam piše ali je šlo za splav ali porod. Če je šlo za porod potem dobite tudi rojstni list.
Če niste v zakonskem razmerju – poročeni potem vas po imenu očeta ne sprašujejo – to morate urejati sami kasneje.
Rojstni list dobite po pošti na vaš naslov. ( v Ljubljani ureja Matični urad na Mačkovi )

Najbolje pa je, da se obrnite na porodnišnico v kateri ste rodili in vam bodo povedali ali dobite rojstni list, kdaj, kje …

Če nimate moči, poguma … se obrnite na društvo Solzice in vam bomo skušali pomagati.

Srečno

Jaz sem rodila v 22/23 tednu, ampak plod je imel samo 210gr, kaj to zame pomeni, da ga dobim, ali ne?

Draga Bambini,
Najbolje, da se pozanimaš v porodnišnici. Tvoj otroček je bil ravno na tisti nesrečni meji tednov…

z mislimi pri tebi,

Jaz sem rodila z 38-imi tedni mrtvega otroka, imel je 3370 g, pa so mi rekli, da ne dobim rojstnega lista, ker je bil mrtvorojen, naprej pa nisem spraševala, je bilo preveč hudo, takrat,… Tega je 3 leta in pol, zato sem zelo presenečena nad zgornjimi posti, da bi morala dobiti tudi rojstni list. Ali so bila takrat drugačna pravila? Ali bi lahko sedaj zahtevala rojstni list, saj nimam čisto nobenega spomina (ki bi ga lahko prijela v roke) na svojega sinka, da je obstajal, samo spomini na lepo nosečnost in grozen porod ….. mi ostajajo. Zelo bi bila vesela, če bi lahko dobila tudi kakšen papir.

Jaz sem rodila v 24.tednu deklica pa je imela 240g,vendar mi na odpustnici piše da sem imela medicinski splav.Ali dobim rojstni list?

Taša,
mislim, da bo najbolje, da se pozanimaš na Vašem matičnem uradu ali v porodnišnici, kjer si rodila.
Mogoče v porodnišnici obstajajo še kakšni drugi zapiski. Preteklo je nekaj časa in če imaš dovolj moči in poguma, pokliči v porodnišnico in se pozanimaj.
Pravico imaš izvedeti kako in kaj se je dogajalo takrat in čisto razumljivo je, da tarkat nisi imela ne moči ne poguma, da bi še kaj spraševala.

Pogumno in javi se,

Sonček,
mislim, da rojstnega lista ne dobiš. Najbolje pa, da se tudi ti pozanimaš v porodnišnici kjer si rodila.

drži se,

Pozdravljena! Jaz sem rodila 27.08.2005 mrtvega otroka v 35 tednu nosečnosti.Fantek je bil težki 2640g.Čez dobrih 14 dni sem dobila domov papir da se moram javiti na občini za roj.list.Ko pa sem poklicala na občino pa sem povedala za moj primer so mi rekli da ne dobim ničesar in da se opravičujejo ker so mi na dom poslali vabilo!

LP

Pozdravljene!
Vsem izrekam sožalje ob izgubi vaših sončkov. Bi vam pa rada povedala, da tudi nam “administrativnim delavkam” na upravnih enotah ni vseeno če dobimo prijavo rojstva mrtvorojenega otroka. že nam je težko napisati stavek-otrok se je rodil mrtev-sploh si pa ne predstavljam kako je vam, ko tak izpis dobite.
Drugače je pa načeloma tako, če dobimo prijavo rojstva z določenim imenom in pirimkom otroka, MORA biti na rojstnem listu tudi to napisano. Kar se tiče staršev, mama je napisana vedno, oče pa le takrat, če sta poročena. Kar se tiče pa priznanaja očetovstva za mrtvorojenega otroka, je pa najbolje da se pozanimate na vašem centru za socialno delo.
Kar se pa tiče izdajanja oz. neizdajanja roj. lista je pa tako.
V primeru da dobimo prijavo rojstav (kar se naredi v primeru poroda), se avtomatično pošlje roj. list, v primeru splava pa prijave rojstva sploh ne dobimo, zato tudi ne mormo izdati rojstnega lista.
Želim vam čim več veselja v vašem življenju.

Dragi zalujoči starši!
Tudi jaz sem doživela tragediju,ko sem pri 22 tednih+3 rodila mrtvega otroka.Pridružujem se Vam,hkrati pa vas pozivam na pomoč.
Amniocintezu sem prenesla vredu,katero so mi naredili 09.06.2008.Izvide iz MB sem dobila,da je popolnoma zdrav moški kariotip.Bolana nisem bila,nisem krvavela v glavnem sem se počutila odlično.Nato 26.06.2008 na pregledu je ginekolog ugotovil,da srčka ni več videti na UZ.
27.06.2008 so mi sprožili popadke in sem ob 17.50 rodila svojega sončka Danya (ker bi mu bilo tako ime).Ker sva z možem zahtevali pokop in v bolnišnici podatkov za otročička niso popisali,so ga dali na patološki oddelek (da bi odkrili vzrok smrti).Zaključek preiskave je trajal do 03.07.08,nato pa nas je komunala obvestila,da so ga pripeljali ob 10 uri v mrliško vežico in nato smo ga ob 14 uri pokopali.
Na patološkem listu,katerega sva dobila je bilo napisano,da vzroki smrti niso znani.Sam patolog,kateri je delal preiskave je rekel, da ni bilo nobenega vzroka (to je pomenilo, da je vse bilo ok).
V petek,kljub žalostnemu dogodku,sva odnesla odpustno pismo na Center za socialno delo,ker je tam bilo rečeno,da to zadostuje za izdajo odločbe za porodniški dopust(po zakonu najmanj 42 dni).
A čež 10 dni sem dobila priporočeno po pošti,odločbu Centra,da nisem opravičena porodniške (42 dni),ker bolnišnica ni prijavila rojstva otroka na Matični Urad.
Sva doživljava nepopisne trenutke.Vsako jutro “letim” na pokopališče prižgati sveče (komaj čakam da mine noč),ker ne morem spati.Če pa je mož doma ( ni v službi) greva skupaj na pokopališče.
Trenutno sem brez kakršnegakoli statusa:porodniške,bolniške,nisem na Zavodu za zaposlovanje (ker sem bila od prvega dne nosečnosti v bolniški).
Vljudno prosim Vas,če bi kdo imel podobne primere,na koga naj se obrneva,koga naj “prosiva” v tej “PRAVNI DRŽAVI”,da nam reši to,kar bi naj pripadalo državljanam po zakonu.Prosimo Vas,da nam pišete,sicer se mi bo zmešalo.Vnaprej se Vam zahvaljujeva.

LP Poldika

Ko sem jaz rodila Bineta, je bil rojen živ, po PDP po ET 22 2/7, po nuhalni 22 tednov, napisali so mrtvorojen……jaz pa znorela.Bil je živ, porodni list so pisali, a je magično izginil in ker sem zahtevala nekoga, da mi obrazloži zakaj mrtvorojen, ker je bil še nekaj časa živ, z vidnim utripom in gibi, sem dobila šok odgovor, da jim manjka osebja, da je to veliko papirjev, da je izzid tako in tako bil jasen ….in podobno,grozno!
In na koncu so mi razložili tako:otrok mora bit rojen z 22 tednom, tehtati vsaj 500g in ocenjen z apgar 1 (torej prisotnost utripa), da ga vpišejo kot živorojenega.Mislim, da je rekla, da morata biti izpolnjena vsaj 2 od treh “pogojev” in ko sem rekla da je najin imel utrip in da je bil rojen z 22 tednov, sem spet dobila tuš:bila sem zadnji dan 22 tedna, torej še ni dopolnjeno(čeprav je po M bilo), tehtal je malo manj, porodničar pa je napisal apgar 0 in tako je najin Bine postal splavljeni deček, brez porodnega, rojstnega in mrliškega lista.
Mislim, da roj.listov ne boste dobile, ker je to prevelika birokracija, čeprav je meni takrat g rekla, da lahko se rodijo z 28 tedni pod težo 500g in se takrat za njih že poskrbi, ker so bolj razviti, le močno zahirani, Bine pa je bil še premalo razvit.
Najbolje je vprašati v porodnišnico, čeprav mislim, da če imate na odpustnici napisan visoki splav ali splavljen deček, deklica, ne boste dobile ničesar več, žal je tako.

lp
škratek

Jaz sem rodila mrtvo punčko pri 28t, imela je več kot 1000g.
Rojstnega lista nisem nikoli dobila, niti nisem prosila za njega.

Nisem pa imela nobenih težav z urejanjem porodniške (42 dni) na CSD Maribor. Šla sem tja z izpolnjenimi papirji in svojo odpustnico iz porodnišnice, nisem rabila nobenega drugega potrdila.

New Report

Close