Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Ročna limfna drenaža po Hodginovem limfomu

Ročna limfna drenaža po Hodginovem limfomu

Lep pozdrav!
Lani pred božičem sem zaključila zdravljenje Hodginove bolezni.Obsevano področje je bilo področje prsnice in na vratu v predelu ključnic.
Zanima me, če priporočate ročno limfno drenažo v mojem primeru ozr., če gre mogoče za morebitne kontraindikacije?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Draga Urška!

Ročna limfna drenaža ima štiri absolutne kontraindikacije: 1. edem, povezan s srčno boleznijo; 2. nedavni (v času enega meseca) krvni strdek (tromboza); 3. akutno vnetje in 4. rakavo obolenje

Za slednje velja, da se limfna drenaža odsvetuje samo v času bolezni, ne pa tudi okrevanja, vendar se mnenja o tem krešejo. Razlog za kontraindikacijo pri rakavih bolezni je verjetnost, da bi se maligne celice lahko širile (metastazirale) preko limfnega sistema ter se koncentrirale v drugih področjih, zlasti drugih bezgavkah. Pri tem lahko dobro presodimo, kdaj drenažo odsvetovati, pri raku, ki je lokaliziran (na enem mestu). Mnenja o limfomih pa so deljena. Nekateri drenažo odsvetujejo iz previdnosti, najdejo se taki, ki jo priporočajo.

Kljub temu, da vam limfna drenaža najverjetneje ne bi škodila, bi vam svetovala previdnost. Od zadnjega zdravljenja je minilo štiri mesece, skušajte torej drenažo še malce preložiti. Seveda pa je to povsem vaša odločitev – odločite se tako, da se boste dobro počutili.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Odločila sem se, da še enkrat poudarim, kaj pomeni kontraindikacija limfne drenaže pri raku: drenaži naj bi se izogibali med samo boleznijo. Po zdravljenju (operaciji, končani kemoterapiji itd.) pa je mnogokrat zelo priporočljiva in jo izvajajo, zlasti po raku dojk, saj se na ta način preprečujejo otekline in olajša pretok limfe. Rak dojk je v primerjavi z limfomom omejena bolezen, zato je lažje presoditi, kdaj in kako drenažo uporabljati.

Pozdravček!

Irena

Lep pozdrav Urška!
Mene pa zanima, kako si prišla do tega, da so ti diagnosticirali limfom? Si imela kakšne težave ali so ti ga odkrili nepričakovano na kakšnem preventivnem pregledu? Sam imam zadnje čase neke težave, ki bi lahko nakazovale to bolezen. Za tvoj odgovor se ti iskreno zahvaljujem.- Mare

Živijo Mare!
O tem sem že pisala, pa vseeno.Mesec dni sem imela povečane bezgavke na vratu v predelu nad ključnicama.Drugih težav nisem imela.Me je pa grozno srbela koža po celem telesu, za kar takrat nisem vedela, da je to tudi znak bolezni.
Po enem mesecu, se mi je zdela vsa stvar že sumljiva, ker naj bi bile bezgavke ob kakšnem prehladu ali bolezni povečane teden dni , mogoče 14 dni.Odšla sem k zdravniku in ta me je takoj napotil na infekcijsko kliniko, kjer so me poslali na onkološki inštitut na punkcijo bezgavk.Po parih dneh je bila diagnoza že znana.
Če imaš težave, kar k zdravniku.Bolje prej kot pozneje.Mogoče pa ni nič posebnega.Lep pozdrav !
Urška

Naj ti povem moje izkušnje -na krvi se ni videlo nič – vse normalno, edina stvar je bila neboleča zatrdlina na vratu pod čeljustjo (kot bi me bolel zob , zato so me tudi pošiljali k oralnim kirurgom in stomatologom- ki pa niso odkrili nič). Počutje je bilo dokaj normalno, nič posebnega na kar bi lahko bila pozorna (se pa takrat tudi nisem znala dobro opazovati, tako kot danes).

Ker tista bula ni in ni izginila , pa tudi punkcija ni pokazala nič konkretnega, so me operirali na stomatološki in dali vzorec na preiskavo . No in ta preiskava je potem pokazala da gre za limfom – potem pa se je začelo kar kmalu zdravljenje.

Samo ne delaj nobene panike in nobenih črnih scenarijev !!

Živio Urška!
Verjetno se me še spomniš, ko sva ležali skupaj na tvoji zadnji KT, nato sva se dobili še na tem forumu. Lepo bi te prosila, če mi lahko odgovoriš na vprašanje. Zanima me ali se že dobila mesečno perilo, če ja, v kolikšnem času po zadnji KT? Jaz sem imela zadnjo KT v februarju letos, obsevanja sem zaključila aprila. Ker nimam še perila, mi je zdravnica svetovala hormonsko zdravljenje, moja osebna ginekologinja pa mi je-leto odvetovala, da je še čas in naj raje počakam z zdravljenjem. Sprejela sem njen nasvet. Perilo pa noče in noče priti. Zelo sem v skrbeh da ga ne bo in bom ostala nepolodna, kar pa je v najinih letih kar šok, še posebno ker si želiva ustvariti nekega dne družino. Kaj si se odločila, koliko časa boš počakala z zanositvijo? Se spomneš, pogovarjali sv se kako si se zredila, tudi jaz sem se,full. Ti je uspelo spraviti težo nazaj, meni ne uspeva, pa naj se še ne vem kako trudim. No, to bo že, glavno da sva zdravi.
Zaenkrat toliko.
Hvala za odgovor, VIOLETA

New Report

Close