roaccutane
Spoštovani dr. Kralj!
Star sem 24 let in sem od marca pa do julija bil na terapiji z izotretinoinom. Dosegel sem cca. 2200 mg. Moja kumulativna doza je 7600 mg. Med poletjem smo zdravljenje za dva meseca prekinili. Sedaj bom zdravljenje nadaljeval in me zanima, a moram sedaj popolnoma znova začeti z jemanjem dokler ne dosežem kumulativne doze ali pa samo toliko kolikor še manjka (torej 5400 mg)? So se dosedanje doze nekako shranile v organizmu?
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Že 5 let imam težave s precej hudimi aknami. Preizkusila sem veliko različnih terapij (praktično vse, razen hormonske) vendar brez oz. s kratkotrajnimi učinki, zato sem se odločila za zdravljenje s tabletami Roaccutane. V navodilih sem prebrala da je med zdravljenjem nujna uporaba 1 ali celo 2 kontracepcijskih sredstev. Kontracepcijskih tablet do sedaj še nisem jemala, zato sem obiskala ginekologa, ki mi je predpisal Diane 35, ker meni, da so akne pri meni posledica hormonskega neravnovesja. To pomeni, da bi akne zdravila s hormonsko terapijo in Roaccutanom hkrati. Zanima me kaj menite o tej kombinacij.
Poleg tega me zanima, če je dnevni odmerek Roaccutana bolje zaužiti naenkrat ali ga razdeliti na 2 oz. 3 odmerke tekom dneva. Predvsem me zanima, če ima to kakšen vpliv na stranske učinke.
Hvala za odgovor!
LP
Pozdrav!
Ob zdravilu je potrebna zaščita: ali je to ena vrsta kontracepcije ali je to kondom, ali jo to da ni odnosov, to je vaša odločitev. Dejstvo je , da bi v primeru zanositve ob jemanju zdravila, bilo z otrokom lahko marsikaj narobe.
Doza je priporočljiva, da se vzame skupaj.
Lp
Pozdravljeni!
Najprej vse najlepše v novem letu!
Stara sem 30 let in imam 55 kg, na terapiji z R sem bila točno 7 mesecev, dnevna doza je bila 30mg. Z jemanjem sem prenehala junija. Dva meseca nazaj so se mi akne spet pričele pojavljati (od konca jemanja R pa do ponovnega pojava aken ni minilo niti 5 mesecev). Akne so tako kot pred jemanjem R v glavnem na desnem licu in bradi. Zanima me če je bila moja doza premajhna glede na to, da so se akne vrnile tako zelo hitro in kako to, da se akne pojavljajo samo na desni strani obraza. Na desni strani imam tudi več dlačic, kot na levi. Imam tudi hormonsko pogojene migrene vsak mesec ob menstruaciji.
Ali bi bilo dovoljeno ponovno zdravljenje z R? Stranski učinki so bili minimalni in v celoti obvladljivi, jetrni testi so bili okej. Ali bi bil smiseln tudi pregled jajčnikov?
Za odgovor oz. nasvete se Vam najlepše zahvaljujem.
Pozdrav!
Doza , ki ste jo prejeli je na spodnji terapevtski meji, tako, da bi bilo pametno dopolniti dozo. Kar se tiče problemov z jajčniki, hormoni, pa je seveda pomembno, da uredite zadeve, če so kakorkoli izven normale.
Lp
Spoštovani Radovedni Uporabnik!
Izračunajte dozo kakor želite, svetujte kakor želite, to kar sem napisal sem napisal na podlagi znanja, izkušenj in stroke. Vaše mnenje je pač vaše mnenje, zgornja meja po vašem naj bo taka kakršno ste dobili na internetu.
Naj še enkrat napišem dve stvari: če se le da objavim vse prispevke, če niso žaljivi, druga stvar pa je, da ta forum ni namenjen zdravljenju, še najmanj pa določanju doz in zdravil.
Lp
Hvala za tako hiter odgovor!
Ali to pomeni, da bi lahko samo dopolnila dozo in jemala recimo en mesec ali dva 40mg na dan, ali bi morala ponovno skozi celo terapijo, glede na to, da je od prenehanja jemanja minilo skoraj 7 mesecev? Imam že ponoven datum pri dermatologu, vendar sem vseeno “firbčna” kako je s tem 🙂
Res lepa hvala! Vsakič ko pridem na ta poforum se čudim Vašemu potrpljenju 😉
Pozdravček!
Pozdravljeni,
niti najmanj nisem hotel komu kaj svetovat ali kaj podobnega, mislim, da ste malce narobe razumeli. Jaz sem samo na podlagi primera (ker drugače nisem znal najbolje napisat) hotel prepričati, o tem kar sem zasledil na internetu.
Bi Vas pa potem prosil, kakšen je vaš vpogled oz. kje bi bila po vašem spodnja in zgornja meja mg na kg telesne teže?
Hvala
Lp
POzdrav!
res je potrebno potrpljenje.
Pa še o Roaccutanu: doza se giblje okrog 140 mg / kg, kakšno bo zdravljenje, po kateri shemi in kako razporejeno pa je odvisno od več stvari, o tem se odloči lečeči dermatolog.
Lp
Zdravo,
Stara sem 17 let in sem prejšnji teden začela jemati tablete Roaccutane (20mg). Prebrala sem si vse možne nezaželjene učinke in eden izmed teh je tudi možna alergijska reakcija. Ko vzamem tableto imam kasneje približno 2-3 ure zatečen požiralnik. Še vedno lahko požiram normalno, le čutim majhno oteklino. V navodilih pise da je v primeru hujsih reakcij potrebno nehati jemati tablete mene pa zanima, če moja reakcija lahko preide v hujšo in če moram nehati jemati tablete.
Hvala
POzdrav!
Seveda je na vsako zdravilo možna reakcija.
V kolikor se omenjen občutek nadaljuje, v kolikor je res povezava, potem je primerno prekiniti jemanje zdravila za 1 teden, če se po prekinitvi težave omilijo ali izginejo, potem je nadaljevanje primerno le pod kontrolo lečečega dermatologa, če se bo odločil.
Lp
Spoštovani, dr. Kralj!
Z aknami se bojujem že več kot 10 let. Prvič so se mi pojavile v grdi, gnojni obliki konec srednje šole. Najprej sem uporabljaj razno razne preparate iz lekaren in trgovin, ki niso kaj dosti pomagali. Nato mi je družinska zdravnica predpisala neke kreme, ki tudi niso bile ok. Sledil je preglet pri dermatologu, ki mi je predpisal Differin in Klindamicin (pred približno 7 leti). Stanje se je v nekaj mesecih občutno izboljšalo, vendar mozolji niso nikoli popolnoma izginili. Zaradi tega sem bil še velikokrat pri svoji osebni zdravnici, ki mi je še nekajkrat predpisala Klindamicin, Dalacin (?) in Skinoren. Trenutno uporabljam Skinoren in še nekatere preparate za čiščenje kože (po nasvetu farmacevta). Vse te antibiotične kreme mi le deloma pomagajo in sicer v tej smeri, da se majhni mozolji ne spremenijo v “gnojne ture”. Kot pa sem opazil, te kreme žal nimajo nobenega učinka (vsaj pri meni ne) na zmanjšanje izločanje loja. In prav to je pri meni glavni problem. Pore se mi neprestano polnijo in “mašijo” s tem lojem. Občasno se vnamejo in zagnojijo, večinoma so pa le prisotne kot grde bulice. Kljub temu, da ta loj nežno iztisnem se konstanto spet “polnijo”. To traja že več let. Prvi izbruh mi je pustil nekaj manjših brazgotin. Sedaj pa opažam, da te pore ostajajo kot majhne luknice v koži. Skratka so grde kot brazgotine oziroma jih lahko kar poimenujem kot brazgotine. Prav tako so se mi okoli nosu (verjetno zaradi stalnega stiskanja) pojavile rdeče črtice oziroma so vidne majhne, napokane žilice (spet grdo) . Vem da stiskanje vsi odsvetujejo, vendar tega enostavno ne morem prenehati, saj so te napolnjene pore izredno moteče in če jih ne stisnem se večinoma slej ali prej zagnojijo.
Da zaključim… Teh mozoljev imam že resnično »poln kufer« predvsem zaradi brazgotin in teh luknic v koži, ki pa se še vedno konstantno vsak dan polnijo in mašijo z lojem!! Najbolj na obrazu, nato na hrbtu in prsih. Na internetu in v strokovni literaturi sem zasledil, da najbolj učiinkovito zavrejo izločanje loja prav tablete Roaccutane. Sedaj me zanima, če mi jih priporočate, kljub temu, da imam, kot je zdravnica rekla, trenutno blažjo obliko aknavosti (vendar mi ta blaga oblika pušča brazgotine!!!!)?? Seveda sem prebral tudi veliko o številnih stranskih učinkih, ki jih lahko povzroči to zdravilo, vendar me mozolji motijo veliko bolj kot te stranski učinki.
Hvala Vam za odgovor
Spoštovani, dr. Kralj!
Z aknami se bojujem že več kot 10 let. Prvič so se mi pojavile v grdi, gnojni obliki konec srednje šole. Najprej sem uporabljaj razno razne preparate iz lekaren in trgovin, ki niso kaj dosti pomagali. Nato mi je družinska zdravnica predpisala neke kreme, ki tudi niso bile ok. Sledil je preglet pri dermatologu, ki mi je predpisal Differin in Klindamicin (pred približno 7 leti). Stanje se je v nekaj mesecih občutno izboljšalo, vendar mozolji niso nikoli popolnoma izginili. Zaradi tega sem bil še velikokrat pri svoji osebni zdravnici, ki mi je še nekajkrat predpisala Klindamicin, Dalacin (?) in Skinoren. Trenutno uporabljam Skinoren in še nekatere preparate za čiščenje kože (po nasvetu farmacevta). Vse te antibiotične kreme mi le deloma pomagajo in sicer v tej smeri, da se majhni mozolji ne spremenijo v “gnojne ture”. Kot pa sem opazil, te kreme žal nimajo nobenega učinka (vsaj pri meni ne) na zmanjšanje izločanje loja. In prav to je pri meni glavni problem. Pore se mi neprestano polnijo in “mašijo” s tem lojem. Občasno se vnamejo in zagnojijo, večinoma so pa le prisotne kot grde bulice. Kljub temu, da ta loj nežno iztisnem se konstanto spet “polnijo”. To traja že več let. Prvi izbruh mi je pustil nekaj manjših brazgotin. Sedaj pa opažam, da te pore ostajajo kot majhne luknice v koži. Skratka so grde kot brazgotine oziroma jih lahko kar poimenujem kot brazgotine. Prav tako so se mi okoli nosu (verjetno zaradi stalnega stiskanja) pojavile rdeče črtice oziroma so vidne majhne, napokane žilice (spet grdo) . Vem da stiskanje vsi odsvetujejo, vendar tega enostavno ne morem prenehati, saj so te napolnjene pore izredno moteče in če jih ne stisnem se večinoma slej ali prej zagnojijo.
Da zaključim… Teh mozoljev imam že resnično »poln kufer« predvsem zaradi brazgotin in teh luknic v koži, ki pa se še vedno konstantno vsak dan polnijo in mašijo z lojem!! Najbolj na obrazu, nato na hrbtu in prsih. Na internetu in v strokovni literaturi sem zasledil, da najbolj učiinkovito zavrejo izločanje loja prav tablete Roaccutane. Sedaj me zanima, če mi jih priporočate, kljub temu, da imam, kot je zdravnica rekla, trenutno blažjo obliko aknavosti (vendar mi ta blaga oblika pušča brazgotine!!!!)?? Seveda sem prebral tudi veliko o številnih stranskih učinkih, ki jih lahko povzroči to zdravilo, vendar me mozolji motijo veliko bolj kot te stranski učinki.
Hvala Vam za odgovor
Pozdrav!
Presoja o potrebnosti terapije z Roaccutanom ima več podlag: trajanje, jakost aken, brazgotine, starost bolnika, stranski učinki, izvidi krvi…… Na podlagi tega se odločimo o potrebnosti ali nepotrebnosti te terapije.
Sam predpisujem omenjeno zdravilo na podlagi izkušenj in stanja bolnika.
Več kot to pa težko sodim na podlagi tega opisa.
Lp