roaccutane
Pozdravljeni,
pred dvema mesecema sem končala terapijo z Roaccutane. Jemala sem 10mg na dan skoraj 3 leta (stara sem 27), z dvema prekinitvama – med poletjem (teža 53kg). Po prekinitvi je stanje sedaj skoraj takšno kot pred začetkom terapije, zato sem čisto obupana (veliki podkožni mozolji predvsem po čeljusti. Je vredno poizkusiti še “eno rundo”? Imate morda kakšen nasvet, kaj naj poizkusim (mogoče s kakšno dieto ali karkoli drugega). Prosim predvsem za kakšen nasvet, ki bi preprečeval nastajanje mozoljev, ne le kakšna mazila itd. Me pa stanje moično psihično ubija, zato bi bila res hvaležna za pomoč.
Najlepša hvala za nasvet in lp
Pozdrav!
Skupna doza naj bi bila med 140 in 150 mg na kg telesne teže, v tem primeru je malo možnosti, da bi se akne še pojavljale.
Posvet in pregled pri dermatologu bi bil primeren seveda z vsemi podatki o terapija doslej.
Lp
Pozdravljeni,
ravno zato sem obupana, ker sem vzela že precejšnjo dozo, in sicer že nekaj več kot 150mg na kg moje telesne teže. Kaj je ponavadi v takšnih primerih storiti? Poizkusiti s kakšno dieto, obstaja kakšna druga vrsta zdravljenja? Se mi zdi, da niti pred Roaccutanom nisem imela toliko podkožnih kot sedaj – največ po čeljustih, če to kaj pomeni.
Lepo lepo prosim, če je možno, za malo bolj obširen odgovor (se zavedam, da tu pomagate zgolj iz dobre volje, ampak res bi bila hvaležna za nasvet – in brez skrbi, strokovno pomoč bom poiskala v vsakem primeru, zanima me le vaše mnenje, da vem, katere opcije imam, na kaj naj bom pozorna in kaj naj sprašujem).
Njalepša hvala vnaprej in lep pozdrav
Pozdrav!
V kolikor so v ozadju problemi s hormoni, potem je potrebno razjasniti eventuelno hormonsko ozadje, pri endokrinologu, sicer pa je zdravljenje z Roaccutanom daleč najbolj uspešno, le redko je potrebno dozo presegati preko 150 mg/ kg, z akar pa se odločimo na podlagi poteka bolezni, stanja bolezni in oblike aken.
Na vsak način pa so določeni komedoni- zaprte akne potrebni dobre oskrbe pri dobri kozmetičarki, seveda kar lahko le predvidevam.
Lp
Najlepša hvala.
Samo še to bi vprašala. Če gre za hormonske težave, se priporoča nadaljevanje z Roaccutanom – ampak v tem primeru bi se stanje najverjetneje po prenehanju povrnilo v prvotno – ali mi endokrinolog lahko pomaga? Kaj svetujete, kam naj se obrnem – dermatolog, endokrinolog ali kozmetičarka ali…?
Lp
Neredne menstruacije, izpadi in motnje v ciklusu, ……-endokrinolog.
KOzmetičarka, če so zaprte lojnice, črne, komedoni.
Dermatolog,če bi bila odločitev za nadaljevanje zdravljenja z Roaccutanom.
Kaj in kam pa ne morem presoditi.
Lp
Menstruacije so redne, brez težav, gre pa predvsem za podkožne mozolje.
V kakšnem primeru je primerno nadaljevanje terapije z Roaccutanom? V mojem primeru bo odločila moja dermatologinja na podlagi dosedanjega zdravljena in trenutnega stanja, zanima me pa, v kakšnih primerih se vi odločite za preseganje doze nad 150mg/kg.
Najlepša hvala vnaprej in lp
Preseganje doze je redko, če pa ni zadovljivega učinka pa je seveda možno.
Stranski učinki, če so se uredijo ponavadi v 2.-3- tednih. Npr suha koža, jetrne teste pa se kontrolira.
Lp
Spoštovani,
v kakšnih primerih pride v poštev Zalna gel in kakšno je vaše mnenje o tem zdravilu?
– Je primeren za dolgoročno zdravljenje, če učinkuje? Ali ima lahko kakšne dolgoročne posledice na kožo v primeru daljše uporabe?
– Se ga npr. predpiše pri bolj blagih aknah, tablete Roaccutane pa v hujših, ali je tudi Zalna gel primeren zgolj za hujše oblike?
– Teratogen je manj kot tablete in kolikor sem brala navodila se ga med nosečnostjo ne sme uporabljati, koliko časa po prenehanju pa ni bojazni pri zanositvi?
Hvala in lep dan
Pozdrav!
Omenjeni gel je priporočjiv za zmerne, do hude akne, seveda je z manj stranskih učinkov kot tablete, učinek je tudi seveda zato manjši, velja ga uporabljati po navodilih, med nosečnostjo se ne uporablja.
Lp
Pozdravljeni.
Stata sem 22 let in imam zelo samosvojo kozo. Po telesu ni nobenih problemov, na obrazu pa je zgodba drugacna. Okoli nosu in po licnicah je naceloma suha koza, na celu in bradi (problematicen del tudi med obrvmi) pa niti ni suha, niti mastna, jo pa konstantno spremljajo boleci podkozni mozolji (ni jih veliko, vendar so). Stiskanju se izogibam, pocakam da gredo sami proc, vendar to traja tudi po 3 tedne. Taki problemi so se pojavili po zacetku uzivanja kontracepcije, katero sem opustila in ze dobro leto ne jemljem nicesar. Moje vprasanje je, ali sem potencialen kandidat za roaccutane zdravilo (zanosit ne nameravam se lep cas)? Naj se omenim, da sem poskusila ze z nesteto produkti za ciscenje in nego obraza- od naravnih pa do manj naravnih zadev. Dolgorocno ni nic pomagalo, se najboljse rezultate dobivam z nego koze z jojobinim oljem.
Najlepsa hvala za odgovor.
Pozdrav!
Odločitev o Roaccutanu je iz več zornih kotov: ali je stanje tako, da to zahteva, ali so izvidi krvi pred in med jemanjem v redu, ali je izraženost aken taka, da to zahteva in seveda še drugi dejavniki, vključno s tem, da se mora bolnik zavedati kako poteka zdravljenje in kakšni so možni zapleti.
Lp
Pozdrav!
Ta gel ima dvojno delovanje- antibiotik in tretinoin. Prvi deluj protivnetno, drugi pa deluje na lojnice, ki jih odpira, zmanjšuje in zmanjšuje njihovo izločanje. Učinek je seveda bolj zmeren kot s podobnimi tabletami, pogosto pa je dovolj za zmerne akne.
Zdravilo se ne jemlje med nosčnostjo in dojenjem.
Uporaba je več mesecev, ko se stanje umiri se prekine.
Lp
Pozdravljeni!
Stara sem 21 let in imam srednje hude akne že 1 leto, žal pa imam že nekaj brazgotin. Po neuspešnem zdravljenju s topikalnimi sredstvi mi je zdravnica predpisala zdravljenje z antibiotikom Doxy. Zdravilo jemljem 1 mesec prisotni pa so stranski učinki: občutek povišanega intrakranialnega tlaka in občasne bolečine v želodcu. Nevem, če je smiselno nadaljevati z zdravljenjem, saj menim, da ne gre za dolgotrajno rešitev. Stanje pa se je izboljšalo za 50%. Je morda bolje, da preneham z jemanjem tablet in kasneje preklopim na roaccutane?
Hvala za odgovor,
Janja
Pozdrav!
Vsaka terapija ima svoje mesto: Doxy reši vnetne zaplete, kar je včasih dovolj, če pa gre za probelematiko aken z vsemi znaki od vnetja , povečanih lojnic in brazgotin, potem pa je seveda terapija z Roaccutanom bolj dolgoročna in učinkovita.
Lp
Pozdravljeni!
Stara sem 22 let in imam acne vulgaris. Moj največji problem je, da mi tudi po zelo majhnem mozolju ostane rdeča lisa, ki je vidna več kot leto dni, nekatera področja pa ostanejo hiperpigmentirana in ne izginejo. Do 18. leta so se mi rane zacelile v 1-3 mesecih, sedaj pa ostane hiperpigmentirano področje (ne samo pri mozoljih, tudi pri urezninah, opeklinah, itd). Topikalna sredstva so akne in celjenje samo poslabšala. Dermatolog mi je zato predpisal Roaccutane 10mg dnevno (imam 49kg), saj naj bi to odpravilo akne, nevem pa, kako si pomagati pri celjenju ran. Obraz imam namreč poln rdečih flekov, kljub temu da na nekaterih predelih že mesece nisem imela mozolja.
Lep pozdrav
Pozdrav!
Terapija s tem zdravilom je več mesecev, pomembno je, da se doseže pravilna doza tega zdravila, kar pomeni, da ni ponovitve aken.
Brazgotine in vnetja pa se rešujejo po tem, ko je terapija zaključena, običajno kaj psebnega ni potrebno, ker se zaceli.
Vsekakor pa ni stiskanja vnetih sprememb!
lP