Najdi forum

RKC in njena protislovja

Evo, pa so začeli kasirat še vstopnino za blejsko cerkev. Čudijo me izjave visokih predstavnikov RKC v Trenjih, kjer so vehementno izjavljali, da so ustanovili podjetja kot so Rast d.o.o. in T2 d.o.o. zato, da tako pridejo do finančnih sredstev za obnovo cerkva in za dobrodelne dejavnosti, ki jih izvaja Karitas, zdaj pa pravkar poslušam blejskega župnika, ki pravi, da so tile 3 evri od vstopnine namenjeni za obnovo cerkve. ?????? Spomnim se kako so pri nas obnavljali cerkev, prosjačili so od vrat do vrat in vsa sredstva zbrali od vernikov. Niti besedice o prispevku T2 ali katere druge njihove firme. Sam sem veren, vendar že dolgo ne sodelujem z RKC, saj mislim, tako kot marsikdo, da je RKC profitno podjetje, ki ga bolj zanima denar, kot skrb za dobra dela in pomoč pomoči potrebnim. Grozno. Mislim, da se bo v peklu cvrl kar velik procent njihovih funkcionarjev.

Najhujše je pa to, da še davka ne plačujejo…

Ker je cerkev ločena od države, jim davka ni treba plačevat. In ker država ne ve, ali bi ali ne bi računala, velja NE. Tako so pojasnili meni. Me pa zanima, zakaj niso ločeni od države, ko dobivajo nazaj posestva in še odškodnine zraven.

Kristus je hodil bos, dajal revnim… vsaj učili smo se tako. Leta 2007 pa gledamo…. :((((((((((((((((((

Se povsem strinjam. Kristus bos hodil in učil, tile sedaj pa v zlato odeti v bogatih in raskošnih cerkvah prosijo za socialno zavarovanje duhovnikov. Plača naj jim ga delodajalec tako kot vsem preostalim zaposlenim.

Pozabljate nekaj drugega.
Cerkev ima v lasti ogromno gozdov, torej les za ostrešje ni problem. Opeko in delavce pa bo treba plačati. Še kakšno smreko več bo treba posekati in prodati, pa se bodo nabrali denarčki za tisto kar je treba plačati.

Saj, to je problem. Tako zelo kot se je RKC oddaljila od vere, se mislim da ni nobena druga vera. Namesto, da bi res delala za ljudi, smo priča taki grabežljivosti, da lahko človek samo gleda. Kje je njihov osnovni podstat, duhovna sfera? Zakaj so ti ljudje tam? Da se gredo pridobitveno ekonomijo? Mar ne bi raje šli med ljudi (saj mogoče manjšina še res ni pozabila, zakaj se je odločila za ta poklic)? Sem nekoč brala zanimiv članek o cerkvi v Ameriki. Tam se trudijo, da delijuejejo na več področjih in se tako približajo ljudem, jim svetujejo, pomagajo in ne vem kaj še vse …

Kaj se res ne zavedajo, da ljudi s tem odbijajo? Saj vem, da ne morejo živeti od zraka, samo saj so navadni ljudje, kot vsi mi tukaj, ne pa neki nadljudje.
V moji žlahti je župnik, ki je komaj izdeloval šolo, šel študirat teologijo in se ima sedaj za nevemkaj. KO je njegova mama sama ostala na kmetiji, bolana in ga je prosila, če bi kdaj lahko prišel kdaj pomagat, je rekel, da je on sedaj gospod in da se ne spodobi, da mu to govori. Po pridelke je seveda prihajal redno in ko je lani umrla, ni bil toliko, da bi ji za prvi november prižgal svečo …

In tak naj sedaj uči o ljubezni in spoštovanju? Da javno živi s tipom, samo po sebi niti ni pomembno, samo naj se potem temu primerno, kot vsi mi, tretira v družbi …

Živio, družba!

Ne bom se spuščal v debate in polemike, samo tole, da so uvedli vstopnino na blejskem otoku, je pa res bolna. Ne morem reči drugače, samo še bolj odbijajo ljudi.

Ali ne bi bilo bolj pametno, da bi župnik in ekipa kaj bolj organizirali izlete, romanja, ko že imajo Društvo sv. Martina in še kaj zraven – jaz pravim? Pa če bi bila kaj rednejša Božja služba – nedeljska in praznična ali določene dni, bi tudi nekaj bilo. Pa posamezni obiski, ogled, razlaga in košarica za darove – je spodbuda in tega smo navajeni, nihče pa ni prisiljen!!! Pa kakšen dobrodelni koncert ali prireditev – družabna srečanja, to potegne!

Poleg tega ne bi smel tega narediti kar brez dovoljenja nadškofije – še za koncerte v cerkvah moraš dobiti posebno dovoljenje, če hočeš pobirati vstopnino. Povem iz prve roke.

Jaz sem vedno bil in sem za prostovoljen dar in vedno so bili zadovoljni v moji praksi – ljudje in jaz. In čutili smo, da je nekaj – našega!

Darko

Cerkev je največji kapitalist, je bila in bo!
Sam pejte pogledat v Vatikan ,kako bogatsvto se tam bohoti, vsaj tist kar lahk vidimo, kaj se pa še vse skriva, ne bomo nikol zvedel.

Eno sliko naj bi prodali, pa bi s tem “pol” Afrike nafutral, na pa da jim trobijo, da naj otroke delajo….zakaj, a da potem od lakote pomrejo? Potem pa spet fehtarijo folk, naj prispeva…
Na kozlanje mi grejo, ne mislm s tem vernikov, ampak Cerkev kot inštitucijo..

Nisem proti veri, krščena sem, pri birmi sem bila, a k maši ne hodim več, ker enostavno ne spoštujem več duhovščine. Ne bo meni pridigal nekdo, ki reče, da naj ljudje pri pogrebu ne pustijo rož v cerkvi, ampak naj dajo DENAR !!! Za plačilo pogreba ne dobim računa, med prvimi je bil v vasi s satelitsko televizijo…

Pobirajo bajne najemnine, dobijo nazaj posestva, zahtevajo odškodnine… kje imajo duhovniki vest ? Ti naj bi nas učili živeti ?

Pri meni so izgubili vse spoštovanje in če bom zato pristala v peklu, pač bom. Raje denar dam klošarju za liter vina kot pa cerkvi.

Preštej vse slovenske sakralne objekte, malo poizvedi koliko stane obnova ene cerkve – fasada in beljenje notanjosti, pa renoviranje kipov, fresk, slik, orgel – pa boš videl kakšno premoženje bi morala Cerkev imeti, da bi bilo vse lepo obnovljeno in redno vzdrževano, tako, kot so cerkve ohranjenje v tujini…potem pa piskaj.

Zakaj je bolno. Če je bila vstopnina pred letom 1990 in jo je pobirala občina je to vse OK, sedaj pa kar naenkrat ne? Od dobrodelnega koncerta se ne bo nabralo nič, družabna srečanja v cerkvi? – ne vem kakšno družabno srečanje razen maše je lahko v cerkvi, več maš? – duhovniki veš koliko maš imajo lahko na dan in koliko duhovnikov sploh je.

Ja, saj so stroški. Samo, če imajo, potem naj potegne to za sabo tudi posledice, se pravi obnovo, stroške ipd… Ja, kdo pa nam pomaga? Nas kdo kaj vpraša??? Imetje je tudi breme, žal.

No, samo še to, ko ste prej omenjali denar v cerkvi. V naši vasi je župnik zahteval, da naj ljudje ne dajejo kovancev, ker se jim jih ne da šteti. oz. jih je težko, ampak papirnato šuško, hm, lepo prosim. Gospodje, ni kaj …

Njihov avtopark pa …

Mina, očitno ti ni jasno, da Cerkev pri nas uživa zelo specifične davčne ugodnosti prav zato, ker naj bi bila družbeno koristna organizacija, ki naj bi prispevala svoje k splošni družbeni koristi (kar spada tudi turizem), ne samo svojih vernikov. In da potemtakem nima pravice zapirati tirističnega objekta, kakor je blejska cerkev na otoku, samo za potrebe svojih vernikov, ker je verniki ne vzdržujete sami, ampak jo vsi davkoplačevalci.

Recimo, da imam jaz podedovan grad. In da ga 100% vzdržujem sama in tudi nimam nobenih osebnih davčnih ugodnosti. Torej imamo vso pravico povsem sama določati, kdo si ga lahko oghleda in koliko bo kdo plačal in kdo gre lahko noter zastonj.

Če bi mi taisti grad pomagala vzdrževati država/občina ali če bi jaz imela poseben davčni status, ki bi me zavezoval k splošno koristnemo delovanju, pa seveda nimam sama od sebe brez dogovora z državo/občino kaj določat cene ali pravil ogleda.

Če hočeš bolj fer sistem, ki ga jaz takoj podprem, lahko tudi ukinemo vse davčne ugodnosti Cerkvi in naj bo obdavčena kot vsako podjetje v Sloveniji in naj se pač obnaša kapitalistično – torej naj sama vzdržuje vse duhovnike, vse redove in vse cerkve, ki niso kulturni spomeniki in naj sama financira vse verske dejavnosti, ki niso karitativne. Uvede naj se obvezni cerkveni davek, ki ga boste, sem prepričana, z veseljem plačali vsi verniki, ki boste zato imeli najbrž tudi ugodbosti brezplačnih vstopov v cerkve kot turisti, ostali bomo pa za vstop v vsako navadno cekev, ki ni kulturni spomenik, pač plačali. Za plače in socialne prispevke duhovnikov naj iz lastnega premoženja in cerkvenega davka in obdavčenih darov vernikov poskrbi vsaka škofija sama kot dober delodajalec, Cerkev in duhovniki pa naj plačujejo dohodnino glede na računovodsko obdelane podatke o zaslužku.

Da se temu sistemu, ki bi bil edini pravičen za vse, najbolj upirajo prav tisti, ki imajo zmeraj največ za povedat o moralnosti, me pa sploh ne preseneča, saj je že Jezus imel nekaj ne prav laskavih nazivov za farizeje.

Sakralne objekte so v uporabi vsem, meni, tebi, naključnim turistom, to je veliko narodno bogastvo…Povej katera vas je to, da grem osebno preverit. Hočem točne podatke!

Poglej, nismo tu, da bi poimensko koga obravnavali. Za to ni potrebe. Pogovarjamo se na splošno in vsak ima svoje mnenje in izkušnje. In pravico do tega.
Popolnoma se strinam z Janis, kar je povedala in tako bi edino bilo prav.

V RKC, poudarjam, ni več prostora za vero, razen posameznikov, ki jim morda z metanjem v isti koš delamo krivico in ki so se za ta poklic odločili in ga tudi opravljajo z dušo. Samo bojim se, da so v veliki manjšini.

Saj ga ne zapira. Kar se tiče gradov, tudi Windsorji so lastniki gradu, pa vendar ga je nekaj na ogled, ki ga pa morajo obiskovalci plačat. Ogled namreč. Pa jim prav tako velik kos za vzdrževanje primakne država.
Zakaj ni bil uveden cerkveni davek vprašaj parlamentarce – predvsem leve. jaz tudi plačujem marsikatero stvar, ki mi ni povšeči. Pa vendar gre iz mojega žepa pokrivanje stroškov splava. Ravno zdaj poteka med kar nekaj ženskami debata, če pri splavu slučajno niso vse popucali. Grozljiva tema. Sem proti splavu, pa vendar ga financirajo iz mojega žepa, sem proti metadonskemu “zdravljenju” narkomanov – ker so drugi bolj učinkoviti načini, pa vendar ga financiram tudi jaz itd….
Raznim takoimenovanim zaslužnim kulturnikom in njihovim produktom tudi jaz plačujem njihove “podvige” pa….

Ja zato ker se pogovarjate kar tako “na splošno” pa trosite zraven lahko še en kup laži in natolcevanj ter mržnje do RKC in njenih vernikov. Če je resnica glede drobiža in papirnatega denarja potem lahko to poveš na glas kje se to dogaja. Če poudarjam, če govoriš resnico, če pa lažeš je pa to itak tvoj osebni problem.

Poglej, verjetno se pri verouku dotaknete tudi teme strpnosti. Ali to izpustite oz. se naučite prikrojeno v smislu, ja obstaja, v kolikor imam jaz absolutno prav?

Ni vse, kar ne govori Cerkvi v prid, natolcevanje in laž. Nismo vsi komunisti in pokvarjenci in lažnivci tisti, ki ne hodimo tja. Cerkev kot istitucija v sebi nosi marsikakšen temen madež.
In ni problem, celo lepo je, če je si ti ali kdorkoli veren. Samo zdi se mi, da RKC velikokrat izrablja vas, verne, za namene v ozadju.

“Zakaj ni bil uveden cerkveni davek vprašaj parlamentarce – predvsem leve.”

Leve? Kdo točno je že predlagal in sedaj podpira verski zakon, ki je Cerkvi ohranil absolutno vse obstoječe davčne privilegije glede neobdavčenja premoženja in darov, na vse davkoplačevalce pa prevalil še večje breme socialnega podpiranja duhovnikov? Tako, da je Cerkev sedaj nek unikaten hibrid med neprofitno organizacijo in kapitalističnim podjetjem in lahko pobira najboljše iz obeh statusov in prav nič obveznosti, še dolžnosti transparentnega poslovanja ne? LDS mogoče? SD mogoče?

Kdo točno je v časopisih ala Družina najbolj vneto udrihal proti kakršnikoli zakonodaji, ki bi vsaj malo spominjala na nemški cerkveni davek in odvzem davčnih privilegijev? Kdo točno se je v katoliških medijih najbolj bal, da bi se tudi v Sloveniji vsled cerkvenega davka pojavilo gibanje ala “Wir sind Kirche”, ki bi zahtevalo manj samopašnosti klerikov in večjo vlogo laikov tudi v praksi, ne samo na papirju raznih brezzeznih sinod? Levičarji mogoče?

Daj, ne zavajaj, ker nimaš opravka s samimi idioti.

mina* napisal:

> jaz tudi plačujem marsikatero stvar, ki mi ni
> povšeči. Pa vendar gre iz mojega žepa pokrivanje stroškov
> splava. Ravno zdaj poteka med kar nekaj ženskami debata, če pri
> splavu slučajno niso vse popucali. Grozljiva tema. Sem proti
> splavu, pa vendar ga financirajo iz mojega žepa, sem proti
> metadonskemu “zdravljenju” narkomanov – ker so drugi bolj
> učinkoviti načini, pa vendar ga financiram tudi jaz itd….
> Raznim takoimenovanim zaslužnim kulturnikom in njihovim
> produktom tudi jaz plačujem njihove “podvige” pa….

U madona, minorni stroški za splav ti gredo v nos, začuda se pa ne sprašuješ o porabi sredstev za oklepnike. Te plačujem tudi jaz, čeprav sem po prepričanju 100 % pacifist (ne, niti slučajno ne streljala na “sovražnika”). Medtem ko zdravljenje narkomanov daje upanje boljpega življenja vsaj za koga od njih, torej ne moreš reči, da to ni humana stvar, povej mi en razlog za to, zakaj naj jaz od svoje plače dajem denar za tanke?
Drugače pa naj ti povem, da s svojim zgornjim postom oporekaš katoliškemu duhovniku. Darko Ž. je namreč duhovnik. Na srečo s takšnimi stališči znotraj cerkve, kot ga je izrazil on, morda še ni vse upanje izgubljeno. 🙂

New Report

Close