RJAVI ZOBJE
LEP POZDRAV!
Zanima me zakaj imam kljub temu da ne kadim,ne pijem kave in si jih redno umivam,rjave zobe.Res je da za zobarja sploh ne vem kako izgleda ker nisem bila pri njem skoraj 10 let-samo kar sem hodila v osnovni šoli.Prosim če mi razložite ali je možno s tistimi ‘čudežnimi’ pastami odpraviti to sitnost ali bom morala k zobarju da mi zobe pobeli?Kakšna je cena beljenja zob?Pa še to:sem redno zaposlena in zavarovana.Ali mi stroške krije zavarovalnica ali sem samoplačnik?
Hvala za odgovore in še enkrat lep pozdrav!
Spoštovana Špagetka,
da bi vedela zakaj imate “rjave” zobe, bi vas morala vsaj videti ( pa tudi ocena o rjavih zobeh se mi zdi malo pretirana ).
Zobje niso nikoli beli. Mi govorimo le o različnih odtenkih rumene, rjave, sive,….. Barvo jim dajejo minerali, ki zobe sestavljajo. Več jih je, bolj rumenkasti so zobje. Zobje, ki imajo več mineralov pa so tudi bolj trdni in se ne krušijo ob najmanjšem udarcu ali ugrizu v trdo snov.
O belilnih pastah sem nekaj že pisala. Obstajajo take, ki odstranjujejo površinska zabarvanja – te zobe polirajo z grobimi delci in s tem odstranjujejo tudi manjše plasti sklenine. Beljenje notranjih zabarvanj pa je čisto kemično, na ta način pa delujemo na sestavo sklenine.
Odločitev o beljenju zob je vsekakor vaša, jaz vam jo lahko le odsvetujem.
V prosti prodaji obstajajo preparati, ki belijo zobe, tako da se tega lahko lotite tudi sami. Zavarovanje ne krije stoškov beljenja zob, tako da ste v tem primeru samoplačnik ( cene ne poznam ). Pa še ena malenkost – ponavadi ni trajno in ga je potrebno ponavljati na 1-2 leti.
Lepo pozdravljeni!