Najdi forum

RJAVI ZOBJE

Spoštovani,

Imam sina, ki je star 10 let. Zobe si redno umiva, nima še nobene plombe in tudi v šoli mu tabletka nikoli ne pokaže nečistoče. Ima pa vseeno spodnje sprednje zobe rumeno rjave. Zobodravnica meni, da je to zobni kamen. Enkrat mu ga je že očistila, vendar so ga zobje potem še kakšna dva tedna zelo skeleli.Nekaj časa je bilo v redu, zdaj pa ima že nekaj časa spet rjave zobe, tako da izgleda, kot da so umazani. Zanima me, če je res zobni kamen in če je v redu, da po čiščenju le tega zobje tako skelijo.

Za odgovor se Vam lepo zajhvaljujem in Vas pozdravljam

Spoštovana Anita,

glede na stanje otrokovih zob ( ni zalivk, dobra higiena ) sklepam, da gre za posebno vrsto zobnih oblog. Vzrok za nastanek le-teh so bakterije, ki živijo v ustih in izločajo pigmente, ki se nalagajo na zobeh.
Po mojem mnenju je odstranjevanje takih oblog nesmiselno, ker se ( kot ste že sami ugotovili ) takoj spet pojavijo. Situacija se izboljša z nastopom pubertete, ker se zaradi hormonov spremeni tudi sestava sline in s tem tudi razmerje bakterij, ki živijo v ustih.
Po odstranjevanju zobnega kamna in oblog pa zobje lahko skelijo, ker na tistem mestu nastanejo mikrorazpoke, ki povzročijo začasno občutljivost.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close