Rjavi izcedki v nosečnosti
Pozdravljeni g. Pušenjak,
po izračunih glede na ovulacijo sem noseča 8 tednov (stara sem 36 let). 6.9. sem imela prvi pregled pri ginekologinji (takrat sem bila med 6-7 tednom nosečnosti; datum ZM je 16. 7., vendar je ovulacija nastopila malo kasneje v tistem ciklusu). Srčni utrip je bil prisoten, tudi velikost ploda je ustrezala gestacijski starosti. Ginekologija mi je takrat vzela tudi bris in me opozorila na možnost rjavega izcedka. Cca čez 2-3 dni kasneje se mi je res pojavil rjav izcedek, vendar ker se je količina stopnjevala, sem se ustrašila in šla na urgenco na pregled (bil je ravno vikend). S plodom je bilo vse OK (PSU+), zato sem se pomirila in izcedek jemala kot nekaj normalnega in čakala da pojenja. Kakorkoli, izcedek je še vedno prisoten, pa je danes že več kot 1 teden od brisa, količinsko se je vmes sicer zmanjševal, vendar se je vmes občasno izločilo tudi nekaj več sluzi/izcedka še bolj temno rjave barve, tudi npr. danes. Naslednji pregled imam čez 6 dni. Me pa zelo skrbi, ker se je moja prejšnja nosečnost končala z zadržanim splavom v 8-9. tednu.
Ali je po vašem mnenju izcedek, ki traja več kot 1 teden lahko nekaj normalnega, npr. stara kri od vgnezditve? Na vašem forumu sem brala, da je lahko to normalen pojav, ter da niti dodajanje progesterona po 6. tednu v primeru, da gre za grozeč splav, ne bi pomagalo. Lahko čakam do naslednjega pregleda, ali mi svetujete, da grem na pregled prej?
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
zakaj krvavite sicer ne vem, ampak od brisa zagotovo ne več. Morda gre za tako imenovani “grozeči splav”, kar se pa večinoma konča brez splava. Pač krvavite v nosečnosti. Brez posebnih dodatnih ukrepov torej lahko počakate na kontrolni pregled.
Spostovani g. Pusenjak,
hvala za odgovor. Zal je v mojem primeru spet prislo do splava (enako kot prejsnjic, v 8-9 tednu). Danes ponoci so me zbudili krci in mocna krvavitev. Odpravila sem se na urgenco, kjer so potrdili, da je prislo do ss – gv ni bilo vec v maternici, je bila pa se vidna 12mm sluznica. Prejela sem eno tableto topogyne. Zdaj me samo skrbi, ali lahko pri praznjenju maternice pride do kakih zapletov? Nazadnje so mi namrec pri histeroskopiji (zaradi odstranitve ostankov po zadrzanem splavu) predrli maternico in jo potem laparoskopsko zasili – ta operacija je bila letos februarja.
Hvala ze vnaprej za vas cas in potrpezljivost pri odgovarjanju.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
prav zaradi tovrstnih zapletov ob mehanskih posegih na maternici (sicer redko a vendar) so praktično povsod sistematično prešli na farmacevtsko pospeševanje izločanja ostankov nosečnosti in dejansko se je delež zapletov pomembno znižal. Tako, da se mi zdi, da je vaš strah odveč.
Pozdravljeni,
Zdej sem 10+1 tednu nosečnosti. Ginekologinja mi je predpisala utrogestan 3×1 od 7mem tednu nosečnosti, ko sem imela enkratni rjavi izcedek. Nato nisem imela nič. V 9+6 tedne, sem naenkrat, ko sem se pokrčila, počutila kakšen izcedek, in sem imela svežo kri, ki je trajala 5 sekund, nato pa se je umirila. Sem počivala, vzela magnezij in se je to umirilo. Sem naslednji dan šla na UZ in s plodom je vse v redu. Utrip ima in je pravilne velikosti za 10 tednov nosecnosti. Ginekologinja pri prejšnem UZ mi je ugotovila hematom, na zadnji UZ pa ga ni bilo. Ali je možno da je krvavitev bila od hematoma, in kakšno nevarnost to pretstavlja za nosečnost. Ali mi lahko grozi splav, ker tega ginekologinja ni omenila. Je pa rekla, dokler je plod ziv in ni nove krvavitve, da je zaenkrat vse ok. Plod, utrip, velikost in vse je povedala da je v redu. Ni našla pa vzrok krvavitev. Krvavitev nimam več, samo občasno male rjave izcedke, ker predvidevam da so od krvavitev ki se je zgodila dva dni nazaj. Utrogestan vaginalete še vedno uporabljam. Ginekologinja je rekla da še par dni 3×1, potem pa postopoma zmanjšujem, ker ni potrebe po 12tem tednu nosecnosti.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
če razumete, kaj je to hematom, potem boste tudi razumeli, da nikoli krvavitev ni od hematoma, ampak je vedno hematom od krvavitve. Drugo pa je zdravljenje krvavitve s progesteronom. Potem, ko se enkrat vidi plodov srčni utrip, dodatek progesterona na nosečnost nima več nobenega vpliva. Oziroma ga verjetno ima toliko kot če bi z vrčkom od piva nosili vodo v Ljubljanico, Savo, Svinjo, Dravo ali Krko ter verjeli, da ste reki dvignili gladino. Vzrok krvavitvi je nosečnost sama, ki “rudari po vaši maternici” in si prisvaja vaše žile za svoje potrebe, pri tem pa prihaja do napak in se kakšna žila tudi odpre bolj kot je potrebno. Proti temu ni zdravila. Zdravljenje v tem primeru je bodisi izraz neznanja ali pa ustvarjanja vtisa, da znamo in da nam je mar, spremeni pa ničesar.
Pozdravljeni,
Hvala za vas odgovor. Ali v takem primeru mi grozi splav, ali ko se je ta krvavitev umirila in je plod že vedno živ, bi se reklo da je za enkrat nosecnost v redu? Kolk nevarno je to za nosecnost da nosecnost sama, ki “rudari po moji materici” in si prisvaja žile in kako lahko vpliva naprej. Kaj bi se lahko zgodilo?
Ta moja “interpretacija dogajanja med plodom in nosečnico”, ki sem jo poimenoval “rudarjenje” je le prispodoba, ki je najbližja resnici in jo razume vsak s končano osnovno šolo. To se dogaja pri prav vsaki nosečnosti, le da pri nekaterih ta proces privede do napak in nesreč, ki se včasih lahko zaključijo tudi s splavom. Želel sem predvsem povedati, da je vsakršno “zdravljenje2 brez smisla, ker na to pač nimamo vpliva. Če zarodek nesrečo preživi, se razvija dalje kot da se ni nič zgodilo.
Spoštovani,
Hvala, sem razumela vašo prispodobo, samo sem verjetno zaskrbljena ker ne pričakujem krvavitve v nosečnosti. Imam pa še eno vprašanje, koliko je nevaren hematom v nosečnosti, ki je bil ugotovljen in zdej ga ni več. Ali takšno stanje povzroči kakšne zaplete kasneje. Sem veliko prebrala glede hematomov in krvavitve v zgodnji nosečnosti, ampak preveč informacij mi ne naredijo nič dobrega.
Se zahvaljujem še enkrat za vaš hiter odgovor.
Hematom je lahko problem le, če se inficira, sicer pa se praviloma počasi utekočini in izloči preko krvavega oziroma rjavega oziroma temnorjavega izcedka. Sicer pa ne povzroča nobene škode. Posebnih zapletov to tudi ne povzroča.
Pozdravljeni,
sem v 27/3, diagnosticirali so mi placento previo (sega do MU). V pondeljek sem zaradi rjavega izcedka bila hospitalizirana. Prej s krvavitvami in izcedki nisem imela težav. Obdržali so me na opazovanju, maternični vrat je dolg 4cm, zaprt, s plodom je vse v redu, hematoma ni bilo videti.
Danes se mi je po uriniranju spet pojavil rahel rjav madež, kot pri koncu menstruacije. Zdravnica je rekla, da je to normalno in je bilo za pričakovati, da se očitno čisti.
Skrbi me, ker mi nihče ne zna povedati, zakaj je do krvavitve prišlo in kaj lahko storim, da se temu izognem. Moja ginekologinja mi je prav tako dejala, da če se posteljica do 30. tedna ne dvigne, se potem ne bo več. Tukaj pa so mi dejali, da se lahko dvigne vse do poroda.
Kakšne so možnosti, da bi se krvavitev ponovila in v koliko primerih Placente previe gre dejansko vse bp?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
če posteljica sega do ustja gre za najblažjo obliko tako imenovane “predležeče posteljice” ali previe. Glede na to, da je vaš MV dolg 4cm, obstaja kar velika verjetnost, da se bo ob krajšanju in odpiranju MV pojavila še kakšna, verjetno manjša krvavitev, ampak tudi, da se bo posteljica odmaknila od notranjega ustja, pravzaprav se ustje odmika od posteljice. To napovedovanje, do kdaj se mora kaj zgoditi je zastarelo. Absolutnega termina za to ni, ker se lahko dogaja skozi celotno 3. tretjino nosečnosti.
Pozdrav,
ponovno se javljam, sedaj sem že v 29/1. Danes je sedmi dan, odkar sem v bolnišnici, svetlo rjavi izcedek je še vedno prisoten (enkrat nič, drugič pikico in tretjič malenkost več).
Zdravnica je rekla, da plod ni ogrožen, da pa so ti tedni še vedno kritični, kar mi je seveda jasno. Skrbi me dejstvo, da je rekla, da je lahko ponovna tudi tako mala krvavitev ogružojoča ter da bi mi v tem primeru morali dati kri in me transportirati v Lj. bolnišnico ter opraviti CR.
Sem sedaj kar spet malo v skrbeh, ko sem že bila malo bolj pomirjena. V kolikšnem razmaku se te krvavitve najpogosteje pojavljajo? Je res tako majhna krvavitev že lahko razlog za tako prezgodnji porod oziroma CR?
Tudi če se to zgodi, kolikšne so možnosti, da bo z nama obema vse v redu?
pomirite se. Te blage krvavitve ne ogrožajo ne plod ne vas. Morda vas bodo res transportirali v Ljubljano, ampak tu tudi ne bomo skočili na prvo žogo.
Pozdravljeni še enkrat,
Se opravičujem za “sitnarjenje”.
V četrtek so me iz bolnišnice odpustili. Ob vaginalnem ultrazvoku je bil MV izmerjen 45mm, zaprt, posteljica še vedno do MU (seveda ni za pričakovati, da se bi kar v parih dneh to spremenilo). Tu in tam se mi še vedno pojavi rumeno-rjav izcedek, ki so ga pripisovali stari krvi.
Sedaj pa me skrbi nekaj drugega. Včeraj zvečer sem namreč dobila drisko, prav tako sem na blato danes šla že dvakrat, driska (temno rjave barve, kar velika količina).
Mogoče neumno vprašanje, ampak ali bi lahko bil to “simptom” približajočega se poroda, ali pa je to nemogoče in se to zgodi samo v poznejših tednih, ko je porod pričakovati pri “normalnih / zrelejših” tednih?
Hvala za odgovor.
ne, to ni simptom oziroma znak bližajočega se poroda. Pri 45mm dolgem MV je strah res povsem odveč.
Pozdravljeni,
sem v 30 tednu nosecnosti in sem opazila
na spodnjih hlacah krvavo rjav izcedek.
V spodnjem delu trebuha sem zacutila bolecino podobni menstrualni bolecini.
Otrok je normalno zivahen.
Ne najdem inf. Kaj naj bi pomenila krvavitev v pozni nosecnosti.
Nisem imela spolnih odnosov, nosecnost je do sedaj potekala normalno..
Malenkost sem prestrasena in nevem ali se moram odpraviti cimprej na pregled, ali pocakam…?
hvala
ni sicer še treba letet v porodnišnico z modro lučjo, je pa smiselno v naslednjem dnevu, dveh, preveriti, če se kaj specifičnega dogaja, če imate slučajno nizek sedež posteljice ali se slučajno odpirate.
Pozdravljeni!
Datum zm 16.5.2024. Noseča sem 7t. Danes se mi je pojavil rjav do temno rdeč nitast izcedek, ki sem ga opazila na toaletnem papirju po vsaki mali potrebi. Spolnih odnosov nisem imela, Bolečine prav tako ni prisotne. Prvi pregled pri ginekologu imam naslednji teden, 11.7., torej pri 8. tednih. Seveda me skrbi kaj bi lahko bil vzrok krvavitvi. Mislite, da je potrebno takoj kontaktirati ginekologa ali je smiselno počakati na že določen termin.
Hvala za odgovor, lp
Spoštovani,
če diagnoza nosečnosti še ni bila dorečena z UZ, potem bi ob krvavitvi vsekakor veljalo oditi na pregled, saj ob krvavitvi brez te diagnoze lahko gre načeloma za katerokoli od 3 možnosti:
-normalna nosečnost
– splav
– izven maternična nosečnost
Zlasti tretjo možnost je modro izključiti, ostalo bi lahko počakalo na redni pregled.