Rjavi izcedki v nosečnosti
Pozdravljeni!
Danes bi naj po UZ bila noseča 14t0d. Že od cca. 6 tedna se mi pojavljajo rjavi izcedki. Z plodom je bilo ob vseh pregledih vse vredu, vendar ginekolog pravi, da ne krvavim iz posteljice, da je z njo vse vredu.
Pravi, da bi lahko bilo to v času, ko bi naj imela sicer menstruacijo, vendar se to meni vleče tudi po 14 dni. Od kod torej ti izcedki, ki jim opazim le, ko grem na malo potrebo in si potem obrišem nožnico? Ali ti izcedki škodijo plodu ali meni?
Hvala za razumevanje in odgovor.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
govoriti o menstrauciji in podobnih primerjavah med nosečnostjo je neresno oziroma “kr neki”. Vemo, zakaj pride do menstruacije in v nosečnosti je ni, če se kakšna krvavitev pojavlja, pa nima z menstruacijo nobene zveze. KRvavi v takšnem primeru vedno nosečnica in nikoli plod, sicer bi ta odmrl, saj ne prenese skoraj nobene krvavitve. Dokler je plod v redu in raste, drugega kot morebiti abstinenca od spolnih odnosov ni potrebna. Celo mirovanje ne prispeva nič k boljšemu izidu nosečnosti.
Lepo pozdravljeni,
pa naj se še sama navežem na to temo.
Sem v 7. tednu.
Imam rjave izcedke in rahle krče (rjav vložek, kot par dni pred menstruacijo- vendar temneje), jemljem dabr. in busc.
Trajajo 3 dni. Plod je ok, srček mu bije.
Zanima me, kaj je vzrok tovrstnim izcedkom?
Po koliko dneh običajno od pričetka izcedka , če, sledi splav?
Hvala,
t.
ne vemo in v bistvu niti ne rabimo vedeti. Izid je namreč lahko le dvojen: splav ali normalno nadaljevanje nosečnosti, vplivi medicine na izid pa so zelo majhni, če si jih sploh lahko kaj pripišemo.
Lepo pozdravljeni!
Nikjer ne najdem kaj bi lahko pomenila krvavitev v pozni nosečnosti zato se obračam na vas.
Noseča sem 30 tednov in moj zdravnik mi je dal vaginalne svečke canesten. Včeraj zvečer sem si vstavila tretjo, zadnjo svečko in ko sem šla danes zjutraj na wc sem na papirju videla ogromno zelenega krvavega izcedka, kri je bila sveža. Skrbi me ta kri in kaj bi to lahko pomenilo? Ali je možno, da je krvavitev povzročila svečka? Ker potem se krvavitev ni več pojavila le špika me v spodnjem delu trebuha in trebuh mi občasno otrdi. Krčev pa nimam nobinih in tudi dete je precej živahno. Ne želim zganjati panike in za vsako malenkost leteti v porodnišnico, raje bi prej slišala še vaše mnenje.
Pa še to sem pozabila dodati, da mi je že cel dan malo slabo in se mi vrti, če ima to sploh kakšno vezo?
Spoštovani,
zelo verjetno gre zgolj za hujše glivično vnetje, za vsak slučaj pa bi vseeno stanje bilo smiselno preveriti še pri ginekologu. Slabost in vrtoglavica ne gresta v sliko nožnične krvavitve, zato sta verjetno drugega izvora.
Tudi mene skrbi rjav izcedek. Sem v 20. tednu in že drugi dan občasno opazim rjav madež. Dokler je samo to, je sploh smiselno hoditi na pregled ali počakam do ponedeljka? Jutri sem nameravala na krajši pohod v hribe in me zdaj malo skrbi …Ali je možno, da se je to pojavilo zaradi spolnega odnosa in da traja že 2. dan?
težko presojam, ker je možnih razlogov preprosto preveč. Če že omenjate spolne odnose in se je krvavitev oziroma izcedek pojavil po njih, potem bo to res najverjetnejši vzrok. Glede izleta v hribe pa se boste žal morali odločiti sami, saj po pošti vašega stanja ni mogoče preveriti.
Pozdravljeni, noseča sem 27 tednov in 4/7 in sem danes opazila, da se mi je dobesedno “vlil” izcedek, za katerega pa nisem polagala pozornosti, saj je moj spremljevalec že vse življenje. Ko sem pa odšla na stranišče, sem videla, da ta izcedek ni bel, ampak rjave barve. Otrok je normalno živahen, je pa res, da sem imela tam do nekje 20. tedna krče in špikanje v zg. delu nožnice oz. čisto v spodnjem delu maternice. Na pregledih je bilo vidno, da je vse bp, tudi maternični vrat, sedaj pa se mi je to špikanje oz. tako, kot da bi nekdo z nožem pikal (ostra bolečina), v zadnjih dneh znova pojavilo. Spolnih odnosov nisem imela, prav tako ni bilo prisotnega nikakršnega težjega fizičnega napora.
Ali je razlog za paniko? Je mogoče, da gre zgolj za vnetje? Se je potemtakem tudi potrebno iti pokazat? Naslednji pregled imam šele v 30. tednu (24.1.) – zraven zajet tudi UZ ocena rasti ploda.
Nimam nikogar za vprašati, na celjskem koncu pa na žalost po telefonu ginekološke ambulante ne dobiš … Da o svoji zdravnici, da bi jo dobila na telefon, lahko samo sanjam …
Lepo prosim za vaše mnenje, lep dan.
Spoštovani,
vsekakor rjava barva v izcedku nakazuje, da mu je primešana tudi kri, od česa, pa je ugibanje nesmiselno. Glavna dilema je porod ali vnetje, ostalo je večinoma nepomembno. Edini način za izključitev pomembnega dogajanja je žal obisk pri ginekologu in pregled, vsaj v spekulih (račjem klunu), da se ogleda površina, dolžina ter morebitna razprtost MV. Tudi UZ merjenje dolžine in ustroja MV ima potencial pri oceni stanja, ne more pa vedno odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja v zvezi s prezgodnjim porodom.
Spoštovani g. Pušenjak,
sem v 26 tednu nosečnosti.
Že kar nekaj časa me spremlja močan izcedek iz nožnice.
Izcedek je zelo gost oz. so vmes kar koščki in je svetlo zelene
barve, bolečin ne čutim, otročiček pa je vesel in živahen.
Pri 23 tednu sem bila v porodnišnici na UZ, kjer so rekli, da je
z otročičkom vse OK.
Na vas se obračam z upanjem, da boste našli odgovor oz. več
možnih odgovorov (če je možnih več stvari).
V naprej se vam lepo zahvaljujem
in vas lepo pozdravljam.
Marjetica22
Spoštovani,
zelen izcedek iz nožnice običajno pomeni, da gre za neko nožnično infekcijo, praviloma mešano, bakterijsko-glivično. To ni kaj posebej nevarnega, vseeno pa velja to zdraviti vsaj z uravnalci nožničnega pH. Teh pripravkov v obliki svečk, prh in krem obstaja v lekarnah dovolj in v bistvu ni pomembno, katera firma ga proizvaja, pomembno je le, da je na osnovi mlečne kisline ali mlečnokislinskih bakterij (lactobacilov). Če v tednu dni ne bi nič zaleglo (večinoma se razlika opazi že po 3 dneh), se obrnite na osebnega ginekologa, ki bo predpisal kaj močnejšega.
Pozdravljeni,
noseča sem 19-20 tednov.
S kratkimi prekinitvami (dan ali dva, ne več) imam rjav izcedek že tretji teden.
Na pregled sem šla prvič po 4 dnevih izcedka, takoj po spolnem odnosu, ko je bilo izcedka največ, prisotno je bilo tudi nekaj več roza krvi / izcedka…. Ugotovitev: manjša krvaitev iz maternice. Vzrok neznan. (MV – 43mm, zaprt, posteljica je videti ok). Bolniška in pregled ponovno čez en teden. Prepoved spolnih odnosov.
2. pregled: en dan prej in na tisti dan izcedka ni bilo. Ginekologinja ugotovi, da je vse ok, MV 42mm, zaprt, posteljica videti ok. Za naprej: nič bolniške, v službo naslednji dan. Pregled čez 14 dni.
Čez dva dni se izcedek ponovno pojavi in sedaj traja (brez prekinitev en teden. Ni veliko, je rjave barve.
Zjutraj imam trebuh zelo trd, jemljem buscopan, katerega mi je predpisala ginekologinja en teden pred izcedki, ker sem imela res močne krče (da so me ponoči zbudili). Krči so potem šli, prišli so izcedki…
Imam močno nakazano dvorogo maternico, stara sem 28 let, zanosila sem spontano.
Trenutno se počutim ok, malo špikanja spodaj, otroka še ne čutim.
Moje vprašanje: če se zadeva ne poslabša:a počakam še en teden do pregleda (20.5.), ali se naj grem pokazat na urgenco, recimo kar danes?
Hvala in lp, Urška
Spoštovani,
vse skupaj ne nakazuje, da bi vam grozil splav, zato mislim, da je obisk urgence odveč. Če bi vam po naključju res grozi splav, pa proti temu žal nimamo učinkovitega zdravila. Buscopan morda malo omili občutek krčev, ne prepreči pa splava, če se ima namen zgoditi.
Spoštovani g. Pušenjak,
sem v 10. tednu nosečnosti, sedaj pa sem opazila rjav izcedek, ponekod tudi malce temneje rjav. No ga bilo veliko, pa bendar me skrbi.
Včeraj sem imela pregled, je bilo vse ok, je pa res, da mi je ginekologinja vzela pap. bris. Je možno, da je izcedek posledica tega, pa čeprav je bris bil včeraj?
Najlepša HVALA!
Lep pozdrav,
Ines
izcedek je lahko tudi le od brisa, sicer pa ne glede na to kaj je, ni ukrepa. Torej takoj ni treba hoditi nikamor. Če bi se izcedek prelevil v krvavitev, pa obiščite ginekologa.
Pozdravljeni!
Po ZM ki je bila 15.1.20 naj bi bila noseca 8t. 1 pregled imam 18.3.20. Ko naj bi bila noseca 6t sem opazila rjavo-roza izcedek, ter se odsla pokazati k svoji g. Ta ni opazila nobenega izcedka, potrdila je nosecnost v maternici. Videla se je GV ter mala pikica notri (predvidevam da je bil to plodek), srcek se ni bil in je rekla da je manjsi kot za 6t, ter da ne more povedati kako se bo to razvilo naprej in da se naj pridem pokazati ob mocni rdeci krvavitvi. To je mozno zaradi kasnejse oploditve a ne? No nato situacijo naprej spremljam in opazam, da dobim rjavo-roza izcedek samo kadar grem na veliko potrebo in da pritiskam. Ko se obrisem opazim ta izcedek potem pa ne vec. Od sobote 7.3.20 sem ocitno dobila od otrok neko virozo da sem bruhala in driskala. Od takrat je ta izcedek malo mocnejsi ni pa rdec. Od cesa bi bili ti izcedki? Je mozno da ko se napenjam, da mi poci kaksna zilica ter da je od tega izcedek? Kaj ti izcedki napovedujejo za nadaljno nosecnost? Naj povem se to da sem ze 2x rodila okoli 1t cez rok, nazadnje 10 mesecev nazaj.
Ze v naprej se vam zahvaljujem za odgovor. Lep pozdrav
Spoštovani,
tisto, kar si obrišete po opravljanju potrebe, kot opisujete (rjavo) ni sveže in ne nastane ob pritiskanju temveč se takrat le izloči iz nožnice, kjer je bilo verjetno že prej. zakaj krvavite, pa očitno zelo rahlo, ne vem, ampak to se dogaja pri skoraj 1/4 vseh nosečnic. Samo po sebi tako zgodaj v nosečnosti to nič konkretnega ne pomeni, strokovno pomembno pa je v bistvu le to ali je zarodek živ ali ne. To boste izvedeli 18.3. ob prvem pregledu.
Pozdravljeni,
potrebovala bi Vas nasvet. Sem v 17. tednu nosečnosti. V 15. tednu sem imela mocno krvavitev na kar je moj ginekolog ugotovil, da prihaja z leve strane maternice in da nima povezave z plodom.Sem dobila tablete progebel in mirovanje. Sedaj sem v 17. tednu nosecnosti in imam spet problem. Ze nekaj dni sem cutila rahle bolecine v trebuhu, ki so se mi zdele normalne. Vceraj zvecer pa sem imela tako mocne bolecine na levi strani maternice , katero so spremljale tudi bolecine v krizu.Tudi zdaj so prisotne vendar veliko manj. Se pa mi je pojavil rjav izcedek, ki me je zelo vznemiril. Naj se povem da imam maternico v obliki srca in da je plod na desni strani. Kaj bi lahko po vasem bilo? Ali si morem delati skrbi? Otrok se nimam. Sem pa imela pred tem 2 splava.
Spoštovani,
ne vem kako vam lahko vašem primeru koristim na daljavo. Kaj se dogaja vsekakor brez pregleda ni mogoče dognati, ugibanje pa je nesmiselno. Če so težave hude oziroma neznosne, se oglasite na ginekološki urgenci, če so težave znosne pač ne in počakajte na redni pregled. Itak ni kaj ukreniti razen ,da lahko preverimo če je plod živ ali ne. Tudi predpisana zdravila in mirovanje so brez večjega smisla, saj na izid nosečnosti ne morejo vplivati.