Rjav izcedek iz nožnice
Spoštovani,
se opravičujem, ampak pojem “vnetje”, brez omembe, kje (nožnica? jajčniki? maternica?) ne pove nič. Vnetje nožnice npr. za vaše težave nima popolnoma nobenega pomena, vnetje jajčnikov pa bi ga lahko imelo. Sicer pa obovulatorne bolečine praviloma nastajajo iz fizioloških, ne iz bolezenskih razlogov in zdravljenje je bodisi simptomatsko (protibolečinsko) ali pač s pomočjo hormonske kontracepcije ovulacijo preprečimo. Če nikoli niste imeli vnetja jajčnikov, potem zaradi omenjenih težav od ginekološkega pregleda ne pričakujem posebnih dognanj.
če M še vedno ne bo, test ponovite čez 1 teden.
Pozdravljeni,
Sama imam podobne tezave. Stara sem 31 let. Menstruacije so bile vedno tocne in brez posebnosti. Sedaj se mi pa ze par mesecev dogaja, da imam obcasno med ciklom rjavkast izcedek. Hujsih bolecin ni, niti kaksnih drugih tezav. Menstruacije se vedno brez izostankov. Le skrbi me, da bi lahko bilo kaj narobe zaradi izcedka in zaradi zadnjih obiskov pri gineologu. Pred kratkim se se odselila iz Slovenije. Pred tem sem bila na ginekoloskem pregledu, kjer je imela ginekologinja sum na polip. Ker sem se selila, nisem sla na histeroskopijo, ampak sem sla na ponoven pregled potem v tujini. Tukaj je ginekologinja rekla, da polipa ne vidi. In da tudi ce bi polip imela, to ni nikakrsen problem. Je mozno, da se izcedek dogaja zaradi tega? Bi me moral potencialen polip skrbeti? Rodila se nisem, pocasi pa planiram nosecnost. Zato bi zelela preveriti, ali moram temu nameniti vec pozornosti. Trenutno sem v 20.dnevu cikla. Ovulacijo se ze imela. Naceloma imam do menstruacije (ce bo po planu) se 9 dni. Zadnji bris je bil decembra 2019. Vse ok.
Najlepsa hvala za odgovor.
Spoštovani,
v bistvu ni kaj dosti za filozofirat. UZ pregled v drugem delu ciklusa bo pokazal, če je kaj sumljivega na polip v maternici in če je, se pregled ponovi takoj po zaključeni menstruaciji in v kolikor potem ne bo nič več videti, polipa očitno ni ali pa se je z menstruacijo sam izločil ter obravnava ne bo potrebna, če bi po M polip še vedno bil viden, pa je indicirana histeroskopija. Sam rjav izcedek v sredini ciklusa je običajno vezan za hormonska nihanja ob ovulaciji.
za druge sicer ne morem jamčiti, ampak načeloma to drži.
Pozdravljeni. Tudi jaz imam zadnjih 8 dni težave z rjavim izcedkom. Pojavil se je ravno v času ko bi morala dobiti menstruacijo, ga je pa načeloma zelo malo (na wc papirju ga najdem samo okoli 2x na dan). Enak rjav izcedek sem imela tudi v času ovulacije, vendar pa je v 3 dneh izvenel. Menstruacijski ciklusi pri meni varirajo od 27-32 dni, vendar pa od enega do drugega ponavadi ni več kot 3 dni razlike. Stara sem 23 let, spolnih odnosov še nisem imela tako da možnosti za nosečnost ni, pri ginekologu pa tudi še nisem bila. Zanima me ali je verjetno da gre tu le za prehodne težave (mogoče zaradi stresa, ki ga je vilo v zadnjem mesecu kar veliko?) in je smiselno počakati do naslednjega cikla, ali pa bi bilo že zdaj dobro poiskati ginekologa in se dogovoriti za pregled.
Spoštovani,
zgolj iz opisa izcedka ter njegovega časovnega pojavljanja je nemogoče ugotavljati, zakaj se to dogaja in če se res ob ovulaciji in ob času, ko pričakujete menstruacijo. Lahko da, lahko tudi ne. Glede na to, da niste niti spolno aktivni niti ne omenjate kakšnih hormonskih zdravil (npr. KT), domnevam, da gre zgolj za prehodne hormonske motnje, ki imajo pač za posledico odsoten ciklus z vmesnimi, prebojnimi ali odtegnitvenimi krvavitvami, katere pač niso posledica luščenja sluznice (menstruacije) ampak zgolj površinske in blage. Za enkrat bi vsaj 3 mesece počakal, v kolikor se tovrstni izcedki brez pravega reda ne umirijo in se ne vzpostavi ponovno menstrualni ciklus, kakršnega ste bili vajeni, pa lahko svetujem le obisk pri ginekologu.
Pozdravljeni,
hvala za odgovor. Po 8 dneh se je izcedek spremenil v krvavitev za katero predvidevam da je bila menstruacija (trajala je enako dolgo, vendar pa je bila krvavitev nekoliko blažja). Potem je bilo štiri dni v redu, nato pa se je zopet pojavil izcedek. Tokrat je rozne barve in v bistvu komaj opazen. To še vedno pomeni možnost hormonskih motenj in še kar svetujete da nekaj mesecev počakam, ali menite da to potrebuje nujnejso obravnavo?
Spoštovani,
kot sem napisal prejšnjič bi vsaj 3 mesece počakal in skrbno beležil krvavitve v menstruacijski koledarček, če se v tem času ne umirijo, pa obiščite ginekologa.
Pozdravljeni. Sem nova na forumu zato nevem če to vprašanje spada v to temo. Zanima me sledeče. 18.4.sem imela abrazijo 11.5.pa kontrolo in vse je bilo ok. Ginekologinja ki me je pregledala je rekla, da vidi zadebeljeno sluznico in da naj pričakujem menstruacijo v enem oz. dveh tednih. Do sedaj je ni bilo danes pa sem dobila samo rjav izcedek ampak res zelo malo skoraj nič. Pa me zanima, če je možno da sem noseča ali je to normalno taka menstruacija po abraziji. Povedat moram, da delamo na otročku nismo nič čakali, da dobim menstruacijo. Če nam je usojeno, da bo vse v redu bo ni treba čakat na menstruacijo zato me zanima, če je to mogoče nosečnost. Hvala za odgovor
Spoštovani,
po abraziji lahko pričakujemo marsikakšno manjše odstopanje od vajenega, kot je rjavi izcedek nekaj dni pred M, zamudo M, daljšo, šibkejšo ali močnejšo M, drugačno v različnih podrobnostih itd. Skratka, ob nekajdnevni zamudi ali rjavem izcedku res še ni razlogov za skrbi in ne vem kakšno preverjanje. Če obstajajo razlogi za to, da bi lahko bili noseči pa seveda ne bo narobe, če naredite kak test nosečnosti.
Pozdravljeni. Hvala za odgovor. Danes je 3 dan ko imam še vedno čisto malo rjav izcedek in malo rdeče skoraj nič. Najverjetneje je šibka menstruacija čeprav sem upala, da je kaj drugega. Test sem naredila v ponedeljek, ker sem mislila, da sem mogoče noseča in je bil negativen pa sem upala, da je prezgodaj nato pa sem dobila ta izcedek. In kdaj bi morala približno imet ovulacijo sedaj? Hvala za odgovor. Lp
ne vem, verjetno podobno kot sicer, torej nekje med 12. in 16. dnevom ciklusa. Problem je z začetkom štetja ciklusa, če M ni tipična.
Pozdravljeni. Aha v redu. Pa še eno vprasanje imam. Kaj po splavu oz.abraziji je težje zanositi? Ker jaz sem pač prvič ko sem bila noseča sem hitro zanosila ampak sem imela IZM. Drugič sem tudi hitro zanosila in imam hvala bogu zdravo punčko sedaj pa sem tako nekje v treh mesecih zanosila in se je žal končalo z abrazijo. Je možno sedaj ker sem imela abrazijo, da bom potrebovala več časa da zanosim ali to nima vpliva? In kakšne so možnosti,da se mi ponovi in spet splav. Jaz upam, da ne ker nočem še enkrat čez to. Hvala lp
ne, po splavu in zaradi splava ni nič težje zanosit. Je pa zaznava tega pojma lahko motena s subjektivnim primerjanjem pred in po splavu. Zato venomer poudarjam, da je merodajna le zanositev znotraj 12 mesecev in pojem zanositi takoj od zanositi čez 12 mesecev ali kadarkoli vmes ni mogoče ločevati. Verjetnost zanositve plodnega para je namreč precej nizka in znaša le 25% v najboljših letih, s starostjo pa zgolj upada. V enem letu torej kumulativno zanosi 90% zdravih parov.
Pozdravljeni,
Pridružujem se temi glede rjavih izcedkov.
Stara 35, 1 ss v 8 tednu, nisem še rodila. Imam pa zelo “cudno” menstruacijo in me skrbi, da bi zaradi teh težav težje ponovno zanosila oz. da bi prišlo do ponovnega splava.
V povprečju jo imam na 35 dni, začne se z 2-3 dni trajajočimi blagimi (par centimetrov, dovolj je 1 dnevni vložek) svetlo do temno rjavimi izcedki . Nadaljuje se s približno 3-4 dni krvavitve (blažje do srednje), konča pa se ponovno z 2-3 dni zelo rahlimi rjavimi izcedki.
Med samim ciklusom nikoli ne krvavim, rahle bolečine imam tudi le dan ali 2 (med krvavitvijo).
Bi bilo priporočljivo (glede na to da se trudim ponovno zanositi) obiskati ginekologa, da preveri če je karkoli narobe?
Bi lahko ti rjavi izcedki pomenili popustljivost rumenega telesca ali se je ok če se menstruacija tako začne in konča? Med prejšnjo nosečnostjo sem rahlo krvavela v 6.t, zato sem do SS jemala Dabroston.
So kakšni znaki, ki nakazujejo na pomanjkanje progesterona?
Menstruacijo vedno pričnem šteti z dnem pojava rjavih izcedkov, tako da vse skupaj traja cca 10 dni. Je bolj pravilno, da kot menstruacijo štejem le dneve s sveži krvjo?
Hvala!
Spoštovani,
pri tako dolgem ciklusu bi izcedki pred in po M lahko bili posledica popustljivega RT le, če bi imeli ovulacijo zelo, zelo pozno, npr. po 23. dnevu. Preden torej karkoli zdravite, bi ne bilo slabo ugotoviti, kateri dan v 35 dnevnem ciklu imate ovulacijo. Mislim, da je vaš način štetja ciklusa povsem v redu in se strinjam, da je 10 dni krvavitve malce predolga, po drugi strani pa pri tako dolgem ciklusu ovulacija skoraj zanesljivo ne sovpada z dnevi, ko še krvavite.
Pozdravljeni. Jaz upam, da kmalu spet zanosim in da bo vse v redu, ker si res želiva še enega otročka. Koliko časa cca po ovulaciji lahko naredim test, da pokaže nosečnost, če seveda je? Ker jaz imam ponavadi zelo močne ovulacije točno vem kdaj jo imam bo pa mogoče sedaj kaj drugače ker sem imela splav nevem. Hvala lp
Pozdravljeni,
Hvala za vaš odgovor.
Se pravi, da trenutno ni potrebe, da delam paniko in obiskujem ginekologa zaradi teh rjavih pred in po menstrualnih izcedkov?
Če je ovulacija pred 23. dnevom, rjavi izcedki niso znak popustljivosti RT, vendar imam le takšno obliko izločanja krvi?
Če pride do oploditve, se morebitna popustljivost RT kaže kot krvavitev v začetku nosečnosti in lahko pride do splava?
Hvala in lp.