rjav izcedek in bolecine v trebuhu
Pozdravljeni!
pred 2 tednoma sva imela s fanotm nezasciten spolni odnos, ki pa ga nisva dokoncala saj je bilo mene prevec strah zanositve. sedaj po 2 tednih imam rjav izcedek, ko pa grem na stranisce mi tece kri. ta tretji dan po rjavem izcedku me boli zelodec kot da bom dobila menstruacijo ali je mozno, da sem zanosila?
Pozdravljeni,
če želite vedeti ali sta noseči ali ne naredite test za nosečnost, lahko že od prvega dne zaostale menstruacije. Te težave, ki ste jih opisali, niso značilno pozene z nosečnostjo. Je pa treba raziskati kaj je s temi krvavitvami. Obiskati bo potrebno ginekologa.
Pozdravljeni,
septembra 2013 sem nehala jemat kontracepcijske tabletke po 5,6 letih. Od takrat imam težave z rjavim izcedkom. Pojavi se v času ovulacije in tudi pred in po menstruaciji. Če računam izcedek kot del menstruacije mi le ta zna trajat 10-14 dni na sledeč način. Par dni imam rjav izcedek, dan ali dva ga ni, po tem nastopi menstruacija, ki traja 2-3 dni, pa kak dan spet ni nič pa se spet pojavi rjav izcedek, ki traja par dni.
Na pregledu ko sem bila je ginekologinja rekla, da je vse v redu.
Kaj bi lahko bil vzrok opisanega problema?
Ali kljub temu lahko začnem znova uporabljat hormonsko kontracepcijo? Kateri dan naj začnem z uporabo če nisem 100% prepričana, kateri je prvi dan menstruacije?
Hvala.
LP
Pozdravljeni,
menstruacija v naravnem menstruacijskem ciklusu ima lahko potek z rjavim izcedkom in ni to nič patološkega, brez skrbi. To se zgodi zaradi nihanja hormonov, kar je bistvo menstruacijskega ciklusa. Kontracepcijske tablete zavrejo delovanje jajčnikov in hormoni so popolnoma izključeni iz dogajanja in krvavitve nastopijo samo kot prekinitvena krvavitev v času pavze v jemanju tabletk.
Tabletke lahko začnete jemati s prvim dnem močnejše menstruacije (prvi dan tistih dveh dni, ki ste ju opisali kot močno menstruacijo), če potrebujete zaščito pred neželeno zanositvijo je to smiselno, v nasprotnem primeru vam jih ne priporočam.