rivotril 0.5 tablete
mož je dobil tablete rivotril 0.5, v navodilih piše, da je možno, da se poveča misel na samomor, pa me zanima zakaj se take tablete predpišejo osebi, ki je že pomislila na samomor in to zelo resno? Drugače ima poleg teh tablet še kventiax 200. Rivotrila jemlje le polovičko na dan, je možno da se na te tablete navadi, ali je premajhna doza?
Zanima me še, ali te tablete vplivajo na spolno slo, saj me ves čas zavrača, noče se niti objeti,..nič. Hvala za odgovore.
Pozdravljeni!
Rivotril spada med kratko delujoče benzodiazepine. Njegova uporaba je smiselna pri nespečnosti, spastičnih motnjah, reakcijah na stres, anksioznih motnjah, obsesivno kompulzivnih motnjah in še marsikje. Povprečni dnevni odmerek je 0,5 do 4 mg. Kot vidite, je odmerek, ki ga prejema vaš mož polovica najnižjega dnevnega odmerka. Stranski učinki so povezani z količino dnevnega vnosa zdravila. Največkrat se pojavi sedacija, vrtoglavica, motnje koncentracije in koordinacije gibov in apetita, pri visokih dozah so zelo redke tudi spolne motnje. Če vam opišem moje izkušnje za tako nizko dozo, potem se samomorilne misli ne pojavljajo nič pogosteje, kot sicer in najverjetneje niso odvisne od jemanja zdravila, spolne motnje pa še nisem zasledila. Bolj verjetno je, da mož intimne stike zvarača zaradi osnovne psihične motnje ali pa zaradi drugih zdravil, posebno, če jih je več, ali pa zaradi obojega.
Diazepamov se res človek lahko navadi, posebno če jih jemlje v večjih količinah daljši čas. Pri vašem možu je ta možnost majhna, domnevam pa tudi, da hodi na redne kontrolne preglede in mu bo psihiater svetoval v zvezi s tem.
Mene pa zanima, kaj bi se zgodilo, če bi te tablete jemala na svojo pest, npr za probo eno polovičko, pa bi videla, če bi se kaj spremenilo. Kaj se mi lahko zgodi? Jaz mislim da nič. Sem taka brezvoljna, brez energije, kot da sem vsem odveč, vse čutim kot napad nase, kot da so vsi boljši in pomembnejši od mene, kot da sem nič, sem anksiozna, tiha, vase zaprta,… zdi se mi da nisem sposobna za nič. Najraje bi zaspala in se nikoli več zbudila. Ne vem kako naj si pomagam. K psihiatru me ne pošiljajte, ker ne grem, ker nočem imeti nobene kartoteke, v kateri bi pisalo da sem psihično bolna ali kaj takega. Sprašujem za kakšen nasvet, kaj lahko storim sama. In če bi bilo kaj narobe, če bi vseeno kar jemala te tablete (ima jih moj prijatelj, zato bi prišla do njih brez recepta) vsaj za probo, mnenje?
Pozdravljeni!
No, Rivotril je kratko delujoči anksiolitik, vi pa opisujete predvsem simptome depresije. Po eni tableti 0,5 Rivotrila se najverjetneje res ne zgodi nič, lahko se pa pojavi alergična reakcija, ali kaki drugi neželeni učinki, kot so vrtoglavica, glavobol, motnje vida…Mogoče bi premislili o tem, da zdravilo, ki ni primerno, samo škoduje, ne pomaga pa ne. Predsodki glede obiskov pri psihiatru v glavnem bledijo, občutljivost za psihične težave se neprestano izboljšuje in tudi poučenost med ljudmi je večja, tako da obiski pri psihiatru ne pomenijo več nekaj slabega. Vendar se boste sami odločili, če boste obiskali zdravnika ali ne.
Pri depresijah je dobro ugotoviti, kaj jih je povzročilo. Simptome ste že navedli. Rivotril seveda ni rešitev. Antidepresivni učinek imajo preparati iz šentjanževke, v lekarni vam lahko svetujejo, kako jih uporabljajte. Poleg tega je pomembno, da si uredite življenje tako, da dovolj spite, se redno prehranjujete in ste fizično aktivni. Po možnosti se izogibajte negativnih stresov. Včasih pomaga sprememba okolja. Pogosto pa je uspešna psihoterapija pri psihoterapevtu.