Najdi forum

rivanol

Nikjer ne najdem nič o rumeni tekočini (menda je neke vrste antibiotik) Rivanol, če se ne motim, je tako ime. Kaj je to?

Ker sem padla na asfalt, se mi že več kot 1 teden noče zaceliti rana na kolenu in vedno bolj se mi zalepi mrežica na rano, da potem še krvavi. Na prevezo hodim vsak dan, edino zdaj za vikend ne, mi je rekel dr. Ali res ne rabim iti še za vikend na prevezo, zlasti, če me bo bolj bolelo? Komaj po enem tednu mi je dal tbl. Sumamed za 3 dni. Lahko dobim za to tbl. Tramal, ker imam ostre bolečine na momente in tud drugač me boli, manj me boli le, če imam iztegnjeno nogo. Saj sem do zdaj (na črno) jemala nekaj dni Tramal in me je manj bolelo, a ko je popustil, me je spet bolj bolelo.

Ali imam lahko kakšne težave, ker se mi noče zaceliti rana in se gnoji (včasih čutim tudi pulz tam), npr. da bi prišlo na koncu amputacija noge? Sicer rana ni velika. bi mogla biti na bolniškem, počivati, da bi se koleno manj upogibalo?

prosim za vašo pomoč za kar sem vam hvaležna in lp.

Spoštovani!

Rivanol je antiseptik, ki so ga včasih uproabljali za čiščenje ran, vendar se opušča.

Ne da bi bvidel, težko sodim, kako bo z rano, a domenevam, da je manjša, le da se zaradi gnojenja počasneje celi. Kar potrpljenje – traja tudi tri tedne. Amputacija je praktično nemogoča pri takšni obliki poškodbe.

Če vam pomaga, le vzemite tu in tam tramal. Za kožo in celjenje je bolje, da čim manj premikate ta del noge.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

opuščajo?

v našem zdr. domu skoz uporabljajo to in tudi v lekarni se da kupiti rivanol. zakaj pa ga opuščajo in kaj je nadomestek tega? rani škoditi ne more, ali?

žal mi je, da vam tolk težim zaradi rane in nezaupanja do naših dr. v mojem kraju. prej mi je rana na kolenu spodaj bolela in občasno čutila pulz, kjer se mi je tud zalepila mrežica, naslednji dan ob prevezi še bolj, da je še bolj kvavelo. potem so mi jo spet očitilo s fiziol. raztopino + rivanol + mreža+ gaza.. zdaj 2 ni nisem bila na prevezi, manj me boli spodaj, čisto zgoraj pa me malo boli in srbi, pa sem malo pokukala noter in vidim, da je tudi tu precej (mislim, da na še večjem mestu, obsegu) zalepljena mrežica in se bojim ob prevezi, da mi sestra potegne dol, da bo spet krvavelo, bolelo itd. kaj vi menite? ne bi bilo bolje, da mi pustijo to mrežo gori in mi tako očistijo rano + rivanol itd., dokler se mi ne zaceli in bi že mrežica padla dol, valda se ne bi vrasla v kožo, ali? ali pa obstaja kakšno sredstvo, ki to razredči, da lažje gre dol mrežica ali pa bi bilo treba s skalpelom nekako odrezati. kajti s skalpelom so mi odrezali, ko tud ni šlo dol, ko sem že drugod imela rano od operacije. prosim za vašo pomoč, čimprej, ker jutr že moram na prevezo.

zelo hvala in ln.

Spoštovani!

Ker nič bistvenega ne prispeva k čiščenju rane, za kar se uporablja fiziološko raztopino. Lahko povzroča (kot vsaka druga snov) alergije.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Mrežica bi morala biti taka, da bi preprečeval prilepljanje in se jo pusti na rani tudi več prevez. Če bi se gnojilo, ne bi bila prilepljena, ko pa se dela krusta in pod njo granulacije, pa je ni modro odstranjevati, ker se rana vedno znova odpira in vrača na začetek celjenja. Težko govorim o tem, ker ne vidim, kako izgleda vaša rana. Je pap opolnoma ogbičajno, da rana boli, secernira, srbi… Pri prevezah je potrebno poskrbeti, da se material, ki je na rani ne prilepi – če je le mogoče.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

vzeli so mi dol obvezo, rana se počasi celi. rekli so mi, da si krasto naj mažem z bilokakšno kremo, da se mi ne posuši oz. razpoči. a si res lahko mažem z bilokakšno kremo?

Spoštovani!

Domnevam, da so mislili na kremo za telo ali za roke. Navadno kraste pustimo pri miru in jih negujemo – umivamo – enako kot ostalo kožo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

nazadnje mi dr. sploh ni pogledal rano, le med. sestra mi je rekla naj se mažem z BILOKAKŠNO kremo, drugo pa mi ni rekla. sicer mi je že odpadla krasta, le še rdeče imam in upam, da od tega ne bom imela brazgotine, saj ne kaže tako, da se ne bi rabila mazati z ono kremo proti brazgotinam. ali? pravim, rdeče je le, ni globoko.

Spoštovani!

Ko krasta odpade, je pod njo koža nežnejša od ostale. Tako mesto narahlo mažite z vlažilno kremo, da jo zaščitite pred zunanjimi vplivi. Če je na tekem mestu, kjer ni veliko gibov jo tudi krožno rahlo masirajte, da spodbudite razrast elastike in zmanjšate brazgotinjenje. Mazilo proti brazgotinam uporabljajte, če boste opazili, da je mesto trše – vendar šele po kakšnem tednu ali dveh od zacelitve. Ključno je gibanje – masiranje kože.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close