Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Rituximab, cepljenje

Rituximab, cepljenje

Pozdravljeni, 19. avgusta sem prejela 2. dozo Rixathona(rituximab) zaradi revmatoidnega artritisa. Pred tem sem opravila cepljenje proti covidu, februarja 1. doza AZ in 9.7. drugo cepljenje z Pfizerom.  Šla sem na testiranje, protitelesa so se mi naredila. Takrat mi je zdravnica ponovno cepljenje priporočala 5 mesecev po infuziji. Sedaj ne vem, kaj naj storim. Sem sem več kot 5 mesecev po cepljenju in komaj 4 mesece po infuziji. Jaz bi rada 3. cepljenje opravila čim prej, vendar me skrbi, da se mi ne bi naredila protitelesa. Doma smo vsi cepljeni, v službi pa sem vsakodnevno v stiku z veliko ljudmi, masko nosim ves čas, sodelavci jo večinoma nosijo pod brado. Če je omikron tako nalezljiv, ga bo čez mesec, ko bi lahko opravila cepljenje, verjetno zelo veliko. Mislite, da je bolj smiselno cepljenje zdaj, ali počakam?

Spoštovani, pri vas je po moje ključno tehtanje tveganja, ki ga prinaša sama okužba s covidom, z možnostjo  manjše sposobnosti nastanka protiteles po cepljenju (v fazi, ko je učinek zdravljenja še prisoten).

Bolniki, ki prejemajo zdravilo MabThera, lahko dobijo mrtva cepiva, vendar je lahko odgovor nanje zmanjšan. Po drugi strani
imajo lahko bolniki, ki se zdravijo z zdravilom MabThera,
povečano tveganje za okužbe. In glede na to, da virus SARS-CoV-2 še vedno intenzivno kroži, menim, da je smiselno vašo imunost proti SARS-CoV-2 vsekakor čim prej spodbuditi s 3. odmerkom cepiva (pa čeprav z možnim zmanjšanim odgovorom).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close