Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija RITUKSIMAB – biološko zdravilo za zdravljenje nekaterih ne-Hodgkinovih limfomov

RITUKSIMAB – biološko zdravilo za zdravljenje nekaterih ne-Hodgkinovih limfomov

Rituksimab je prvo monoklonsko protitelo, ki so ga začeli uporabljati za zdravlejnje v onkologiji. Razvoj rituksimaba in njegova uvedba v zdravljenje ne-Hodgkinovega limfoma pomenita začetek nove dobe v zdavljenju bolnikov z ne-Hodgkinovimi limfomi.

Rituksimab – že leta 1997 so ga za zdravljenje ne-Hodgkinovega limfoma registrirali v ZDA in Švici. V EU pa je na voljo od leta 1998, v Sloveniji pa od leta 2001.

Delovanje rituksimaba je usmerjeno proti mulekuli, imenovani antigen C20, ki je pri ne-Hodgkinovem limfomu in drugih B-celičnih obolenjih čezmerno izražen na površini B-celic (podvrsta belih krvničk).

Rituksimab se veže na molekulo C20, sproti uničuje te celice in posledično povzroči zmanjšanje oz. izginotje tumorja. Zdravljenje z rituksimabom in drugimi biološkimi zdravili uniči tumorske celice, medtem, ko zdrave, hitro deleče se celice niso prizadete, kar pomeni odsotnost nezaželenih učinkov kemoterapije (slabost, izpadanje las, anemija, nevarnost okužb,…).

Zdravljenje, pri katerem rituksimab dodajajo standardni kemoterapiji, podaljša preživetje bolnikov z nizkomalignimi ne-Hodgkinovimi limfomi, pri agresivni obliki bolezni pa je možnost ozdravitve s pomočjo rituksimaba znatno večja.

VIR: Viva, avgust 2005

Pri nas je biološko zdravilo rituksimab na voljo pod imenom MABTHERA.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

KRISTINA, ZDRAVO.

PREBRAL SEM TVOJO ZGODBO V VIVI.
TUDI JAZ SEM ZBOLEL ZA TO BOLEZNIJO, NHL – difuzni, velikocelični B limfom.
ZDRAVILI SO ME S KEMOTERAPIJO IN OBSEVANJI, LETOS SPOMLADI. RITUKSIMABA NISEM DOBIL. ZANIMA ME, V KATEREM STADIJU JE BIL TVOJ LIMFOM. RAD BI, DA SE MI OGLASI ŠE KDO DRUG, KI JE IMEL TUDI TAKO VRSTO NHL IN MI NAPIŠE V KATEREM STADIJU IN ČE JE DOBIL BIOLOŠKO ZDRAVILO.
LEP POZDRAV VSEM BORCEM.

Ojla, a veš, če verjameš ali ne, da ne vem za stadij mojega limfiča. In če po pravici povem tudi namenoma nisem hotela vedeti, ker sem se bala, da bi me previsok stadij demoraliziral. Raje sem bila glede stadija nevedna in se borila. Do sedaj. Sedaj bom vprašala, ko je vse za mano. 🙂 Vse sem naštudirala, le stadij nisem hotela zvedeti. 🙂 Nimaš kej, tu sem bila ful zajec!

Imela sem pa primarni difuzni NHL B-limfom, ki je bil omejen le na bezgavke med pljuči, vendar je bil tumor precej velik – cca 12cm, zato sem dobila Mabthero. Bom pa čez 14 dni, ko bom šla k moji dr. Južničevi, končno vprašala za stadij, ker sedaj pa počasi zanima tudi mene. Po moje je bil ali 2.X ali največ 3. stadij. Ampak po moje je bil 2.X, kar pomeni sicer 2. stadij, vendar veeeelik tumor. Ti javim!

Sicer pa se, kot sem slišala na predstavitvi knjižice o limfomih, Mabthera daje od 3. stadija dalje ali pri stadiju 2X – torej, če je ful velik tumor. Moj je bil.

Kje si ga imel ti, kateri stadij? Verjetno 1. ali 2. stadij, glede na to, da nisi prejemal Mabthere.

Kako se sicer sedaj počutiš? Si na bolniški? Te kaj stranski učinki terapij dajejo? Koliko si pa pravzaprav star, če lahko vprašam? Malo sem babje firbčna.

Če potrebuješ še kakšen nasvet, kar vpršaj in če ti ne bomo znali odgovoriti, bomo poiskali pomoč pri zlatih zdravnicah na odd. za limfome OI, ki so nam vedno pripravljene pomagati s strokovnim nasvetom.

MI SMO S TABO! DRŽI SE!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Hvala, ker si mi takoj odgovorila.
Star sem 25 let, imel sem ga pa na trtici. Mene so po pomoti najprej operirali na ortopediji in mi tumor, tudi zelo velik, skoraj v celoti odstranili, z njim pa tudi živce za odvajanje, nekaj vretenc in del medenice. Šele potem, žal, so ugotovili, da gre za limfom in me poslal na OI. Če bi bili bolj previdni in mi naredili biopsijo, bi ne imel takšnih posledic kot jih imam.
Zdravljenje sem prenašal kar dobro, le proti koncu me je obsevanje zdelalo.
V ponedeljek,12.,sem imel prvo kontrolo. UZ je bil v redu za ostalo pa me še obvestijo. Počutim se dobro, zelo pa mi paše počivati, tudi čez dan.
Sem še na bolniški, upam, da še nekaj časa, čeprav so mi jo zdaj podaljšali le do srede oktobra.
Za biološka zdravila sem te spraševal zato, ker me zanima, zakaj jih nekateri dobijo že pri začetnem zdravljenju. Moji starši bi bili sami pripravljeni kupiti zdravilo, vendar ji je Južničeva zagotovila, da pri meni še ne pride v poštev. Ko pa sedaj berem vaš (naš) forum, vidim, da je kar nekaj bolnikov to zdravilo dobilo že pri začetnem zdravljenju.
Veš, ker imam eno že zelo slabo izkušnjo z zdravniki, sem pač malo v dvomu. čeprav moram priznati, da so zdravniki na OI super. Še posebej Lorna mi je bila všeč, saj je bila vedno nasmejana. Seveda pa tudi Južničeva.
lep pozdrav, Luka

Luka hojla,

sem bolnica z difuzni velikocelični B limfom, stadij IV.
Stara sem 30 let in v zacetku meseca februarja so mi povedali za diagnozo.Zdravila sem se s kemoterapijami(8 ciklusov) in 17 obsevanj v predelu mediastina in vratu.

Sama sem prejemala mapthero vseh 8 ciklusov in pri meni se je izkazala za izredno efektivno.

Moja onkologinja je dr.Jezerskova, radiologinja pa dr.Zaletelova.Obe sta izjemen tim, ki mi je veliko pomagal, tudi ko mi je bilo najhuje.

ce te se kaj zanima, prodim vprasaj,

srecno

Ja za Mabthero je odvisno vec dejavnikov, tako, da ,…baje da ni primerna za vse bolnike,……..mogoce je zaradi tega nisi dobil,…..kaj pravi tvoja onkologinja?si jo kaj vprasal?

Ja Lorna je zakon,…ma vsi so,…tvoj aonkologinja je juznoceva, dej malo jo pobari kako in kaj, sej to bo z veseljem razlozila.sama zal nimam dovolj strokovnega znanja, da bi ti odgovorila na vse to.

Si pa borec in pol res,…kapo dol,….drzi se se naprej tako kot do sedaj,…..kar se utrujenosti tice, tudi sama sem precej utrujena in veliko prespim, ocitno telo rabi,….da si opomore,….da se malo obnovi,. …ce ti pase pocivat, ti kar,…..poslusaj telo pa bos najvec naredil zase,….

Pazi nase in javi se se kaj,….

🙂

Drzi se Luka…

Ko bos pa OK, gremo pa pit!

T

Petruša, zdravo,
hvala za odgovor.
Ravnokar se spravljam v posteljo. Čez dan sem pomagal očetu, zdaj pa grem spat. No, malo bom gledal televizijo, kakšen film ali pa Discovery,ali kaj podobnega.
Lahko noč vsem, Luka

Oooo, midva imava potem enako kombinacijo dohtarjev. 🙂 Južnič-Zaletel. 🙂 Maksimalni tandem.

Ej, verjemi Južničevi, ker ve, kaj dela!!!! Laično in čisto iz moje glave menim, da zato nisi bil kandidat za Mabthero, ker so ti tumor itak bolj ali manj odstranili in si imel KT in RT še za ostanek bolezni poflikat. Sicer pa vprašaj Južničevo točno tako, kot si tule. Ona ti bo najbolj pravilno odgovorila.

Kot sem ti že napisala, dajejo Mabthero po novem v prvo zdravljenje bolezni, če se prav spomnim, od novega leta 2005 in še to samo pod določenimi strokovnimi pogoji. Že to je ful napredek, kajti do letošnjega leta so dajali baje to biološko zdravilo le pri ponovitvah bolezni.

Še enkrat…. popolnoma zaupaj Južničevi. Res ve, kaj dela. Jaz imam z njo ful dobre izkušnje. Naredi si spisek vprašanj, ki te zanimajo in povzročajo pomisleke in jo pogumno pokliči. Meni je vedno bila na voljo in bila pripravljena poslušati vse moje strahove in s tem povezana včasih morda malo trapasta vprašanja. In to ji štejem v fulllll +. Na sploh so na Onko čisto posebne vrste dohtarji – osebno se ful angažirjo za nas. Poleg tega so pa vrhunski strokovnjaki – v svetovnem merilu!

Kar se tiče pa stanja po obsevanjih… Jaz sem imela po obsevanjih en dober mesec blazne težave s sklepi. Ko sem se pobirala s postelje, sem bila kot stara mamca. Potem sem naredila 5 korakov, razmigala sklepe in je bilo kul. Najbolj so me dajali kolki, kolena, gležnji in ramena. Enkrat sem slišala Jezerškovo, ko je omenjala vitamin B1 (za živčevje) in B12…. Pa sem šla k splošni zdravnici, ki mi je začela dajati (in mi še zdaj) 1x tedensko 1 ampulo B12 vitamina v rito (t.i. Hepavit). Po ene 4 – 5 ampulah sem čisto nov človek.Ne vem, ali je to zaradi B12 ali pač “čas celi rane”. Aja pa tudi za ta Hepavit nekateri pravijo, da je kot Red Bull. Te dvigne. zato probaj! Skratka želim ti povedat, da je tvoje stanje po obsevanjih normalno. In če ti paše počivat, počivaj. Pravijo, da naj bi 1 leto po zaključenem zdravlejnju telo še prihajalo k sebi. Meni je okulistka na rednem pregledu ugotovila povečan očesni pritisk in suha zrkla – ha, jaz sem pa mislila, da se mi je dioptrija malo poslabšala. To je posledica Medorla, kot je rekla. Zdaj si dajem kapljice v oči in je fullll bolje.

DRŽIM PESTI, DA IZVEŠ NAJBOLJŠI MOŽEN REZULTAT OSTALIH PREISKAV!!!!

Žal pa mi je, da se ti je zdravljenje začelo v napačno smer. Ampak… veš, s tem čim prej opravi. Spremeniti ne moreš nič, le pobira ti energijo, ki jo potrebuješ in jo boš še potreboval, da se boš lahko uspešno naprej bolril s strahovi, povezani z boleznijo.

Meni podaljšujejo bolniško vsak mesec posebej, odkar sem nehala z RT. Jaz pa imam sedaj malo vnetja pljuč – kot posledica RT in moram 14 dni papat še Medrolčke. Pa tudi potem ne vem, če bom za v službo, saj se je kar malo težko spet spraviti v “normalno življenje”, ko te takole pestijo ti stranski učinki agresivnega zdravljenja. Ful si želim tudi toplice, če se bo dalo. Malo možgane na off. 🙂

Če želiš, se nam lahko tudi pridružiš v Društvu bolnikov z limfomom. Imamo zelo zanimive sestanke, ponavadi pride predavat o kakšni zanimivi temi tudi dr. Jezerškova, ki je tudi ena od onkologinj za limfome….. Skratka poučno in zanimivo. Družimo in izmenjujemo si izkušnje. Luštno nam je. Najbolj aktivni smo sicer “ta mladi”, ampak tudi naši starejši člani so prav simpatični s svojimi izkušnjami, ki jih delijo z nami.

JOJ, SEM PA NALOŽILA DANES!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Tudi ti, Tanja.
Za pijačo sem pa zmeraj. 041 352954
LP, Luka

Ogledal sem si tvoje psihoterapevte.
Verjamem, da ti pomagajo. Imejte se lepo.
Luka

Za pijačko se pa res lahko zmenimo! Kr vsi skup! 🙂

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Kot vidim vse vsi imeli NHL T celični, Jaz sem naivno mislila, da so vsi limfomi v predelu pljuč T celični.
Lp, petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Mislila sem B celični, kajti nekje sem prebrala, da so limfomi v predu pljuč večinoma T celični. Sedaj pa vidim, da prevladujejo B celični.
Pa je kdo ima ima T celičnega?
Lp, petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close