Najdi forum

Zdravilo Ritalin, ki ga predpisujejo hiperaktivnim otrokom ali otrokom z ADHD sindromom je narejeno iz sintetičnega kokaina.
To pomeni, da namensko drogirajo otroke.
Več o tem si lahko preberete v knjigi Williama Glasserja: Psihiatrija je lahko nevarna za vaše duševno zdravje.

Pika,

veliko zdravil, ki se uporabljajo pri različnem zdravljenju je “narejeno” iz mamil, vendar vsebujejo še druge sestavine. Tudi “mak”, ki je sestavina opija, je pogosta sestavina zdravil.

Saj je sestava zdravila pomembna, še bolj pomembno pa je doziranje.

Kar enostavno reči, da je ritalin kokain in da se s tem namensko drogira otroke pa je le malce pretirano.

Lep pozdrav in srečno 2006, Petra

Pošlji oblikovano (06-01-06 06:26)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Petra,

res bi vam priporočala, da preberete knjigo, ki sem jo omenila.
Dr. William Glasser je znan ameriški psihiater in psihoterapevt, avtor več knjig o kontrolni teoriji, teoriji izbire in realitetni terapiji.
Tako, da verjamem, da je res kar je napisal, da ritalin delajo iz sintetičnega kokaina. Iz česar zelo preprosto sledi, da je ritalin droga.
Kar se tiče doziranja, pa verjetno obe vema, kako začnejo zasvojenci z drogami – z majhnimi odmerki in potem se ti večajo in večajo in večajo.
Enako je z vsemi zdravili.
V isti knjigi si lahko preberete, kako zdravijo shizofrenijo in kakšne posledice puščajo zdravila, ozdravitev pa nobenih.

Sem socialna pedagoginja, zato kar dobro poznam hiperaktivne otroke ali po novem otroke z ADHD sindromom, zato verjamem, da je ritalin najslabša možna rešitev za njih.
Pa še to: ADHD sindrom si je izmislila farmacevtska industrija, da bi povečala uporabo ritalina (povedal dr. Miloš Alkalaj iz Inštitiuta Jožefa Štefana v oddaji Studio City)

lp, pika

Pika,

z večino napisanega se strinjam z vami. Tudi sama nisem pristaš medikamentozne terapije. Glasserja poznam, čeprav knjige,ki jo omenjate nisem prebrala (pa jo bom).
Res je, da se ritalin dela iz sin. kokaina, ampak ima še druge sestavine. Ker ga izdelujejo iz kokaina, še ne pomeni da ritalin enako kokainu. (Sintetični kokain je bil včasih tudi sestavni del znane coca – cole, torej bi lahko tudi rekli, da je coca – cola kokain).

O stranskih učinkih zdravil pa ni potrebno izgubljati besed. Kar preberite si kakšno navodilo, ki priloženo k kakšnemu zdravilu. Našteta je sicer cela paleta
stranskih učinkov. Čisto na koncu pa piše, če opazite še kakšen stranski učinek, se obrnite na zdravnika. Torej vsi stranski učinki še niso niti ugotovljeni, niti to, kako zdravilo (kakršnokoli) dolgoročno vpliva na nas.
Kako pa večino zdravil izdelajo, pa je tako znano.

Se strinjam , farmacevska industija postaja biznis. Ste mogoče prebrali knjigo: A. Kolarja – Aids je ozdravljiv?

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (10-01-06 20:04)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pika,
Popolnoma se strinjam z vami. Ritalin po mojem ni samo najslabša izbira, temveč celo škodljiva. Zakaj ga predpisujejo? Nekateri verjetno zato, ker jim ni mar za naše otroke, drugi pa zaradi neznanja oziroma nepoznavanja zdravila nasploh, kaj šele stranskih učinkov.

Sicer mislim, da bi danes že vsi (tu mislim zdravnike), ki delajo na tem področju morali biti seznanjeni z škodljivostjo Ritalina, pred leti temu ni bilo tako. Dejansko so Ritalin preizkušali na naših otrocih in spremljali stranske učinke. Da o posledicah niti ne govorim.

Pa komu mar za posledice, če ni osebno prizadet.

Lep pozdrav
Silva

Osebno mislim sicer, da nobeno zdravilo, če ga ni potrebno jemati, naj se ga ne jemlje. kemija je le kemija.
Ampak kakšne pa so posledice Ritalina? A mi lahko prosim poveš. Ker res ne vem.

Vesna, mislim da naslov teme vse pove: Ritalin je kokain.

O kokainu in posledicah jemanja pa je na razpolago ogromno literature, lahko jo dobiš v knjižnici, pa tudi na spletu.

L.p.
Feria

Res je, na internetu je moč najdi veliko spletnih strani, kjer so opisani stranski učniki ritalina (a vsi ne verjajo kar za vse otroke). So pa običajno otroci, ki jemljejo ritalin (ko učinek dnevne doze popusti) lahko utrujeni ali zaspani.

Nekaj o stranskih učinkih npr. na:

Prav zato je tehtanje med učinki ritalina (npr. da otrok zbrano sodeluje pri pouku nekaj časa) in morebitnimi stranskimi učinki na mestu.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (16-01-06 08:56)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Veste, vse lepo in prav, ampak:

Ko ima otrok oz. okolica z njim neznanske težave, saj VEDENJSKO bistveno odstopa od POVPREČNIH otrok in se cela družina počuti kot da smo največji kriminalci na tem svetu pristaneš na različne terapije.

Zdravniku, psihologu oz. pedopsihiatru h kateremu hodiš moraš zaupati, sicer ne moreš z njim sodelovati in jaz še vedno pravim, da smo hvala bogu pričeli hoditi v Svetovalni center v Ljubljano.

Del terapije je poleg pogovorov o situacijah v šoli in življenju z otrokom s hiperkinetično motnjo v razvoju seveda tudi jemanje ritalina.

Torej moj otrok pred odhodom v šolo vzame ritalin. Ob navedeni strokovni pomoči in jemanju ritalina, lažje dojema svet kot ga razumejo “NORMALNI” otroci.

Nisem vesela, da je tako, pa vendar: ob vsej pomoči, ki smo mu jo nudili ter jemanju ritalina je moj otrok dosegel ogromen napredek in še enkrat bi se odločila enako.

Upam, da mi ne bo žal, da sem se spustila v to razpravo, pa vendar:
Lahko je biti proti neki stvari, ko pa imaš dnevno težave iz katerih ne vidiš izhoda pristaneš na marsikaj. Jaz ocenjujem, da seveda so stranski učinki kot pri vsakih zdravilih, čeprav jih jaz ne opažam.

Seveda pa mora biti doziranje kontrolirano. Moj otrok jemlje ritalin le pred šolo, med vikendi in v času počitnic pa ne.

Glede nagnjenosti k mamilom bi pa rekla, da je tako: veliko dejavnikov vpliva na to, ali bo otrok poskusil kakršnakoli mamila ter postal odvisnik in ocenjujem, da jemanje Ritalina tega ne pospešuje.
Kakšno pa je sicer življenje otroka s HKS: slaba samopodoba, nesprejetost med sošolci, stalno omejevanje in postavljanje mej,…
Mislim, da to že samo po sebi vodi v družbo, ki te rada sprejme in v kateri si zaželen. Zakaj pa ne bi vzel kaj kar ti ponujajo, da ti bo vsaj na začetku lepo.

Tako je pač moje mnjenje, ne morem pa samo brati kako so vsi pametni in kaj dajemo našim otrokom.
Vedno poudarjam, da veliko dejavnikov vpliva na naše otroke s HKS.
In če bi vsi znali ravnati s temi posebnimi otroci, ki se jim na zunaj seveda ne vidi, da imajo težave, ampak delujejo kot nevzgojeni otroci, verjetno otrokom res ne bi bilo potrebno jemati Ritalina.

Lp, Sasi

Sasi,

kar se stranskih učinkov tiče – ne poznajo se ne vseh otrocih. Nekaj podobnega je kot pri ostalih zdravilih.
Vir, ki sem ga navedla, pač opisuje vse stranske učinke (ki so jih zaznali pri različnih otrocih in niso vedno prisotni pri vseh). Kot sem že napisala – če se oceniti, da bo ritalin pomagal otroku, ga je smiselno predpisati.

Vsa ta zmešnjava okoli tega, da je ritalin kokain, pa se mi zdi smešna. Veliko zdravil je narejenih iz sestavin, ki so same po sebi lahko škodljive. Ampak kar reči, da je neko zdravilo mamilo, zato ker je pač narejeno iz takšnih sestavin, pa je smešno. Vse je odvisno od doziranja – če se predozira, lahko prav vsako zdravilo postane mamilo.
Pa namen ritalina ni omamljanje, temveč pomoč otroku s ADHD – otrok s pomočjo ritalina postane bolj zbran in pozoren. Predpisuje se takrat, ko se oceni, ta bo otroku pomagal.

Se strinjam z vami (ker je to tudi moje mnenje), da jemanje ritalina ne vpliva na to, ali bo otrok poskusil kakršnakoli mamila ter postal odvisnik, ker na to vpliva veliko več dejavnikov. Vse takšne izvaje so običajno ” iz trte zvite” in lahko vnašajo zmedo in občutek slabe vesti pri starših, ki so se za medikamentozno terapijo odločili. Da medikametozna terapija ni vse – se tudi strinjam.

Pravzaprav me veseli, da ste se oglasili in povedali svoje izkušnje. Sama poznam veliko otrok, ki jemljejo ritalin in jim pomaga.

Žal veliko ljudi, ki se srečuje z ADHD, o tem ne ve veliko in pogosto napačno otroka oceni za nezgojenega, lenega in podobno.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (16-01-06 09:36)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Petra,

hvala za vaše mnenje, s katerim se strinjam.

V letih, ko se skupaj z otrokom prebijamo skozi šolski sistem in ostalo življenje, smo si nabrali ogromno izkušenj in informacij.
Vem pa, da nas verjetno še marsikaj čaka, pa si govorim: trenutno je stanje dokaj mirno, rešujemo in razlagamo manjše zaplete. Ko se bodo spet pojavili večji problemi, se bomo pa takrat spopadali z njimi.

In ponavljam:

“Nisem vesela, da je tako, pa vendar: ob vsej pomoči, ki smo mu jo nudili ter jemanju ritalina je moj otrok dosegel ogromen napredek in še enkrat bi se odločila enako.”

lp, Sasi

Ritalin je zdravilo. Zdravilo je snov ki se uporablja za zdravljenje in/ali olajševanje bolezenskih znakov. Predpisujejo ga zdravniki – pedopsihiatri, ki imajo dodatna znanja o njegovi uporabi.

Pika – ti si socialni pedagog. Ne ukvarjaj se s stvarmi za katere nisi usposobljena. Predvsem pa ne usiljuj svojega laičnega mnenja drugim. Glasser v svoji knjigi opisuje razmere v ZDA. Je psiholog in torej ni zdravnik. Drugo pomembno dejstvo je, da je ravno v ZDA najbolj izražena zloraba Ritalina. Ni več zdravilo, postalo je sredstvo za kontrolo otrok s strani drugih služb ( psihologov, pedagogov…), ki preko vse mere pritiskajo na starše. Gre za državo, ki prosperira tudi kot država z največ uživalci prepovedanih drog. To pa je področje kjer bi s tvojo izobrazbo lahko iskala primerjave in povezave. Z veseljem bi prebrala, kak prispevek na temo – Zakaj je v ZDA prišlo do takega razpada socializacije in vrednot ?

Ritalin – sintetičen kokain. Dejstvo ! Da še malo razburim stvari ; sintetičen kokain ima v svetu drog zelo poznano ime – EXTAZI. Torej v obeh primerih ( Ritalin, Extazi ) gre za substanco, ki upliva na določene centre v možganih, ki stimulirajo možgane.

Kje je razlika ?

1. Hiperaktiven otrok ( bolnik, ki ima na podlagi zdravniških pregledov to diagnozo) s pomočjo Ritalina laže kontrolira svoje možgane. Zdravilo regulira količino stimulacij – zmanjšuje preveliko vzdraženost, omogoča bistveno boljšo zbranost. Ponavljam – to velja pri bolnikih !

2. Uživalec nedovoljenih drog ( zdrav posameznik, brez bolezenskih težav )
uporablja Extazi zaradi povsem nasprotnega učinka. Droga v zdravih možganih povzroči dvig snovi, ki možgane stimulirajo. Uživalec po zaužitju dobi podobne znake kot so tisti, ki jih hiperaktivni otroci imajo zaradi svoje bolezni. Gre za bistveno večjo motorično aktivnost ( dolgotrajni ples), bistveno slabšo zbranost…

Skratka Glasser, zdravniki, pa tudi jaz ( moj otrok uspešno uporablja Ritalin) smo v bistvu enotni. Zdravilo je varno in učinkovito pri otrocih, ki imajo pravilno postavljeno diagnozo in, ki zdravilo tudi jemljejo na pravilen način.

Mama,

hvala za vaše mnenje in odličen opis, zakaj in kako deluje ritalin. Res je tako.
Res je tudi, “da je zdravilo je varno in učinkovito pri otrocih, ki imajo pravilno postavljeno diagnozo in, ki zdravilo tudi jemljejo na pravilen način”.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Mama,

Ja res je tako, kot ste napisala najbolj pomembno pri vsem okrog Ritalina je seveda v prvi vrsti, da je pravilno postavljena diagnoza.

V svojem odgovoru Piki sem hotela povedati, da ni prav, da se Ritalin predpisuje tistim otrokom, kjer ni pravilno postavljena diagnoza. Pa kot sedaj tudi sama ugotavljam nisem bila dovolj jasna. Zato sedaj to popravljam.
Tudi jaz vem za sebe, če bi otroku Ritalin pomagal, bi mu ga vsekakor dajala, ne glede na “morebitne” stranske učinke.
Lep pozdrav
Silva

Ne ferija ne vem- zato sem pa vprašala. Ampak zanimajo me konkretne posledice. Mislim- negativne.

Vsekakor verjamem, da je življenje z otrokom, ki je hiperkinetičen ali mu diagnosticirajo ADHD zelo težko, saj sem tudi sama delala kar z nekaj takšnimi otroki.

Rada bi dodala, da je Glasser psihiater, ki se že veliko let (star je čez 80 let) ukvarja z različnimi področji svetovanja za različne vrste težav.
Je ustanovitelj realitetne teorije in teorije izbire.

V svoji dolgi psihiatrični karieri (najprej je bil zdravnik, da je lahko postal psihiater) je ugotovil, da večina ljudi sploh ni duševno bolnih in da hiperkinetičnost, oz. ADHD sindrom sploh ni BOLEZEN, ampak samo način vedenja, ki si ga izbira otrok. Ugotovil je tudi, da je npr. shizofrenija samo način vedenja in ne bolezen.

In če iz tega potegnemo zaključek, da ADHD ali hiperkinetičnost ni bolezen, ampak način vedenja, ki si ga izbira otrok, je težko verjet, da ga lahko pozdravimo z zdravili.

Vem, da je tej teoriji težko verjeti, sploh če imaš otroka, ki ga diagnosticirajo kot hiperaktivnega. In verjamem, da ritalin res umirja otroka. Ampak še vedno dvomim, da je to pravilen način dela z otrokom in da ne obstaja boljši.

Za vse, ki dvomite v moje besede, vam toplo priporočam branje knjige: Psihiatrija je lahko nevarna za vaše duševno zdravje.

Bi pa še enkrat rada poudarila, da nisem hotela nikogar napadat, še posebaj ne staršev, ki imate hiperaktivne otroke.
Želela sem vam samo posredovati informacijo iz česa delajo ritalin, zato da se boste lažje odločili ali je to to, kar potrebuje vaš otrok ali obstaja kaj boljšega.
Vsekakor ste vi in vaš OTROK tisti, ki izbirate!!

lp, pika

Vsekakor vam

Še to bi dodala.
Zelo sem tehtala ali naj sploh napišem informacijo, da ritalin delajo iz kokaina, saj sem predvidevala, da bodo mnenja zelo deljena in da bom verjetno tudi napadena, da nimam pojma in kaj sploh pišem o tem.

To sem naredila v najboljši veri, da bom mogoče komu pomagala s to informacijo.

Zato je ta informacija za vse tiste, ki radi zveste kaj novega, ostali jo pa, prosim, spreglejte.

lp, pika

Vesna,

preberi odgovor Petre in poglej na http://www.ncpamd.com/Stimulant_Side_Effects.htm

Predvidevam pa, da ti bo tudi zadnji odgovor Pike razširil znanja o temi o kateri se pogovarjamo in izmenjujemo svoje izkušnje, podajamo svoja mnenja itd………..

Sicer pa, kot je napisala ga. Pika preberi Glasserja, škodit ne more.

Feria

Prebrala sem knjigo. Ampak zanimajo me konkretne izkušnje o stranskih učinkih. A sem ti dovolj jasno napisala? Glej- ti verjetno, ker kot kaže si s tem seznanjena iz prve roke- bi mi to lahko povedala, ne pa da le pamflaš. Resno. Povej mi kakšne stranske učinke je Ritalin imel na tvojega otroka. Ali pa nate, če si ga kdaj jemala. Ne vem. In to sem spraševala. Nič drugega. In, res sem vesela, da ti polepšam dan s tem, ko lahko pikro odgovarjaš na moja vprašanja. A veš, včasih kakšna “zdravila” pridejo prav, da jih vzamejo tudi starejši- npr. pomirjevala. Če so pravilno dozirana ti lahko le koristijo. Večjo škodo delaš zato, ker jih ne jemlješ

Vesna, prosim, če še enkrat prebereš svoj zadnji stavek in se vprašaš ali si prepričana, da je res tako.

Vsak izbira svoj način reševanja problemov. Nekateri pač izberejo lažjo pot in vzamejo pomirjevalo. Ampak na žalost pomirjevala ne rešujejo problemov, kvečjemo blokirajo določene dele možganov, da ne delajo tako kot so navajeni in zato imamo občutek, da je življenje lepše.
Ko učinek pomirjevala poneha, je problem še vedno tukaj in le mi sami smo tisti, ki ga lahko rešimo, oz. izbiramo naše vedenje v zvezi s problemom.

Vsekakor si pa ti tista, ki odločaš, kako boš reagirala na dogajanje okrog sebe.

lp, pika

New Report

Close