Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Ribja kost

Ribja kost

Spoštovani,

Imam sledeči problem oziroma skrb. Danes v dopoldanskem času smo jedli brancina. Ponudila sem ga tudi svojemu 7 mesecev staremu sinu. Meso sem s prsti pretipala in ga nastrgala na majhne kose. Košćice, ki sem jih začutila sem odstranila. Potem ko je mali pojedel sem si ribo privoščila tudi sama (isto ribo). Ko sem nekaj časa jedla sem začutila veliko malih nekoliko bolj debelih koščic oćitno od plavuti. Ko sem odstranjevala plavuti sem očitno zlomila kosti in manjše so ostale v mesu.  Sedaj me pa resno skrbi, da je bila kakšna tudi v mesu, ki sem ga ponudila sinu. Če je slučajno bila ali je to lahko zanj nevarno, da se kje zapiči in kako bi jaz to lahko vedela? Ko je jedel se ni nič kregal ali pljuval ven. Tudi sedaj po obroku je vse vredu in normalno.

Hvala vam in lep pozdrav.

Obdobje, ko bi bili možni zapleti, je itak že zdavnaj mimo. In verjamem, da jih ni bilo.

Ribje kosti so namreč najbolj nevarne v zgornjih prebavilih – če so ostre in se zapičijo v sluznico žrela, požiralnika… Takrat se začne otrok takoj daviti, kašljati, sliniti. Ko enkrat pridejo v želodček, je nevarnost že bistveno manjša. Želodčna kislina (ki jo je nekaj že tudi pri sedem-mesečniku) in kasneje prebavni sokovi jo raztopijo in v kakcu o njej ni več sledu.

Čeprav je brancin super riba, pa vseeno svetujem, da naslednjič pripravite bolj varno varianto – ribo, ki nima kosti. Morda ne bo tako zdrava, bo pa razvajanje dojenčka z njo manj stresno :-).

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close