Ribica leži na boku:(
Zlata ribica, ki sem jo dobila pred kakšnimi tremi meseci, je zbolela. Izgubila je barvo, hkrati pa leži na boku na dnu. Imam 21-litrski akvarij s filtrom, v katerem imam še eno pajčolanko, kupljeno pred kakšnim tednom. Skupaj s pajčolanko sem kupila še polža in pa teleskopko, vendar obeh nimam več. Polža sem dala prijateljici v večji akvarij, teleskopko pa sem morala evtanazirati zaradi bolezni vzdušnega mehurja:((. To je bilo neverjetno težko in še zdaj imam slabo vest. Zato me zdaj toliko bolj skrbi za to zlato ribici, saj le še redko zaplava. Poleg tega na pajčolanki opažam dokaj napihnjen del za škrgami in pa v predelu trebuščka. Uporabljam Cycle biološki pripravek in sredstvo za pripravo vode. Že vnaprej hvala.
Ojej ja, ni čudno da umira, saj zlata ribica potrebuje vsaj 260 l akvarij.Tvoj dom za ribo je tako kot, da bi človek živel v boksu. Sama imam zlate ribe v ribniku, ki je res ogromen in tudi moje ribe so velike, zato si res ne predstavljam kako ljudje strpate te lepe ribe v tako majhno posodo. Uboga riba, kake muke preživlja… 🙁
Ja, jaz imam živali že pol stoletja … ampak akvaristika se mi zdi najbolj zahtevna, zdaj imamo ribice že 6 let, tudi mi smo naredili precej napak, na žalost so to plačale ribice s svojimi življenji ………..
potrebno je precej informacij predno si omisliš akvarij, tisti, ki pa podarjajo take stvari, pa sploh nimajo pojma, da delajo ogromno škodo …
tvoji ribici verjetno ni več pomoči, predno nabaviš nove, uredi vse potrebno, za tak mali akvarij bi mogoče bili primerni samo gupiji, pa še to samo cca 10 komadov.
Vsak začetek je težak, želim ti obilo sreče in užitkov, ki jih podvodni svet lahko nudi, mene ribe niso nikoli zanimale, zdaj sem spremenila mnenje, zelo so pametne.
Lp Irena
Sicer tvoje mnenje spoštujem, ampak veliko ljudi si pač ne more privoščiti 260l akvarija. Saj se zavedam, da je ta akvarij daleč od njenega življenjskega okolja, vendar pa sem sigurna, da se pri meni počuti bolje kot pa bi se počutila v trgovini v še manjšem akvariju in z občutno več ribami. Kot vegetarijanka s zavzemam za pravice živali, ampak tvoje ideje so daleč preveč idealistične. Če bi vsak ljubitelj akvaristike bil omejen s takšnimi pogoji, akvaristike sploh ne bi bilo.
Oprosti, ampak govoriš velike neumnosti. Če živali pač ne nudiš potrebnih pogojev, je pač nimaš, a ne? In ne, ni ji nič lepo, saj se je to tudi potrdilo z boleznijo uboge ribe. Preberi si na netu koliko časa zlatke živijo, žalostno pa je , da pri takih kot si ti, živijo le leto. Ti, žal, nimaš sploh pojma kaj je akvaristika, če pa sebe šteješ med te ljubitelje, potem jih žališ kot tudi samo akvaristiko. Draga moja, še veliko bo potrebno, da se boš naučila o akvaristiki.In ne, ne zavzemaš se za pravice živali, če se ne zavedaš tega, da na grozovit način mučiš ribo, potem se ne.In moje ideje niso prav nič idealistične, to je osnovni pogoj za zlate ribe in pika.
In pa tole: http://www.aquanubis.com
Sicer pa so za v tako majhen akvarij primerne samo kozice (za začetnike najboljše Red Cherry Shrimp), ampak če si jih boš kupila moraš najprej akvarij primerno urediti. Kako si preberi na zgornjem linku, malo pobrskaj.
Gupiji (sploh pa ne 10. komadov!!!) niso nikakor primerni za tak akvarij. Še nano ribice niso primerne za tvoj kozarček. Kakršnekoli ribe so primerne za akvarije od 54 litrov naprej (razen nano rib, te od nekako 40litrov naprej)
Upoštevati moraš pravilo 1cm odrasle ribe na 2 litra vode.
1 gupi torej potrebuje 10litrov.
Zlate ribice pa so itak ene revčke. Zaradi neizobraženih ljudi. Večina nima pojma o potrebah zlatih rib.
Preden imaš otroka mislim, da se vsaj nekaj osnovnega pozanimaš. Preden imaš žival pa se večina ne, kar morajo potem živalce plačevati z življenji.
Jaz sem imela prvo žival pri 9 letih, prej pa sem si izposodila knjige o tej živali in se seznanila z potrebami za to žival ( v mojem primeru hrček). Bila sem stara 9 let!!!!
Odraslim pa kaj takega še na pamet ne pride.
Pa bi bilo prav, celo obvezno.
Eh, kam gre ta svet…
Upam, da bodo ljudje enkrat začeli malo razmišljati.
Halooo a ni logično da ribo ki zraste do 20cm ne daš v 20litrski akvarij??
Pa prosim ne mi govort, kje jih imajo v trgovinah.
Lp
Fleur – če nimaš prostora za akvarij si pač ne kupiš ribe. Resno no- eni ste prav neverjetni. Zakaj imeti psa na ketni, zakaji imeti ribico v kozarcu, zakaj imeti 50 nekastriranih mačk v dvajsetih kvadratih, zakaj imeti opico v meter x meter kletki, zakaj imet 10 otrok če sta oba brezposelna- ZAKAJ ZA VRAGA!!!!
Ja zgleda, da samo jaz poznam odgovor na to…. Uglavnam meni se je to zgodilo tudi in nam je naša preljuba Lucy pajčolanka poginila.Isti dan smo šli v trgovino in kupili dve novi pajčolanki .Tam smo tudi izvedeli zakaj je poginila.
TOREJ: vaša ribica plava postrani ker ji je počil ribji mehur ali pa se je poškodoval.Ribji mehur drži ribe da lahko plavajo lažje itd. Verjetno tudi vaša ribica nič ne je. Ne je pa ker ne more plavati kot sem povedala. TAKIM RIBICAM NI POMOČI ŽAL! Na koncu pogine zaradi lakote. Žalostno ampak res. Upam da sem kaj pomagala!
T- jaz se strinjam z NI ČUDNO- punca ima v 21-litrskem akvariju zlato ribico! In za mene je to tudi mučenje živali. Zakaj si ljudje malo ne preberejo kaj živali potrbujejo za NORMALNO življenje. Zakaj imamo internet? Najlažje je kupiti lonček in dati notri zlato ribibico, potem pa ko je škoda že narejena pa pišejo bedarije na forumih- medtem pa žival trpi.