ribezov sok
Vem, da to vprašanje ne sodi ravno na ta forum, vendar vseeno;
Na vrtu mi raste ogromno rdečega ribeza in bi rada naredila sok, da ga bomo pili pozimi, ker ima veliko c-vitamina. Takrat bo moj sin star že (Januarja) leto in mislim, da ga bo že lahko pil. Kako naredim sok?
P.S. Tak da ga potem rečiš z vodo!
Moja tašča ga naredi tako da ga najprej očisti in opere, potem pa ima doma sokovnik, takšno visoko posodo, v katero da ribez, pod to posodo, pa manjšo nizko posodo z vodo.In iz zgornje posode je nareta pipica skozi katero kapljha gosti sok v nastavljeno steklenico.Vse skupaj se seveda kuha.
To ima že zelo dolgo in je stara stvar, ne vem pa kako se danes to naredi, verjetno sedaj imajo kaj drugače.
Poskusi vprašat na forum kjer si izmenjujejo recepte in kuharske nasvete, pa ti bo mogoče kdo dal dober recept.
Je pa izredno dober ta sok, potem ko ga zmešaš z vodo ali kislo vodo.Odličen je.
Popolnoma enak sokovnik sem sama kupila pred tremi leti in mislim, da se jih v trgovinah s posodo še danes dobi brez problema. Na tak sokovnik se da pripraviti sok iz pravzaprav vsakega dovolj sočnega sadja (mi ga konkretno delamo iz domačega grozdja, pa tudi ribez in maline smo že preizkusili). Ne vem sicer koliko se ohrani C vitamina je pa zagotovo čisto naraven in brez konzervansov. Da mu podaljšam trajnost potem soku dodam še malo sladkorja in če je sadje presladko še malo citronske kisline, vse skupaj samo podvrem (ne sme ful vreti, samo toliko da se sladkor stopi), prelijem v čiste steklenice (oprane in pogrete v pečici) – in voila – pijača za celo zimo je pripravljena. Dela je morda res veliko ampak se splača.
LP tinca