Rhogam injekcija
🙂 ni panike! RhOGam lahko dobite kadarkoli, tudi 2 tedna prej ali kasneje. Gre itak za preventivo, ki naj bi delovala nekje do poroda, 28 tednov pa smo izbrali zlasti zato, ker se v 3. tretjini nosečnosti nekoliko poveča možnost prehoda plodovih krvničk v nosečnico in bi ob odsotnih protitelesih lahko prišlo do senzibilizacije.
Pozdravljeni, sem v 25 tednu nosečnice in imam že napovedano inekcijo Rhogam v 28 tednu. Do sedaj so mi preverili enkrat kri (torej tako imenovan ICT) in je bil neg. Tudi na pregledu v 24 tedno je ginekologinja rekla, da če bi se kaj dogajalo da so spremembe vidne (preko ultrazvoka). Sedaj pa me zanima kaj če se med 24 tednom in 28 tednom začne kaj dogajat? In se sedaj ustvarijo protitelesca in napadejo otročička? To se načeloma lahko zgodi, kajne? A nosečnica to lahk občuti? Ne vem mogoče pritisk, povišana temperatura…karkoli…
Rhogam je kar prišel v neko preventivo. In vrjetno, da je manj splavov in rojstev hudo bolnih otrok. Pa obstaja kakšna statistika od tistih časov, ko ženske niso prejela te inekcije? So to bili večino že takoj splavi v zgodnji nosečnosti ali je prišlo do smrti otrok v pozni nosečnosti? Ali imate mogoče kakšne podatke kateri tedni so najbolj rizične za napad protiteles ali je to res povsem različno in ni pisanega pravila?
Hvala
Spoštovani,
iz postavljenih podvprašanj lahko sklepam, da v bistvu o problemu Rh negativnosti nosečnice in odmerjanju serum anti D (RhOGam) nimate niti toliko pojma, da bi vam lahko v nekaj stavkih odgovoril. Vseeno bom poskusli pojasniti vsaj najnujnejše osnove. Mislim,da bo za vas sicer najbolje, da zaupate odločitvam vašega ginekologa in se v podrobnosti ne poglabljate, ker na vaša vprašanja ni mogoče odgovoriti tako, kakor ste jih zastavili. Pred vsakim odmerjanjem RhOGama, (ali Rhezonativa) se preveri ICT in če je negativen, lahko odmerek dobite, sicer je treba pred tem preveriti še druge reči, npr. določiti vrsto in koncentracijo protiteles, ki ICT naredijo pozitiven. Kar tako se ne bo nič zgodilo oziroma je za to res zelo majhna verjetnost. Do prehoda plodove krvi v nosečnico, kar utegne povzročiti tvorbo protiteles, s povečano verjetnostjo smemo računati po 28. tednu nosečnosti, zato se tudi serum proti tem krvničkam odmerja takrat. To odmerjanje zmanjša verjetnost tvorbe protiteles s cca. 15% na < 1%, povsem preprečiti pa tega ne more.