Rh po rekonstrukciji LCA
Pozdravljeni !
V sredo ( 4.11 ) sem imela rekonstrukcijo LCA. Včeraj sem bila odpuščena iz bolnice. Nekaj ur po op sem šla sama par korakov, drugi dan pa hodila s pomočjo bergel. Bolečin skoraj nisem čutila. Le – te pa so se pojavile drugi dan po op, najhujše so bile ko sem vstala, po nekaj časa so minile.
Sedaj ( 5. dan po op ) je stanje tako:
– oteklo koleno
– bolečina se je malo pomirila, ko vstanem pa imam občutek, da gre vsa kri v rano in tam čutim bitje srca
– otopel občutek na mestu, kjer je pogačica in malo niže
– ekstenzija skoraj popolna, prav tako fleksija
Koleno razgibavam, treniram stegenske mišice ( krčenje ) ter koleno hladim z ledom.
Glede na to, da povsod berem, da je pomembna takojšnja rehabilitacija, se mi zdi to premalo. Operater mi je sicer rekel, da me bo poslal takoj na rh, nato čez kak mesec v zdravilišče. V petek imam pri njem kontrolo ( mislim, da bo potrebna punkcija ).
Lahko delam še kaj drugega, oz. kaj mi priporočate vi ? Povedati še moram, da je bil poškodovan tudi meniskus in da gre tudi za obrabo kolena na notranji strani ( tu čutim tudi največ bolečin ). Skrbi me tudi otopelost ( kar sem napisala zgoraj ). Je to normalna reakcija, ali bi lahko šlo za poškodbo živca ?
Hvala lepa za odgovor in lep dan !
Najlepša hvala za odgovor. Težave, ki sem jih naštela, so se umirile. Sedaj razgibavam koleno s pomočjo gimnastične žoge in delam vaje za krepitev mišic. Ekstenzija je popolna, fleksija 90 stopinj, gre še dlje, a mi je operater to zaenkrat odsvetoval. V ponedeljek pa začnem s fizioterapijo.
Obstaja le še ena težava, imam namreč močne bolečine v mečih, predvsem ponoči. Le – te se širijo v nart. Tako ponoči večkrat spreminjam položaj operirane noge, da se vsaj malo naspim. Kaj bi lahko bil vzrok tega ? Mogoče preveč obremenjujem nogo pri vajah ( te delam 3 – 5x na dan po 20 minut ). Kaj mi svetujete ? Sedaj pijem vsak dan Mg in Ca tablete.
Hvala za odgovor in lep dan !