Rh negativna skupina
Imam Rh negativen faktor in ko sem pred 10 leti rodila prvega otroka sem takoj drugi dan po porodu prejela zaščitno enekcijo. Z drugo zanositvijo sem imela težave in ko mi je po 4 letih uspelo sem v 9 tednu nosečnosti imela spontani splav, tudi takrat sem prejela zaščitno enekcijo. Nato smo znova poskušali in ko sem nekega decembra potegnila črto in rekla, zdaj pa dosti “živčne vojne” sta me pred tremi leti takoj za tem (kakšen mesec) osrečili tistve dve magični črtici CB (raje ne razmišljam, koliko sem jih v teh letih kupila, vendar mi ni žal za nobenega). Takrat sem proti koncu nosečnosti prejela to zaščitno enekcijo in tudi takoj po porodu. Oba moja otroka in njun oče imajo RH pozitiven faktor. Z možem sanjava (veva kako je bilo težko zanositi drugič in tretjič), da bi imeli še tretjega. Tokrat vse skupaj še spremlja strah, da ne bi bilo kaj narobe zaradi moje krvne skupine (v preteklosti so ženske z negativno krvno skupino o več kot enem otroku lahko le sanjale) in pa tudi biološka ura nama že močno bije (jaz 35, mož 47 let), pa se bojiva, da bi tudi zaradi najine starosti bilo kaj narobe.
Prosim rešite me kakšnega vprašaja.
Hvaležna Ana
Draga Pija,
nobenih razlogov ni, da ne bi še enkrat zanosili. Kot ste opazili tudi sami pogosto velika želja po otroku ne pripomore k zanositvi, žal prej obratno. Morda bi pomagalo, če bi o tem čim manj razmišljali… potem se bo zelo verjetno zgodilo…
Zaradi Rh skupine pa ne bodite zaskrbljeni. Ker ste vsakič prejeli imunoglobulin, lahko rodite še kolikorkrat si to želite, saj je bolezen ploda zaradi izosenzibilizacije po rednih aplikacijah antiglobulina praktično izkoreninjena. Tako je tudi pri vas.
Vajina starost pa tudi ni takšna, da bi bila tveganja za genetske napake zelo povišano. Nadzor v nosečnosti pa bo usmerjen tudi na odkrivanje prirojenih nepravilnosti, ki so nekoliko pogostejše v zreli starosti.
LP