rh-negativna in injekcija
Hvala za odgovor. Mi lahko prosim še samo poveste, če ima to, da je bil ict v 12. tednu negativen kaksno “prednost” in tudi, če sem se sedaj senzibilizirala, to ne bo vplivalo na tega otroka, ampak na naslednjega? Ali lahko tudi tukaj pričakujem kaksen zaplet v zvezi s tem? Naj se povem, da se otrok v maternici dobro razvija, pri 35/5 je ocenjena teza 3 kg, prav tako je bilo na ultrazvokih, ki sem jih imela še pogostoje zaradi nosečniškega diabetesa, vedno vse bp.
Spoštovani,
joooj, preveč se poskušate poglobiti v snov, ki je ne razumete in tako ne boste nikoli zaključili. Rhogam se prav zato daje pri 28 tednih, ker se možnost fetomaternalne krvavitve v 3. tretjini nosečnosti zvišuje in s tem tudi možnost senzibilizacije. Če bi že pri 12 tednih imeli ICT pozitiven in bi ugotovili senzibilizacijo, potem vseh teh vprašanj zdaj ne bi bilo, ker bi bila druga vprašanja o ogroženosti ploda. Ne si polnit glave z nepovezanimi informacijami, ki jih ne razumete. Trenutno je za vas po odmerku Rhogama zgodba zaključena, ker smo si z injekcijo zaprli vrata ugotoviti, če ste ali niste bili senzibilizirani(če pred Rhorganom niso naredili ICT) in to bo mogoče ponovno preveriti šele za nazaj kakšne 3 mesece po porodu. Pika.
injekcija anti D seruma nikoli ni škodljiva za plod, torej tudi ne pri 24 tednih, je pa to prezgodaj predvsem zato, ker potem odmerek lahko, da ne drži do poroda, kar bi bilo zelo priporočljivo. Morda tisti zapis v MK zgolj pomeni, da se bo takrat odvzela kri za preverjanje plodovega Rh iz proste DNA v vaši krvi in se bo takrat šele preverjalo, če sploh potrebujete anti D zašlitno?
to je to: genotip ploda in šele temu podatku sledi morebitna injekcija anti D, praviloma torej 2 do 4 tedne kasneje.
Spoštovani gospod Pušenjak,
prosila bi za mnenje glede moje situacije. Sem rh negativna, zato sem v prvi nosečnosti prejela inekcijo v 28. tednu in tudi po porodu, ker je hčerka rh+. Trenutno sem drugič noseča, in sicer 9 tednov. Že v petem tednu nosečnosti sem imela blag rjavkast izcedek, ginekolog me je takoj sprejel. Plodovi utripi so bili že vidni, zato mi je predpisal tablete utrogestan 2×2 na 12 ur. Izcedek je takoj izginil. Čez približno 10 dni sem zopet opazila rjav izcedek, a le za en dan. Nekaj dni za tem sem imela ponoven pregled in je bilo s plodom vse v redu. Danes se mi je svetlo rjav izcedek ponovil, krčev nimam, počutim se v redu. Zadnji pregled sem imela 10.5., plod je ustrezal glede na trajanje nosečnosti. Mi je pa ginekolog zmanjšal dozo utrogestana, zdaj ga jemljem 2×1 tableto na 12 ur. Zavedam se, da rjavi izcedki pomenijo, da je prišlo do krvavitve. Zdaj me skrbi, ali bi morala v tem času preventivno prejeti inekcijo, ker sem rh-. ICT še ni bil preverjen, v laboratoriju sem bila danes zjutraj.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
se strinjam, da bi moral ginekolog pomisliti tudi na injekijo anti D zhaščite, morda celo bolj kot na Utrogestan, ki po ugotovitvi PSU ploda itak nič več ne rešuje. Predlagam, da pokličite ginekologa in se dogovorite, da se naredi ICT ter v primeru, da je negativen, da se odmeri anti D zaščita.
Spoštovani,
hvala za odgovor. Na zadnjem pregledu sem ginekologa vprašala, ali se ne v mojem primeru odločijo za injekcijo ob krvavitvi ali rjavem izcedku, pa mi je dejal, da le v primeru večje krvavitve. Sam ne daje večje pozornosti na moj izcedek, ki je svetlo rjave barve in se pojavi le občasno. ‘Potolažil’ me je, češ da sem itak v prejšnji nosečnosti prejela dve dozi in da zdaj ni nobene panike.
Danes zjutraj sem dala kri za preverjanje ICT.
Kaj mi predlagate, da lahko naredim? Imam občutek, da se z mojim ginekologom ne bova uspela dogovoriti.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
ne vem, kako se boste z ginekologom dogovorili ampak za odločitev glede anti D zaščite ni pomembna količina krvavitve ampak zgolj dejstvo, da gre za krvavitev. Tisto, o dveh injekcijah v prejšnji nosečnosti mi je pa kar zabilo čeljust v tla! Kakrkšnokoli število tovrstnih injekcij v prejšnji nosečnosti s trenutno potrebo po injekciji pa res nima prav nobene zveze! Takšne neumnosti pa res še nisem slišal!
Če bo ICT negativen, bi samo zahtevajte anti D zaščito in če ne gre drugače recite, da na vašo lastno odgovornost. Itak je to standardni ukrep in ne razumem kolega, p kakšni logiki tako komplicira!
Spoštovani,
edina škoda bi lahko bila senzibilizacija z RhD antigenom. Če boste torej imeli ICT negativen, nobena škoda ni nastala. Statistično gledano tudi med nosečnicami, ki ne dobijo anti D zaščite do senzibilizacije pride le v 15% in obratno, tudi med nosečnicami, ki dobijo zaščitno anti D injekcijo, še vedno pride do senzibilizacije v 1% primerih. Skratka injekcija zgolj tveganje za tovrsten zaplet zmanjša za 15x. Če bi slučajno prišlo do senzibilizacije, se nosečnost spremlja in išče znake anemije pri plodu ter če se anemija zgodi, se plodu po 20. tednu lahko osmeri intrauterina transfuzija.
Spoštovani,
noseča sem 39t2d in sem rhd negativna. Pri 27t4d sem dobila anti d injekcijo. V petek sem bila na ginekološkem pregledu in v soboto (torej pri 38t6d) se je pojavil belkast izcedek v katerem je bilo prisotnih tudi nekaj rjavih pikic, včeraj je bilo obilno belega sluzastega izcedka v katerem je bilo spet za par kapljic rjavkastega izcedka (predvidevam da se je odluscil čep). Ker ni šlo za večjo količino krvi, sploh pa ne sveže, in ker sem sklepala da je malenkost krvavkastega izcedka posledica gin.pregleda temu nisem polagala pozornosti. Sedaj pa me skrbi, ker sem rhd negativna. Ali bi morala že prejeti anti D injekcijo zaradi minimalnega rjavkastega izcedka? In kaj sedaj, ko je nisem prejela v roku 72ur od pojava, jutri bo že 5.dan od pojava ali se lahko z aplikacijo počaka tudi do poroda?
Zahvaljujem se Vam za odgovor.
Lep pozdrav,
Maja
Spoštovani,
menim, da bo povsem ustrezno, če nov antiD odmerek dobite po porodu, kot je načrtovano, saj so omenjene sledi krvi v izcedku skoraj zanesljivo zgolj posledica sprememb v fazi zorenja materničnega vratu pred porodom in eventualno pregledov (mehanični učinki pregleda).