Rh-faktor
Dober dan!
Pred nedavnim sem pri darovanju krvi izvedela, da imam krvno skupino 0 negativno. Vem, da se krvna skupina deduje po starših. Sedaj me pa zanima ali se deuje tudi Rh-faktor. Zdi se mi zelo čudno, da mi tega ne bi omenil nobeden izmed staršev. Mama je sicer že pokojna, vendar oče trdi, da je on Rh pozitiven, prav tako pa naj bi bila Rh pozitivna tudi moja mama. Ali je mogoče, da sem potem jaz Rh negativna?
Zelo bi bila vesela, če bi mi lahko malo osvežili spomin kako se dedujejo krvne skupine.
Najlepše se Vam zahvaljujem in toplo pozdravljam,
miki
Spoštovani,
Nič ni nenavadnega v tem, da ste Rh negativni saj imata oz. sta imela lahko oba vaša starša genotip Dd.
Rh pozitivni gen označujemo z velikim D, Rh negativni gen pa zmalim d. Glede naRh( D) gen prejme vsak človek en gen od mame in drugega od očeta.
RH pozitivni ljudje imajo lahko oba gena DD (so homozigoti) ali Dd (so heterozigoti). Rh negativni so vedno dd.
Vsak od staršev bi vam teoretično lahko dal lahko dal katerega koli od obeh genov, vendar ste očitno od obeh dobili d gen in ste zato Rh negativni (dd). Če imate brate in sestre so ti lahko Rh pozitivni(DD ali Dd) ali rh negativni (dd).
LP