Rh-
No ja, ni ravno tako. Če par točno ve krvno skupino vsakega od njih in je ženska 100%, kdo je oče otroka, potem lahko zavrne tako ICT kot prejem Rhogama, ampak na lastno odgovornost, v primeru, da sta oba partnerja Rh-. Kolikor se sama pod silo razmer s tem ubadam, pa je teoretično še vedno možno, da imata dva Rh- partnerja, ki pa sta heterozigota (imata en pol – in en pol +, prevladuje pa -), kljub temu Rh+ otroka – in to je bistvo: kakšno grupo ima otrok. Glede na otroka materino telo tvori ali pa ne protitelesa in proti tem ščitijo Rhogam injekcije.
V 1. nosečnosti krvne skupine ne igrajo veliko vloge, kajti v 1. nos so težave, pogojene z Rh faktorjem izredno izredno redke. Povsem izključiti pa se jih ne da, zato pri nas rutinsko preiskujejo krvne skupine nosečnic in Rh- tudi rutinsko pošljejo na ICT. DOkler je ta negativen, je vse v najlepšem redu, za ugotovitev partnerjeve krvne skupine pa bo napotnico izdal ali osebni zdravnik ali pa ginekolog. Zaenkrat samo brez panike, je pa o tem pri Pušenjaku kar veliko napisanega in opisanega. Uporabi iskalnik!
Pozdravljene!
Ce sta oba partnerja RH-, otrok ne more imeti Rh+ krvne skupine. Rh faktor se namrec deduje avtosomno recesivno in ima Rh negativen clovek oba gena za Rh faktor Rh-. Ce imata oba starsa samo gene Rh -, pa otrok ne more imeti Rh +, ker tega gena nima od kje dobiti (seveda, ce je otrok svojih starsev). Verjetno me cisto nepotrebno preganjajo moznosti zamenjav pri in vitro fertilizaciji, vprasljivega ocetovstva ….. Mati se lahko senzibilizira na Rh faktor, pa tudi druge krvne antigene (poznamo tudi druge krvne podskupine npr. M, N,..), v drugih okoliscinah, ki niso povezane s porodom. Npr. pri transfuziji krvi, se posebno, ce je ta veckratna. Pri krvnih grupah in Rh faktorju ze pazijo, da je kri kompatibilna, za podskupine pa ne vem kako so temeljiti. Z drugo besedo – tudi nosecnica, ki se nikoli ni rodila, ze lahko ima protitelesa proti dolocenim krvnim antigenom. Zato je morda ICT smiseln tudi takrat, ko se nam zdi, da nas ‘gnjavijo’ brez potrebe. Rh negativna mati dobi Rhogam za zascito po splavu, po porodu, vendar pa tudi po biopsiji horionskih resic, amniocentezi in rutinsko v 28. tednu nosecnosti. Seveda ima Skrbna prav, ko pravi, da je senzibilizacija na Rh faktor najmanj verjetna ob prvi nosecnosti, saj se takrat protitelesa sele zacnejo razvijati ob stiku z otrokovo krvjo. Predpogoj za nastanek taksne preobcutljivosti pa je, da ima otrok Rh+ krvno grupo. Ce je tudi otrok Rh negativen, potem lahko mati mirno spi, saj zagotovo ni prislo do senzibilizacije. Na zalost ta podatek navadno dobimo sele po porodu. Injiciranje Rhogama je zagotovo smiselno pri Rh- materi, razen ce je 100%, da je oce otroka Rh- in ni nikoli prej dobila transfuzije (ziher je ziher). Injekcijo lahko vedno odklonite, vendar pa je jaz nikakor ne bi, razen ce bi bila 1000%, da je senzibilizacija nemogoca. Se posebno, ce bi mislila se kdaj zanositi. V drugi nosecnosti je imunski sistem matere, ki se je senzibilizirala v prvi, ze seznanjen z Rh antigenom (podoben princip kot pri cepljenju), zato proizvaja velike kolicine protiteles, ki lahko povzrocijo hudo anemijo otroka, zlatenico… Edino kar mi ni jasno je, zakaj bi zdravniki dajali Rhogam Rh+ materi. Mislim, da sem nekje to zasledila. No, kakorkoli ze, kot je rekla Skrbna – ce imas krvno skupino Rh-, potem se ginekolog ne ukvarja s krvno skupino partnerja, ampak ti da avtomaticno dolociti ICT in te zasciti z Rhogamom. Iz bridkih izkusenj so se namrec naucili, da je bolje, ce ugotavlja ocetovstvo sodisce, kot pa ginekolog, pri otroku s komplikacijami zaradi senzibilizacije na Rh faktor.
http://med.over.net/forum5/read.php?19,4056674,4056674#msg-4056674
Tule je precej v detajle razloženo precej o Rh faktorjih in vseh možnih in nemožnih kombinacijah, kaj je možno, kaj ni, kaj so genotipi, aleli, kako se dedujejo in tudi večina tveganj.
Še izkušnja iz moje strani. V devetem tednu prve nosečnosti sem imela abortus zaradi odmrtja plodu. Ker imam rh – sem morala prejeti injekcijo. Vedela sem da moram prejeti injekcijo, nisem pa vedela kako je če imava s partnerjem enak rh faktor in zato je pred splavom šel na transfuzijo krvi tudi partner kjer so ugotovili da imava isto krvno skupino in da sva oba rh negativna. Pred splavom sem vprašala zdravnika če moram vseeno prejeti injekcijo kajti s partnerjem imava enako kri. Zdravnik je kratko in jedrnato odgovoril, da jo moram vseeno prejeti iz preventive, kajti lahko se zgodi da v prihodnosti menjam partnerja tudi če sva danes z partnerjem neskončno zaljubljena in da tudi če je drugi partner negativen injekcija ne škodi.
Čaw baw