Najdi forum

RF ablacija

Spoštovani g. prim. dr. Cibic !

Stara sem 68 let in že 10 let članica Društva za srce in ožilje. Prosila bi Vas za Vaše mnenje.
Že 12 let imam srčno aritmijo in visok pritisk, ki ga zdravim z Lekoptinom 40 mg 2x na dan.
Moja diagnoza:ventrikularni bigeminus iz RVOT, arterijska hipertenzija, kardiomiopatija zaradi ventrikularne ekstrasistolije, krčljivost levega prekata okrnjena 35%, na mitralni zaklopki prisotna insuficienca,transmitralni pretok E val 0,78, A val 0,81 m/sek,hitrost preko zaklopke do 1,5 m/sek, gradient na zaklopki do 27mgHg /ultrazvok srca).

Ker sem pred tednom bila na urgenci( pritisk 223/121, aritmija ,tiščanje v prsih), sem dobila Pernessa 4 mg in ponovno predlog kardiologa za EF ablacijo. Sdaj se mi poraja vprašanje, če je primerna zame(srce mi bije včasih zelo počasi, neredno) in, če bo potem kaj boljše za srčno mišico.

V pričakovanju Vašega odgovora Vas pozdravljam in Vam želim vse dobro v prihajajočem novem letu !
manjap

manjap

Opravičujem se za pozen odgovor. Pri zdravljenju slehernega bolnika si zdravniki vselej prizadevamo, da ga zdravimo z najboljšimi zdravili in z najboljšimi metodami. Več krat se zgodi, da je možnih več načinov zdravljenja. Vaš kardiolog je mnenja, da bi vam v nadaljnjem zdravljenju lahko zelo koristila ablacija. Svetujem vam, da pristanete na predlagani poseg, ki je nekoliko boleč, vendar vam lahko zboljša življenje. Verjetno so vam že povedali,da v redkih primerih poseg ni uspešen, boste pa imeli zadovoljstvo, da ste napravili vse za vaše srce. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

zanima me katera je starostna meja za RF ablacijo.
( kakšna je maksimalna starost pacienta)

Lep pozdrav !
Drago Mitrović

V standardnem najbolj obširnem angleškem učbeniku (The ESC Textbook of cardiovascular medicine – second edition – 2009) ni podatkov o starostnih mejah za RF ablacijo. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!

Mene pa zanima kako zgleda ablacija? Je na živo ali z anastezijo (s katero)? Na podlagi česa se odločijo ali grejo skozi žilo na nogi ali skozi žilo na roki? Ali jo opravljajo tudi v Pediatrični Lj? Zanima me tudi, če ostaneš potem kakšen dan na opazovanju ali greš še isti dan domov? Oprostite, ker sem vas zasul z vprašanji 🙂

LP

Na vaša vprašanja ne morem odgovoriti z natančnostjo zato ker sta pristop in potek ablacije individualno različna V veliki večini primerov je poseg skozi žilo v nogi in bolnik je lahko odpuščen dan po posegu. Srečno.

Pozdravjeni,

nekaj laičnih informacij glede RF ablacije. RFA opravljajo v UKCL (dr. Šinkovec, dr. Pernat…..) in UKC – MB (dr. Vokač…). Kot je znano, Pediatrična klinika sodeluje z aritmologi iz UKCL (odvisno od starosti bolnika).
Poseg se običajno izvaja z lokalno anastezijo, skozi dimlje na desni nogi. Znano je, da vsaj v tujini, izvajajo RFA tudi v splošni anasteziji, zato je možno, da je sedaj možno tudi pri nas.
V določenih primerih je potrebno RFA izvajati tudi preko žile v roki.
Poseg lahko traja različno dolgo, v povprečju pa od 2- 4 ure. Najprej se s pomočjo računalniške tehnologije določijo točke, katere je potrebno ablirati, v drugem delu pa se vrši uničenje najdenih točk.
Ko se točke – žarišča ablirajo, se občuti pekoča – hipna bolečina – občutek vročine.
Po posegu se na mesto v dimljah namesti vrečka peska in z nogo je potrebno mirovati vsaj 12 ur, da ne pride do krvavitve na mestu, kjer je bil kater nameščen v žilo. Ponavadi se naslednji dan po posegu bolnika odpusti v domačo oskrbo, kjer pa potem ni večjih omejitev.

Vsekakor zelo priporočam RFA, sploh mladim bolnikom, saj lahko RFA, kljub nekoliko neprijetnem posegu, povsem pozdravi motnje srčnega ritma – tahikardije.

Srečno!

Hvala za pomoč.

Super, hvala obema za pomoč! 🙂 Upam, da bo res pomagalo, saj nočem biti že pri 17 letih obsojen na dosmrtno jemanje zdravil in na omejitve prekomernega gibanja, saj se zelo rad ukvarjam s športom. Glede anastezije pa imam raje lokalno, kakor splošno, saj več ljudi navaja, da imajo po splošni anesteziji nakaj-mesečne posledice (npr pozablivost itd.).

lp

Ce katerega zanima kaj v zvezi z ablacijami me lahko kontaktira 🙂 imela sem ze tri. In vam lahko povem kako poteka 🙂 [email protected]

Odgovor ni potreben

Pozdravljeni!

Mojemu sinu so na sistematskem pregledu (star je 13 let) ugotovili blag šum zato je bil napoten na UZ. UZ je kardiologinja rekla, da je kaže na popuščanje ene zaklopke, čeprav zaklopka zgleda v redu. Sedaj čakamo še izvide ampak zelo me skrbi, kaj to pomeni za tako mladega človeka. Zakaj do tega pride in kaj sledi. Ali bo potrebna s časom operacija ali kako zdravljenje, mogoče omejitev športa. Je to pogost pojav pri otrocih ? Povedati moram, da fant nima nobenih težav in je dober športnik.

Za vaše mnenj vam bom zelo hvaležna.

Pozdravljeni.

Stara sem 28 let in lansko leto novembra sem imela narejeno ablacijo zaradi PSVT (vcasih je bil utrip tudi 270 utripov na minuto). Sam poseg je bil hiter in po mnenju dr. Sinkovca uspesen. Kontrolo imam septembra. Sedaj pa me zanima, kadar imam povecan utrip ga vedno cutim v predelu kjer je bila narejena ablacija. Prejsni teden sem sla s kolesom v hrib in ker nimam kondicije se mi je povecal utrip zaradi napora (utrip sem predvsem cutila na mestu ablacije). Sam utrip me ni motil, se je pa na mestu ablacije naslednji dan pojavila bolocina (bolecina je bila prisotna cel dan), ki je naslednji dan izvenela. Zdaj me zanima, ce je to normalno (glede na to, da nisem neka sportnica) in samo srce ni bilo navajeno na napor ali je lahko to kaksen zaplet po ablaciji in bi morala obiskati zdravnika oz. kardijologa? Zanimivo mi je to, da vedno govorijo, da srce ne boli.

Hvala za vas odgovor.

Lep pozdrav, Sandra

Ko govorimo, da srce ne boli, mislimo na srčno mišico. Srčna bolečina pa je bolečina, ki nastane v srcu ko srce dobiva premalo kisika (pri zoženih žilah ob večjem naporu). Mislim, da je šlo za nekoliko prevelik napor in, da takojšni kontrolni pregled ni nujen. Srečno.

Najlepsa hvala za vas odgovor.

Lep pozdrav,
Sandra

Odgovor že poslan.

Pozdravljeni!

Imela sem rf ablacijo, narejeno pred tremi dnevi. Včeraj zvečer sem se malo razburila in takoj so se pričele zopet aritmije, tokrat drugačne kot pred ablacijo.Bile so zelo pogoste, srčni utrip sem čutila v grlu, tudi če ni bilo nerednega bitja je bilo prisotno močno bitje, ampak ne hitro. Šla sem na IPP, kjer aritmija ni popustila do 4 ure zjutraj. Nato pa kar nenadoma zginila in pojavil se je sinusni ritem , ki je trajal skoraj cel dan. Danes zvečer pa zopet isto, vendar je že popustilo. Na IPP so me imeli na opazovanju do zjutraj, ampak niso ukrenili nič okoli tega. Od ablacije jem Propranolol 2×20 mg, ki pa mi očitno nič ne pomaga. Ablacija menda ni bila najbolj uspešna, saj mi niso mogli izzvati aritmije. Zanimivo je, da sem imela aritmije samo v stoječem ali sedečem položaju. Kadar sem ležala, teh težav nisem imela. Po ablaciji pa imam ravno obratno, Če ležim se pojavijo, stoje pa jih niti ni.
Zanima me, zakaj takšen potek? Na IPP mi niso znali odgovoriti. Ali bo to kar trajalo? Kaj lahko še naredim? Ali lahko smatram težavo kot reakcijo na poseg?
Stara sem 34 let.
Lepa hvala za odgovor!

Vsi ljudje začutimo zadoščenje ob uspešnem koncu naših dejavnosti. Posebno veliko tudi zdravniki ob uspešnih posegih. Pričakujem, da bodo v vašem primeru dodatno pomagala še zdravila, ki jih sedaj dobivate. Verjetno je učinek sedanjih odmerkov propranolola nezadosten. Mislim, da ni zadržkov za njihovo blago povečanje. Koristni bodo tudi odmerki pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Srečno.

Odgovor že poslan.

Pozdrav!
Mene pa zanima, kakšne so omejitve po ablaciji srca? Koliko časa se moram paziti?Ali je savna priporočljiva ali se je rajši izogibam?

Hvala!

New Report

Close