Rezultati nuhalne svetline
Pozdravljeni,
stara sem 30 let in sem noseča 12 tednov in 1 dan. Danes sem imela pregled nuhalne svetline. Rezultati so bili naslednji:
-fetal heart rate 178 bmp
-crl 63,5 mm
-nuchal translucency 1,7mm
-trisomija 21 Backgraund risk 1:866/ adjusted risk 1:17314
-trisomija 18 Backgraund risk 1:10217/ adjisted risk <1:20000
-trisomija 13 Backgtaund risk <1:20000/ adjusted risk 1:15660
Zanima me vaše mnenje glede na sledeče rezultate in ali bi me moralo kaj posebaj skrbet v zvezi z trisomijo 13.
Hvala za vaš odgovor.
ne, vsa tveganja so zanemarljivo majhna in dodatni testi niso potrebni, prav tako ni razlogov za skrbi.
Spostovani,
danes sem imela pregled nuhalne svetline (nosecnost 12t). Sama nuhalna je bila sicer ok, izzid je bil ugoden, mi je pa DHT precej povisal tveganje za trisomijo 18 (ginekolog je rekel, da je sicer se vedno v varni coni), sem se pa vseeno odlocila za Nifty.
fetal heart rate: 155bpm
CRL: 56.0 mm
NT: 1.4mm
Free beta hcg: 15.00 IU/L (0.301 MoM)
PAPPA: 0.44 IU/L (0.296 MoM)
tveganje za trisomijo 21 in 13 se mi je tako znizalo, za trisomijo 18 se mi je pa spremenilo iz 1:1863 na 1:432. Je to se vseeno v varni coni oziroma so potrebne se kake preiskave, glede na to, da sem se sicer odlocila za nifty?
Me je pa presenetilo se nekaj drugega. Priporocali so mi jemanje aspirins (150mg/dan zvecer), ker se mi je zvisalo tveganje za preeklampsijo, in sicer iz 1:162 na 1:50. Zanima me, kaj menite o jemanju Aspirina, ce je to potrebno in ce ima lahko kake druge negativne ucinke na plod.
hvala za odgovor
žal niste zapisali, katera po vrsti je ta nosečnost oziroma, če ste že kdaj rodili. To je namreč pomembno pri ocenjevanju tveganja za PE in s tem za oceno smiselnosti uporabe Aspirina. Sicer pa je tveganje 1:400 za T18 še vedno zelo nizko. Pri nas praviloma predpisujemo 100mg Aspirina na dan. Ali slučajno živite v nemško ali angleško govorečem področju? Tam namreč predpisujejo 150 mg na dan.
mislim, da ne boste naredili nič narobe tudi če Aspirina ne jemljete.
sicer lahko, ampak učinek bo pol manjši in že itak je zelo majhen. Zdaj se pregovarjava skoraj kot okrog oslove sence. Sem vam povedal, kaj bi jaz naredil, vi se pa lahko odločite tudi drugače.
Če bi Aspirin imel kak znan škodljiv učinek, bi ga verjetno ne mogli uporabljati preventivno. Saj preventivno pomeni, da zdraviš npr. 100 nosečnic, da preprečiš 2 ali 3 dogodke, kar avtomatično pomeni, da jih 97 ali 98 zdraviš po nepotrebnem.
Pozdravljeni,
lepo bi vas prosila za mnenje glede izvida NS. To je moja 3. nosečnost, rodila še nisem, stara sem 32 let.
12 tednov + 6 dni, od začetka nosečnosti imam gestacijski diabetes.
Fetal heart rate: 157bpm
CRL 72 mm
NT 1,7 mm
BPD 23 mm
Placenta: anterior low
Cord: 3 wessels
Nasal bone: present
Free B-hcG 29.7 IU/I equivalent to 0.840 MoM
PAPP-A 4.700 IU/I equivalent to 0.837 MoM
Uterine artery PI 2.42 equivalent to 1.540 MoM
Mean Arterual Pressure 90.0 mmHg equivalent to 1.100 Mom
Trisomy 21 BR: 1:436 AR: 1:8725
Trisomy 18 BR: 1:1106 AR: <1:20000
Trisomy 13: BR: 1:3458 AR: <1:20000
Preeclampsia before 34 weeks 1:122
Preeclampsia before 37 weeks: 1:40
Fetal growth restriction before 37 weeks: 1:84
Spontaneous delivery before 34 weeks: 1:99
Zdravnik mi je priporočal jemanje aspirina čimprej zaradi možnosti razvoja preeklampsije, pregled pri svoji gin. pa imam čez 1 teden, takrat bo tudi presodila če mi bo dala aspirin.
Po podatkih, ki sem vam jih navedla, se Vam zdi da mogoče kaj odstopa? Predvsem kaj glede razvoja preeklampsije?
Najlepša hvala za odgovor in Vaš čas in lep pozdrav.
Spoštovani,
vsa tveganja tako za trisomijo kot ostale reči (preeklampsija, zastoj v rasti, prezgodnji porod) so nizka ali pa vsaj povprečna in ne vidim razlogov za Aspirin.
Spoštovani,
stara sem 38 let in sem pri 12 tednih 0 dneh imela pregled nuhalne svetline. Sem nekadilka, gre za spontano zanositev, visoka 170 cm, 70 kg. Rezultati NS skupaj z DHT (opravljen pri 10t 6d) so pokazali sledeče:
fetal heart rate: 173 bpm
CRL: 55.0 mm
NT: 1.1mm
Fetal anatomy: skull/brain: appears normal; Spine: appears normal; Abdominal wall: appears normal; Stomach: visible; Bladder/Kidneys: visible; Hands: both visible; Feet: both visible.
Free beta hcg: 69.50 IU/L (1.544 MoM)
PAPPA: 0.433 IU/L (0.282 MoM)
Trisomy 21 BR: 1:105 AR: 1:20
Trisomy 18 BR: 1:246 AR: 1:870
Trisomy 13: BR: 1:775 AR: 1:188
Hkrati sem opravila tudi NIFTY plus (vem, da sem prehitevala, ampak sem gaimela tako ali tako namen opraviti zaradi starosti in ker smo po nuhalni šli na daljši dopust …). Rezultati NIFTY testa so za T21, T18 in T13 pokazali nizko tveganje, pravtako za T9, T16 in T22 ter vse ostalo kar pač NIFTY plus preverja.
Ginekologinja me je napotila na AC, česar me je strah zaradi morebirnih zapletov (vem da so redki, vendar je to v mojem primeru zadnja nosečnost …). V kolikor se sedaj za AC ne odločim, ali se lahko le-ta opravi tudi kasneje, v kolikor bi se pokazale na plodu nepravilnosti. Zanima me še na kaj še lahko nakazuje stanje/razmerje hormonov oz. takšno odstopanje od MoM, razen na T21.
Hvala za ogovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
če se človek ne drži poti, katera je bila strokovno premičljena, potem se pač poveča tveganje, da se pride do točke, ko se ne ve kako naprej, oziroma ni lahko iti ne naprej ne nazaj. Da bi se to ne dogajalo imamo predvidene algoritme postopanja, ki ste jih pač prekršili in zdaj bi radi, da vas rešim iz zagate. Kako naj to naredim brez vsakršnega tveganja?
Torej AC se seveda da opraviti kadarkoli, ne le pri 16 tednih in AC je pač kot diagnostični test edini, ki vam lahko nalije čistega vina. Pri tveganju za T21 po NS + DHT nad 1:50 je apriori predvidena AC, vi pa ste sami šli na NIPT. Ker ima NIPT zelo visoko negativno napovedno vrednost, ne pa tudi pozitivne, ga namenoma ne uporabljamo pri prevelikem tveganju iz naslova osnovnega presejalnega testa. Zdaj ste umetno ustvarili dilemo, namreč med osnovnim tveganjem, ki je zelo visoko in rezultatom zelo visoko specifičnega presejalnega testa NIPT, ki je pokazal nizko tveganje za vse trisomije. Namesto vas se torej ne morem odločiti ali bi zdaj bilo vseeno smiselno iti še na AC ali pač ne. Lahko tvegate in počakate na morfologijo ploda in v primeru, da bo tudi tam vse v redu, AC preskočite. Ampak seveda na lastno odgovornost.
In kaj bi utegnil poleg zvišanja tveganja za T21 še pomeniti zelo nizek PAPPa? Nizek PAPPa je povezan še s slabšim delovanjem posteljice in posledično to lahko vodi v zastoj plodove rasti, ampak praviloma šele od začetka 3. tretjine nosečnosti dalje. Vsekakor torej velja biti poleg na morfologijo ploda še kasneje na plodovo rast.
Pozdravljeni,
stara sem 27 let in sem prvič noseča (11 weeks+6days). Ta teden sem imela pregled nuhalne svetline, ki me je šokiral in mi postavil nekaj vprašanj.
Najprej bi vas prosila če lahko podate vaš komentar na spodnje rezultate.
Fetal heart rate 180bpm
CRL 57.8mm
NT 8.0mm
Skull/brain: appears normal; Spine: appears normal; Abdominal wall: appears normal; Stomach: visible; Bladder/kidneys: visible; Hands: both visible; Feet: both visible
RISKS
Trisomy 21 | BR 1:829 | AR 1:35
Trisomy 18 | BR 1:1965 | AR 1:13
Trisomy 13 | BR 1:6179 | AR 1:6
Naročena sem na genetski posvet in nato tudi na amniocentezo. Rezultati so slabši od pričakovanih in čakanje na posvet in amniocentezo me ubija zato se obračam na vas. Vem da forumi niso najboljša rešitev za iskanje utehe pa vseeno me zanima ali ste se že soočili s tako visoko NS in kaki so bili izidi, saj sama nikjer nisem zasledila da bi katera od ostalih nosečk imela tako visoko NS.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem,
Lp
Spoštovani,
podobne situacije srečujemo občasno, zlasti takšni, ki smo pri NS zelo aktivni (jih opravim letno preko 600). Izidi so pač v skladu z izračunanimi tveganji, torej v vašem primeru pričakujem cca. 25% možnost kromosomske napake in ca. 10% možnosti, da ima plod pomembno srčno napako, v kolikor se izkaže, da nima kromosomske napake. Žal kaj več kot o verjetnosti ni mogoče govoriti, na vsako od možnih zagotovil pa bo žal treba počakati (amniocenteza, kromosomska slika, UZ pregled srca pri kardiologu).
Pozdravljeni,
stara sem 25 let, prvič noseča in nohalno sem opravila pri starosti ploda 12 tednov in 6 dni. Zanosila sem spontano. Rezulati so dobri, vendar se zdaj ob koncu nosečnostiše vedno obremenjujem s tem pa še sama ne vem zakaj.
Fetal heart rate: 164 bmp
NT: 1,8 mm
CRL: 64.7 mm
Nasal bone: present.
Free beta hCG – 0,473 MoM in PAPP – A – 0,680 MoM
Trisomy 21: BR 1:1326; AR: <1:20000
Trisomy 18: BR: 1:20000; AR: <1;20000
Trisomy 13: BR: <1:20000; AR: <1:20000
spontaneous delivery before 34 weeks: 1: 88
Nisem imela nobenih težav in ostali pregledi so bili tudi v redu.
Zanima me samo vaš komentar na rezultate.
Hvala vam!
se opravičujem ampak res ni kaj dosti za komentirati, saj so vse vrednosti tveganj pod vsemi pričakovanimi ravnmi, saj se pri 1 na 20.000 neha točneje izračunavati.
in kaj potem, če je nekaj malo pod povprečjem? Pomembna ni vrednost obeh testiranih snovi ampak to, kaj te vrednosti prinesejo pri izračunu tveganja.