Rezultati nuhalne svetline
Zdravo. Hvala za odgovor.
Glede tega pa:
ne razumem tole z računanjem tveganja “kot če bi zanosili naravno”?????
Ob delanju preiskave, je reklel, da bo zato da vidimo razliko vpisal še podatke, kot če bi bila zanositev naravna in ne preko umetne oploditve. Seveda je to naredil le zato, da vidimo razliko in je že takoj povedal, da se ta podatek ne upošteva. Sem ga pa vseeno napisal v prejšnji post.
torej ga pozabite, ker dela samo zmedo ter nima z ničemer nič in vi še manj. Je vreden točno toliko kot bi bil vreden kakršen koli drugi izmišljen rezultat.
Pozdravljeni,
še jaz prosim za drugo mnenje, saj sem zmedena glede rezultatov in komentarja na NS in ustnega mnenja zdravnika.
Stara sem 27, noseča prvič – spontana zanositev, višina 170 cm, teža 69,5kg. Nosečnost 12 tednov 2 dni.
HR: 163 bpm
CRL: 60.0 mm
NT: 1.9 mm
BPD: 22.4 mm
Dala sem tudi kri za DHT test
Free β-hCG 78.2 IU/l -> 1.569 MoM
PAPP-A 0.520 IU/l -> 0.388 MoM
T21
BR 1:833 AR 1:972
T18
BR 1:1997 AR <1:20000
T13
BR 1:6275 AR <1:20000
Preeclampsia before 34 weeks 1:187
Preeclampsia before 37 weeks 1:65
Fetal growth restriction before 37 weeks 1:68
Dr. Žebeljan je povedal, da je potrebno jemanje aspirina zaradi upora pri dovajanju krvi v maternico – meja 1:100 (Preeclampsia before 37 weeks 1:65) in pa da sem pri T21 malo pod mejo 1:1000 (AR 1:972), zato je predlagal naj razmislimo o NIFTY testu, čeprav je v komentar zapisal, da “…ni indikacije za invazivno prenatalno diagnostiko oz. nadaljnjo obravnavo pri genetiku, saj je tveganje za prisotnost kromosomskih nepravilnosti na plodu majhno. Presejalni test ne more izključiti, niti potrditi morebitne prisotnosti kromosomskih nepravilnosti pri plodu, podaja pa tveganje za njihov morebiten obstoj v trenutku pregleda.”
Glede aspirina situacijo razumem. Ali vi test NIFTY svetujete, ali glede na rezultate ni skrbi in ga ni potrebno opraviti? In kaj pomeni Fetal growth restriction before 37 weeks 1:68?
Hvala v naprej,
L
Spoštovani,
prav nobeno od izračunanih tveganj ni nad povprečjem, zato nadaljnji testi (tudi NIPT) niso potrebni. Tudi Aspirina vam ne bi predpisal, saj tudi tveganje za preeklampsijo ni nad povprečjem.
Pozdravljeni,
stara sem 31 let, to je moja prva nosečnost. 7.12.2023 sem opravila test nuhalne svetline, kjer je bilo videti nostno kost, tudi vse ostale vrednosti so bile ok. Dala sem še kri za dodatne preiskave in prejela rezultate, ki me skrbijo. Ginekologija je preverila izvid in mi sporočila, da je pravilen ter da naj bi bile to neke normalne vrednosti in naj se ne sekiram. Preverjala sem za dodatne teste, ki stanejo 350€+. Zelo me skrbi, zato vam pišem. Moje vrednosti po pregledu nuhalne svetline so bile za trisomy 21 background risk 1:2364 in adjusted risk 1:565. Po pregledu krvi pa so bacground risk 1:560 in adjusted risk: 542. Kaj to zame pomeni? Nuhalna svetlina izmerjena 1,7.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
verjetno ste v prvem delu svojega zapisa zamenjali background in adjusted risk. Po opravljenih obeh testih, torej NS + DHT pa se je adjusted risk ponovno “vrnil” na približno izhodiščno vrednost. To je še vedno nizko tveganje za trisomijo, saj je vrednost manjša od 1 proti 300 in dodatne preiskave niso potrebne. Razlika je le v tem, da samo NS odkrije 80% trisomij, NS+DPT pa odkrije znotraj skupine s tveganjem več kot 1 proti 300 90% trisomij. Skratka, tudi jaz menim, da je vznemirjenje nepotrebno in da mirno lahko brez dodatnih testov nadaljujete nosečnost.
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., 21.12.2023 ob 21:30
Spoštovani,
verjetno ste v prvem delu svojega zapisa zamenjali background in adjusted risk. Po opravljenih obeh testih, torej NS + DHT pa se je adjusted risk ponovno “vrnil” na približno izhodiščno vrednost. To je še vedno nizko tveganje za trisomijo, saj je vrednost manjša od 1 proti 300 in dodatne preiskave niso potrebne. Razlika je le v tem, da samo NS odkrije 80% trisomij, NS+DPT pa odkrije znotraj skupine s tveganjem več kot 1 proti 300 90% trisomij. Skratka, tudi jaz menim, da je vznemirjenje nepotrebno in da mirno lahko brez dodatnih testov nadaljujete nosečnost.
Bega me to, zakaj so se mi vrednosti “zmanjšale” samo pri trisomy 21, pri ostalih dveh so ostale obojne številke in backgroud in adjusted risk skoraj iste kot po pregledu nuhalne svetline?
Hvala za odgovor.
pač ne razumete, za kaj pri presejalnem testu gre. DHT je imel pač tak profil, da se je tveganje pri T21 povečalo, pri ostalih trismomijah pa ne.
res je. Pri teh rezultatih vam NIPT ne pripada. IZ rezultata pa ni razvidno ali ste imeli samo NS ali tudi DHT, kajti DHT vam pa pripada.
Vaš ginekolog naj najprej poskrbi za to, da boste imeli komplet presejalnih testov, ki vam pripadajo (NS + DHT), potem pa naj vam svetuje dalje v skladu s sprejetimi smernicami za tovrstno svetovanje, katero pri tveganjih nižjih od 1:1000 ne omenjajo NIPT.
Rezultat je integriran v tveganjih in ta so zelo nizka ter ne kličejo po dodatnih preiskavah, tudi ne po NIPT.
če izvid NS + DPT pokaže povečano tveganje, vam glede na stopnjo povečanega tveganja pripada (na napotnico) bodisi NIPT ali invezivne prenatalna diagnostika (BHR ali AC). Invazivna diagnostika tudi pri starejših od 37 let ni več samoumevna.
Spoštovani,
zanima me mnenje glede rezultatov NS. Stara sem 33 let, meritve so bile opravljene v 12. tednu + 4dni. Med ultrazvokom je doktor govoril, da izgleda vse super, tako da sem bila res srečna in vesela, vse pa se je spremenilo, ko je začel z razlago. Povedal mi je, da sem stara že 33 let in da je zaradi tega tveganje toliko večje in bi on zagotovo naredil NIPT test in sicer ne katerikoli ampak Veracity. Ko sem ga vprašala kako je pa z Niftyem, sploh ni želel govoriti o tem. ker ne gre za tako majhno vsoto denarja, vas prosim, če mi podate svoje mnenje glede na rezultate.
CRL: 61 mm
Nuchal translucency: 1.7 mm
Nasal bone: normal
Trisomy 21- BR 1:391, AR: 1:1929
Trisomy 18- BR: 1:942, AR: 1:2853
Trisomy 13- BR: 1:2957, AR: 1:11829
Za vašo mnenje se vam iskreno zahvaljujem
nimam prav dosti za dodat razen tega, da si je vaš izvajalec za NS predvsem zaželel provizije od testa NIPT. (Nifty, Panorama, Vercity, Harmony itd. so zgolj brandi različnih ponudnikov(Genplanet, Natera, itd.) v bistvu že generične tehnologije). Gospod kolega je nizko tveganje nalašč komentiral tako, da vas je po nepotrebnem strašil. Morda ne veste, ampak na javne stroške imate poleg pravice do brezplačne NS tudi pravico do brezplačnega DHT in če vam kolega že ponuja karkoli poleg NS, bi vam moral najprej ponuditi možnost DHT. Za enkrat ne potrebujete ničesar drugega.
Spoštovani G.Pusenjak!
Vljudno prosim za razlago, kaj pomeni Background Risk in kaj Adjusted Risk. Za trisomy 21 sem imela br 1:152, adjusted pa 1:3037. Delala sem tako NS kot DHT. Ginekolog pravi,da so rezultati ok in da nifty ni potreben, pa vseeno me ta BR mal skrbi. Kakšna je torej razlika med BR in AR?
Hvala
BR vam prinaša vaša starost(ozadje), AR pa je rezultat testiranja pri vaši starosti in slednje je zdaj za vas merodajno, ne več BR.