rezultati kožnih testov za rumenjak
Živjo!
Pred tremi dnevi smo bili na kontrolnem pregledu pri alergologu. Sinu, ki je sedaj star 2 leti in pol, in je alergičen na mleko, jajca in oreške, so sedaj kožni testi pokazali še alergijo na kakav.
Kar me pri tokratnih izvidih posebej bega, je razlaga kožnih testov pri rumenjaku. Pred pol leta je bil, namreč, kožni test negativen, in je zdravnica rekla, da alergije ni več, torej lahko je rumenjak. Povedala je tudi, da krvni test ni potreben, češ da kožni test v primeru rumenjaka zadošča. Pol leta kasneje (te dni) pa je bil kožni test ponovno pozitiven (++), ker pa sine ni imel reakcij ob uživanju rumenjaka, je zdravnica rekla, da ga lahko je še naprej. To pa se nekoliko tepe s prejšnjo izjavo o veljavnosti kožnih testov.
Pred pol leta je bil kožni test pozitiven še na lešnike, sedaj tudi na kakav, čeprav pri kakavu doslej ni imel prav nobenih reakcij (oreškov pa itak še ni užival). Pri obeh stvareh je za sklep o alergiji zadoščal le kožni test. Zdi se mi, da se le nekako preveč poljubno presoja o tem, kaj test zares pove. In ne vem, če je alergija na rumenjak res izginila, da se ne vračamo ponovno na začetek izpred leta in pol.
Ali imate podobne izkušnje z izvidi? Brez omenjenih živil sicer zlahka shajamo, vendar ne vem ali se zaradi varčevanja na testih le preveč na hitro ne omejuje otrokove prehrane.
Vsem hvala za odgovore!
Živjo!
Jaz sem dala svojo sedaj 14 mesecev staro hčer testirati in sicer je na kožnih testnih pokazalo, mleko, pršice negativno, za jajca pa ni bila čisto sigurna, če je pozitivno. Rdečina je bila zelo rahla. Zato je dala še na krvne teste, tam pa je pokazalo vse negativno. To je bilo pri 4 mesecih. Pri 11 mesecih sma bile v bolnici in so jo dali še enkrat testirati in je pokazalo: mleko, rumenjak negativno, beljak pozitivno. Tako da jaz mislim, da so krvni testi bolj sigurni, je pa tudi odvisno, kdaj dajo otroka testirati. Meni je že takrat zdravnica rekla, da se je zgodilo, da so istega otroka testirali npr. danes in čez 14 dni in so bili rezultati različni.
Po moje je najboljše, če ti sama npr. en teden mu daš vsak dan kakav in če mu nič ni, potem ni alergičen.
Meni je svetovala zdravnica, da naj enako hrano dajem npr. en teden, potem pa opazujem. Predvsem eno vrsto tiste hrane, za katero sumim, da bi lahko bil alergičen.
Ne vem, če sem ti kaj pomagala, sem se trudila.
Jana