Rezultat
Heej, super je prebrati, da ne bo keme in res upam, da pri tem ostane. Ne bi te rada strašila, ampak pri meni je tudi tako izgledalo..pa se je potem zgodilo drugače. Tisto obarvanje pomeni, da ti bodo pred operacijo vbrizgali izotope, ki obarvajo varovalno bezgavko (tisto, ki je najbližja tumorju in je prva pozitivna). Po obarvanosti jo kirurg prepozna in odreže .. naredijo hitri test .. če je negativen, potem ostane pri tem, če je ta bezgavka pozitivna, potem pa ti bodo vzeli ven vse bezgavke in v tem primeru boš imela tudi KT, ker je lahko kakšna rakava celica že ušla in kje gnezdi – torej jo je potrebno likvidirati.
Meni je UZ pokazal negativne bezgavke, pa sem zdaj brez njih. Upajmo, da je pri tebi drugače!!
Hm..Mici, praviš, da je morda rastel 20 let? Zanimivo. Moj je v petih mesecih zrastel na več kot 2cm. Mamografija je pokazala vse ok, po petih mesecih sem ga pa sama otipala.
MIslim, da starost in agresivnost nista povezani.
Mici, zakaj pa se nisi odločila za takojšnjo rekonstrukcijo? A ni bolj enostavna? Si samo enkrat si pod narkozo .. če ne pa dvakrat. Jaz s tem nimam izkušenj, moja dojka je taka, kot je bila pred operacijo.
Si me pa nasmejala z dvema modrcema;)) .. ampak, če dobro premislim, je ideja zelo dobra.. ko nam vrnejo poletje, poskusim:)
Jaz sem praktičen človek, zato tak predlog ala dva moderca in vem, da to ena že dela in ji pomaga :).
Ja malo sem jezna na mojega kirurga, ker me je na hitro prepričal, da bo lepše iz lasnega tkiva, ker ga imam dovolj. Takoj mi pa niso mogli narediti iz lastnega tkiva zaradi obsevanja, ker bi lahko to lahko uničilo tkivo in prekrvavitev. Jaz mi morala takrat na posvet k plastiku, da bi mi vse razložili…ampak sem bila tako zblojena in izgubljena, da sem pač pustila tako kot je rekel. Šele sedaj sem prišla k sebi in se soočila z vsem in bolj trezno razmišljam. Sedaj me je pa strah rezanja trebuha in celjenja, ker potem moraš 4 mesece nositi steznik na trebuhu in dojki in vsaj pol leta biti nič aktiven, kasneje se lahko pojavi tudi kila….ampak jaz hočem biti aktivna :). Nič zdej pritiskam, da mi bodo čimprej naredili rekonstrukcijo…tam vasaj dva, tri meseca po obsevanju, pa da se vse pogovorimo….pa, da bo v sklopu ene bolniške.
Hvala za odgovore 🙂
pa jih imam še na zalogi :)))
Kako pa tiste izotope vbrizgajo v dojko? Ali je to že pod narkozo ali prej?
Se pravi, da takoj ko greš domov dobiš mehko protezo do takrat ko dobiš silikonsko? Pa to silikonsko kaj prilagodijo glede na drugo dojko? Velikost mislim. Moje so kar velike 🙂
Tudi meni je onkolog povedal samo to varianto, da delajo rekonstrukcijo iz trebuha ven, in da se rana potem kar dolgo celi. Pri meni bi to predstavljalo problem, ker jemlje Asprini Protect, po njegovih besedah bi morala prenehati z jemanjem za čas rekonstrukcije. Zato pač razmišljam, da mogoče potem rekonstrukcija sploh ne pride v poštev, in da bi potem ves čas imela samo protezo?
Drugače pa tudi sama nisem zatipala tumorja, tudi onkolog danes je ni zatipal. Pravi, da pač včasih je tako.
Koliko časa pa ste po operaciji mirovale? Po 2-3 dneh prideš domov in potem moraš počivati in telovaditi a kako?
ja ti kar sprašuj 🙂
Za izotope ne vem kako je. Ja ko greš domov dobiš recept, jaz sem šla čez en teden po to ta mehko, ko sem šla na prvi pregled. V proloco medico, ta trgovina v bližini, nasproti parkirne hise, zraven hrvaskega parka . Silikonke so tako kot moderci, vec številk…jaz imam 7. V trgovini gre prodajalka s tabo v kabino in potem probas skupaj z modercom in ti tudi obleče tako belo majico, da se vidi ali sta obe enaki, ti svetuje.
Jaz bi vseeno na tvojem mestu dala ekspander in in potem zamenjajo za silikon. Silikonska proteza je zoprna in komaj čakam rekonstrukcijo, bom bolj samozavestna, pa se dekolte bo, sedaj pa pač nosim bolj zakrita oblačila. Še moja sestrična pri 60 tih razmišlja o operaciji, je rekla, da bo počakala, da vidi kako bodo meni naredili :). Ona je imela takrat dva mala otroka in se ni odločila in ima pač silikonsko protezo že 23 let in dobi vsako leto novo, sedaj uporablja te samolepljive.
Jaz sem počivala se par dni, bila sem kar utrujena od operacije, potem je bilo vsak teden bolje, razgibavat sem začela roko po enem tednu. V bolnici sem bila od četrtka, v petek operirana in v ponedeljek sem šla domov. So me hoteli že v nedeljo poslat..pa sem bila še svoh.
Ojla, danes smo pa dolgo aktivne;)) Gledam soočenje, da se razsvetlim, haha…reklame so včasih prav dobrodošle;)
Izotope vbrizga kirurg. Dvakrat. Jaz sem šla na prvi vbrizg zvečer pred operacijo, drugič pa na dan operacije zelo zgodaj zjutraj. To naredijo v kleti – dol me je odpeljala ena prostovoljka, vmes sva še malo poklepetali. Nič ne boli, nobene narkoze, samo z nečim omrtvijo mesto vboda. Izgleda kot punkcija, ampak je igla čisto tanka. Po piku je treba dojko masirati. Nič posebnega ni.
Jaz sem šla domov naslednji dan po operaciji. Kmalu po viziti, direktno iz intenzivne sobe (treba je počakat odpustnico). Prišla sem v ponedeljek ob 12h, v sredo okoli kosila sem bila že doma. Preden smo šle domov nas je obiskala fizioterapevtka in pokazala nekaj vaj. Z vajami sem torej začela naslednji dan po operaciji in bila zares pridna kar dober mesec. Ko sem šla na kontrolo h kirurgu sem šla vedno še k fizioterapevtki. Preverila je napredek in še kaj svetovala.
Mirno noč želim;)
Ko tole berem vidim, da ima vsaka malo drugače. Meni je tumor zrastel kar naenkrat, lani čez poletje. Ker je bil zelo agresivne sorte in 2 cm velik so mi odstranili celo, ker sicer ne bi kaj dosti ostalo. Gradus, se pravi agresivnost pa se je izkazala šele na testih po operaciji. Tako, da ni nujno, da se kemi izogneš. Imam občutek, da jo internisti onkologi radi dajejo tudi čisto preventivno 🙂
Izotope so meni vbrizgali 2 uri pred operacijo in sicer direktno v tumor. Mene je zelo bolela že prva punkcija in pikico manj, ko mi je vbrizgal izotope.
Jaz sedaj neučakano čakam na svojo rast las. Toda, če ima Murphy kaj pri tem mi bodo najbrz začele najprej rasti dlake na nogah kot pa lasje in obrvi. Hkrati pa čakam tudi na zamenjavo ekspandra in na nove prsi.
Aha, vsaka ima malo drugače. Pred 3 leti, ko sem bila nazadnje na pregledu, so mi rekli, da imam popolnoma zdrave dojke, da me nima kaj skrbeti, in da imam ponovni pregled čez 2 leti. Pa nisem čakala tako dolgo, sem šla na UZ samoplačniško takoj po letu dni, tudi takrat je bilo vse super fino fajn. In potem spet na mamografijo, ki ni pokazala nič, no sedaj pa imam 17 mm veliko stvarco v sebi, ki bo kmalu šla iz mene ven.
Ali je rana po odstranitvi velika? Včeraj, ko sem sedela in čakala na pregled, je poleg mene sedela gospa, ki se je tudi odločila, da ji odstranijo celo dojko. Njo vsa zadeva grozno boli, pravi, da ji nobena protibolečinska tableta ne pomaga. Že 14 dni nič ne je in zelo slabo spi. Se je pa s popolno odstranitvijo izognila obsevanju.
Koliko dni prej pa so vas obvestili o dnevu operacije? Anestezista imam v torek, 22.7., in ne vem kdaj pričakovati klic? Kri sem že dala, pljuča sem slikala že včeraj na OI, EKG pa bom delala v ponedeljek pri svojem zdravniku.
Po operaciji si v intenzivni negi? Sama sem že imela malo smole, pred 5 leti so mi namreč na želodcu odkrili za jabolko velik tumor, ki pa je bil popolnoma benigen, obstajala pa je nevarnost, da poči, in da bi izkrvavela, zato so mi predlagali operacijo. Seveda sem se za operacijo odločila, odstranili so mi tumor in še 2/3 želodca. Takrat sem bila na intenzivni 4 dni, tu pa si zelo malo? Potem sam poseg ni tako težak a kaj?
Tudi moj je očitno zrastel kar naenkrat, saj je bila mamografija oktobra ok, marca pa je bil velik že okoli 2cm. Gradus 2. Sicer se sprašujem ali ni bil tumor morda na mamografiji spregledan. Imam doma CD, morda se bom kdaj odločila, da ga dam pogledat kakšnemu strokovnjaku. Ampak ta trenutek ne potrebujem še dodatnega stresa, če se morda izkaže, da je res bilo že kaj videti, pa so spregledali. Če ne drugega, bi morda obdržala bezgavke, kar ni majhnega pomena.
Na srečo je bi tumor tik pod pazduho, pa še D košarico imam, zato se res nič ne opazi na velikosti ali obliki dojke. Brazgotina je tudi že skoraj nevidna (pridno mažem in masiram z olivnim oljem in Bepanten plus kremo). Po svoje mi je to kar všeč, samo, da se hudič ne bi vrnil. Če se bo, pa adijo joški, zagotovo bosta obe naenkrat odleteli.
Jaz pa se poslavljam od zadnjih las .. samo za vzorec jih je še:(
Jaz sem imela lani konec januarja mamografijo in je bilo vse ok. Se je potem letos tisti, ki je takrat bral mamografijo grozno zasekiral, da je kaj spregledal ampak ni.
Mojo so odstranili celo, bradavica je šla, ker je bil čisto zraven. So mi pa naredili “skin sparing” se pravi , da je ostalo maksimalno kože. Brazgotina oz. črta je recimo slabih 10 centimetrov. Tista pod pazduho, kjer so mi odstranili varovalno bezgavko pa ene 6 cm.
Na operacijo sem čakala recimo slabe 4 tedne od diagnoze. V intenzivni sem bila samo en dan in po 4 dneh sem šla brez drenaže domov. Doma nisem jemala nobenih protibolečinskih tablet, ker ni bilo potrebe. Ne zato, ker imam visok prag bolečine ampak zato, ker me ni nič bolelo. Dajala sem si samo tiste inekcije proti strjevanju krvi.
Skratka operacija in celjenje je bila “mala šala”.
Tudi sama se sprašujem ali ni bil tumor na zadnji mamografiji spregledan. Sploh, ker se je zdravnica hvalila, kako bodo kmalu zamenjali aparat za mamografijo, ker je že star in dotrajan. Ja meni to danes tudi nekaj pove. Ampak o tem ne bom preveč razmišljala, ker nima smisla.
Aja, kako dolgo pa traja pregled pri anestezistu?
Ja, tudi jaz lahko rečem, da je bila operacija ”mala šala”. Moja brazgotina je tik pod pazduho, dolga 7,5cm (sem jo pravkar izmerila:))
Na operacijo sem bila poklicana takoj naslednji teden, po prvem pregledu pri kirurgu. Ko sem šla k anesteziologu, sem že imela datum za operacijo. Poklicala me je sestra iz oddelka. Koliko časa je katera na oddelku je po mojem odvisno od obsežnosti operacije. Od šestih, ki smo bile operirane isti dan je samo ena ostala na oddelku, ker je imela ponovitev na drugi dojki in so ji jo odstranili. Ostale smo imele ohranitveno operacijo in vse smo šle naslednji dan po operaciji domov. Večina brez drenaže (flaške), samo mene se je držala še en teden.
Pozdravljena,
čutim potrebo,da delim svoje izkušnje,Res je od osebe do osebe različno.Moj tumor v levi dojki je bil velik
2cm, za čudo bezgavke negativne.Jaz sem mojemu kirurgu predlagala naj mi odstrani kompletno stvar,je pa rekel da to absolutno ni potrebno.Mi je pa odstranil kako polovico dojke,rana je precej dolga ampak po operaciji nisem imela nobenih težav ali bolečin.Sem upala,da se bom glede negativnih bezgavk ognila keme,pa sem se krepko uštela.Vse igra svojo vlogo.Čim višji je Gradus( pri meni G3),hitreje rastoč je tumor.Tu igra pomembno vlogo MIB 1,to je brzina deljenja rakastih celic.Višji MIB,večje sranje.
Sedaj sem se zbogala s kemo,moram še 2krat na kemo fronto in vključno še obsevanje.
Lažje je,če se tem kemičnim in radioaktivnim stvarem ni potrebno izpostavljati,če je pa potrebno,se tudi
pregura.
Glede rekonstrukcije pa v današnjih časih res ne bi smelo biti problemov.Soseda ima silikon,optično izgleda kot original,ena prijateljica ima rekonstrukcijo z trebušnim maščevjem pa pravi,da to ne bi več naredila,čeprav ima krasno zategnjen trebuh ampak jo rana še po 10letih špona.Verjetno je res,kar je celo je celo.Drugače pa,lase zrastejo(joške na žalost ne),važno je življenje in dobra volja…Dobro se drži,nič strahu, na OI so dobri strokovnjaki.Vse dobro za v naprej in lep pozdrav
Mačka64, zdaj sem pa jaz radovedna:) Praviš, da ti je bila odstranjena polovica dojke.. ja kako pa potem to izgleda? Imaš morda kakšno protezo ali vložek ali kaj podobnega? Obstajajo tudi za polovičko?
Tudi jaz sem se pred dobro uro pogovarjala z moževo sodelavko, ki je imela takojšnjo rekonstrukcijo s kožo s trebuha. Ima velike težave, ker se ji rana nikakor ne zaceli. Bi bilo fajn vnaprej kaj vedeti, kaj nas čaka, kajne.
Ja evo tudi moja intuicija mi pravi, da naj ne rezem trebuha…..raje silikon in naj mi zmanjšajo se drugo dojko….ne rabim več velikih, naj bodo vsaj praktične ;).
Moja znanka ima velike prsi in so jo tudi odrezali le delček, že veliko let nazaj…..ima sicer delno protezo, da izgleda enakomerno……ampak tudi to včasih ne nosi in se ne sekira.
Ojla,
res imam pol manjšo.Po op je bil predlog kirurga rekonstrukcija,sem odklonila,veš sem v taki starosti,da
mi dekolte nič ne pomeni.Nosim pa športni modrc,originalno stran malo potlači,tako da ze zadeva malo izravna.Mogoče,take ideje me preplavljajo,da bi mi kirurg ta drugo tudi pomanjšal-seveda,če bo to izvedljivo
iz medicinskega stališča.Manjše dojke,manjša obremenitev hrbtenice.
Te popolnoma razumem, mačka64 … Je številka letnica tvojega rojstva? Mene Abraham že pošteno snubi;)) Šment, plešasta mu bom morala skočiti v objem…
Na koncu boš imela joške kot dvajsetletnica.. čvrste in silikonske… kot filmska diva;)) Malo za šalo.
Jana, nismo ti še odgovorile, kako dolgo traja pregled pri anestezistu. Meni se je zdelo, da sem bila notri pol ure. Morda malo manj, veliko pa ne. Anestezistka je bila res radovedna. Vse jo je zanimalo… moje zdravje za daleč nazaj. Sem se komaj vsega spomnila. Pa tudi bolezni bližnjih sorodnikov.
Hvala 🙂
to pa potem ne traja dolgo. Sem mislila, da je pregled dolg. A pa gre po urah ali se čaka? Trenutno sem za vse preglede čakala v povprečju 1,5h. Pa je potem po anestezistu potrebno opraviti še katero preiskavo? Kri sem dala, pljuča sem že slikala, EKG še naredim.
Lasje bodo spet zrasli in bodo močni in lepi 🙂 prijateljica jih je tudi izgubila tekom kemoterapije. Danes ima lepše lasje kot prej, močnejše. Tako da je v kemoterapiji našla pozitivno stvar.
Me prav zanima kdo me bo operiral. Moj onkolog je šel na dopust, ta ki me je sprejel v četrtek, gre na dopust v ponedeljek. Tudi sama bi bila verjetno na dopustu, če bi bilo vse okej 🙂
Ja čakanje je spet odvisno od sreče……jaz sem čakala anestezistko kar dve uri :(, not sem bila ene 20 minut in kot je rekla Mirca jo vse zanima. Mislim, da je to vse s pregledi, če ne ti bodo že povedali.
Potem te pokličejo…ponavadi en teden pred načrtovano operacijo, mojo sosedo so poklicali eno nedeljo in ji naročili, da pride kar čez 3 ure….no smo v bližini Lj. Lahko, da je bila kakšna odpoved operacije.
Jaz sem se v četrtek že prvič pobrila, da bodo enakomerne (zadaj redke 1 cm dolge temne in ob ušesih svetle, zgoraj pa 0,5 cm in tudi nežne svetle) in prav čutim kako rastejo in rahlo pikajo….je še vse malo puhasto, ampak je začetek :), ki že ga tako zelo veselim, e dosti imam že teh pokrival. Jaz sem že prej imela precej močne lase….no upam, da bodo še gostejši in ne se bolj sivi.
Malenkost, zato smo tukaj:)
Mislim, da imaš za operacijo vse narejeno. Zdaj boš nestrpno čakala na klic.. To pa drži, da se navedenih ur na OI ne držijo. Nikoli nisem bila na vrsti ob določeni uri. Tudi za anestezistko sem veliko čakala. Točno se ne spomnim več, a eno uro zagotovo. Delali sta dve, ampak je šlo počasi. Zato imam vedno v torbici knjigo ali revijo;) Saj ta pregled je bolj pogovor, kot kaj drugega.
Pripravi si modrček z dobro oporo, ki se zapne zadaj ali spredaj. Tistega brez zapenjanja boš po operaciji težko spravila gor. Sicer pa te bo o vsem seznanila tudi sestra po telefonu. Po operaciji boš morala lulati v kahlico. Meni je bilo to kar muka:)
Ma saj so vsi kirurgi zelo dobri … kateri koli bo, boš v dobrih rokah, ne skrbi.
Ja, od letošnjega dopusta pa res ne bo veliko. Jaz niti nimam občutka, da je že poletje. Sem zelo zmrznjene sorte. Te dni v volnenih nogavicah, dolgih hlačah, dolgih rokavih .. pa še z ruto… kot stara mama;)) Ampak nč bat .. samo toploto rabim, da se prelevim v mladenko:))
Brskam po netu za kakšno dobro gostilno z ribami. Kakšna ideja? Dobra izkušnja? Na dan z njimi!
Obožujem ribe, tako morske kot rečne, ampak sem edina v družini, zato jih doma ne pripravljam. Če sem iskrena, sem tudi raje postrežena, kot da se sama matram z njimi.
En lep konec tedna!