Rezidenstvo
Ena stvar, ki jo morate vsi vedeti – v Slo velja načelo obdavčitve svetovnega dohodka. Kar pomeni, da ne glede na to, ali ti že 50 let živiš na Grenlandiji in prejemaš dohodke iz Argentine: če te Slo vodi kot davčnega rezidenta, si v njihovih krempljih. In se lahko na glavo postaviš, ampak dokler tega ne urediš, si v prekršku.
Druga točka pa je – za davčne zadeve velja zastaralna doba 5 let. Plus, lahko urejaš stvari za nazaj.
Še moja zgodba: odjavila stalno prebivališče v Slo, zaprla vse tekoče račune, vzela psa s sabo v Belgijo, kjer živim pri partnerju. V slo sem solastnica stanovanja, to je pa vse. Oddala obrazec za ugotavljanje … pa so mi odpisali, da “obstaja utemeljen razlog, zaradi katerega BI vas lahko šteli za nerezidenta Slovenije” … vau! Pol so hoteli pogodbo o zaposlitvi, dokazilo o stalnem preb v Belgiji (tega itak ne štekam, če nisem več prijavljena v Slo, kaj jih briga, kje se prijavim, ampak lej, Slo davkarija je nelogična na kubik) in dokazilo od belgijske davkarije, da sem njihova davčna rezidentka.
– Za pog. o zaposlitvi sem referentki rekla, da ne obstaja (ker je res, delam v enem posebnem sistemu, nevermind) in je rekla, da je ok.
– Potrdilo o stalnem prebivališču: kopija belgijske osebne z mojim naslovom. (To je super rešitev, če živite v državi, kjer ne poznajo pojma stalnega prebivališča. V Belgiji si prijavljen ali pa nisi, ni 15 različnih možnosti kot v Slo). Referentka sprejela.
– Potrdilo o belgijske davčne za 5 let nazaj (5 potrdil, po eno za vsako leto). Obrazec (večjezičen, na podlagi pogodbe o izogibanju dvostranski obdavčitvi med državama) mi je poslala slo referentka, da sem vedela, za kaj moram prosit. Btw, v Belgiji temu obrazcu na davkariji rečejo drugače, kot piše na obrazcu (super zmešnjava, ampak na srečo sem naletela na nekoga, ki mi je to povedal).
Pol je referentka rekla kul, niste več slo davčna rezidentka, vam pošljem potrdilo. To je bilo pred enim mesecem in od takrat vse tiho. Ji moram spet pisat. Je pa zadnjič nekdo na FB napisal, da baje je bila neka sodba objavljena in so zdaj zaustavili izdajanje vseh odločb o rezidentstvu, dokler ne uredijo zakonodaje. Več pa ne vem. Se javim, če bo kaj novega.
Kupi, ni res: če se odseliš iz UK, njih briga zate, ker davčno rezidenstvo ugotavljajo na podlagi tvojega prebivališča (btw, v UK ne poznajo pojma stalnega prebivališča, si samo resident ali pa nič).
Meni so po vseh poslanih dokumentih odgovorili hitro in sem dobila pošto, da sem davčni nerezident! V manj kot enem mesecu, tako da jim piši. Jaz sem vse urejala po internetu (maili).
Ninush.
Mene zanima, kako je bilo s potdilom – ugotovljeno nerezidenstvo? Ali kake poloznice za nazaj?
Absolutno ni res. Razen tega ne smeš mešati pojmov rezident (v smislu stanovanja) in davčni rezident. In če se državljan UK preseli in ni več davčni rezident UK, to pomeni, da je premaknil center življenskih interesov.
Lep pozdrav,
zanima me, ali ti Slovenija odobri davcno NErezidenstvo, ce imas vpisan izredni studij v Sloveniji, stalni naslov pa v tujini (Avstriji), nimas nikakrsnih nepremicnin in druge lastnine pisane na sebe, na Slovenijo te veze zgolj le studij, ali lahko smatra DURS ta studij kot osebni ali ekonomski interes?
LP
Forum je zaprt za komentiranje.