Rezidenstvo
Ni. Stalno prebivalisce je slovenska posebnost, drugod poznajo samo prebivalisce. V EU se pac registriras kjer se hoces, potrebna je samo najemna pogodba (razen kjer je se potrebna delovna viza). Nic ti pa ne brani vzeti hipoteko in kupiti neprimicnino (seveda je pa to odlocitev banke).
Da malo obudim temo.
Torej a ste kaj novega pogruntali? Jaz sem tudi v dilemi. Sem redno zaposlen v tujini (Niz), 5 let, in imam tam tudi nepremičnino. V Slo imam pravtako nepremičnino in pa tudi stalni naslov. Šele sedaj sem šel gledat, če moram karkoli odjavljat, ker so vsi moji sodelavci (prihajajo iz cele Evrope, kajti delam za mednarodno firmo) se samo preselili na Nizozemsko in je bilo to to. Očitno sem jaz ena in edina izjema, ki mora urejat formalnosti še v svoji državi. Imamo pa na firmi svoj ‘social security’, svoj davčni sistem itd, torej država v malem.
Sploh ne vem a čem davčni kaj pošiljat al ne? Sploh po prebranih matesovih sporočilih :))
LP
Zdravo
V začetku prihodnjega leta odhajam na delo v državo članico EGP, kjer bom zaposlen pri delodajalcu iz te-iste države, seveda pa bom tudi tam živel. Z menoj bo prišla tudi žena, tako, da bo morala čez podobno proceduro tudi sama. Naj omenim, da v Sloveniji nimam lastnine. Glede na prebrano v tem forumu, ste v prejšnjih letih imeli velike težave s slovenskim davčnim strojem v RS. Prav je, da se na takšne stvari opozarja in če nič drugega, potem se se iz tega foruma naučil, da je treba biti pri ureditvi svojega statusa zelo pozoren. Prebral sem že nekaj dokumentov v zvezi z ne rezidentstvom v RS (ZDoh-1 in 2, vprašalnik za ugotovitev rezidentskega statusa, odjava stalnega prebivališča v RS in prijava za začasen odhod iz RS).
Če sem vas na forumu prav razumel, potem imam 2 možnosti:
1.) prijavim začasen odhod iz RS, v tujini delam in živim več kot 183 dni (takšna je uredba države kamor grem) in tako pridobim status rezidenta v državi članici EGP. Na DURS oddam vlogo za ugotavljanje nerezidentstva (vprašalnik, potrdilo o rezidentstvu v tuji državi, potrdilo o bivanju v tuji državi, potrdilo o opravljanju službe pri tujem delodajalcu) in počakam na odobritev. Če je zadeva rešena, postanem nerezident RS za davčne namene in zato smatram, da mi ne bo treba plačevati razlike med davki v RS in tujo državo, kjer bom delal in živel.
2.) Po 183 dneh v tuji državi se odjavim od stalnega prebivališča v RS na UE. Avtomatsko postanem nerezident RS. Tu se zadeva nekoliko zakomplicira, ker kolikor mi zdrava pamet nese, potrebuješ pred odjavo stalnega prebivališča v RS, stalno prebivališče v tuji državi (tako je tudi zapisano v navodilih na spletni strani UE). Stalnega prebivališča v tuji državi pa ne dobiš kar čez noč. V državo kamor se odpravljam, je ta doba 5 let. Do takrat bom upravičen samo do začasnega prebivališča za državljane članice EU, kar pa dobiš takoj ko nastopiš delo in ti ga ni treba podaljševat, če imaš službo za nedoločen čas (to je v mojem primeru).
Vprašanja za tistega ki kaj ve o tej temi pa so sledeča:
a) kako najbolj prepričljivo izpolnit vlogo oz. vprašalnik za ugotovitev nezezidentstva v RS in katere priloge so najbolj smiselne?
b) Sam se ogrevam tudi za mnenje davčnega svetovalca v RS, ki ima izkušnje v zvezi s to temo. Če kdo od vas koga pozna, potem prosim za imena le-teh.
c) če odjaviš stalno prebivališče v RS, potem je meni logično, da ne moreš imeti le-tega navedenega tudi v potnem listu. Ali pač? Ob odjavi stalnega preb. v RS glede na prebrano na strani UE, moraš vročiti osebne dokumente v roku 30 dni po odjavi in urediti vpis te spremembe – Torej mora biti v potnem listu RS naveden tuj naslov (nekdo je to že v forumu omenil)? Ali mora biti ta tuj naslov začasen ali zgolj stalen?
Zaenkrat bi bilo to vse 🙂 Hvala za odgovore/odzive že v naprej
Pozdrav
Oddo
Ma sigurno ta procedura(odjava,prijava itd) velja le ce se selis v sosedno drzavo tako da ljudje ne morejo goljufat oba drzavna sistema.ob istem casu, ali ne??Pa se to ni treba.Jaz na tvojem mestu se ne bi nikoder odjavljal ali prijavljal ti samo pojdi in nikogar nic ne briga in Nehaj ga srat.Ce bos tako kompliciral bos starcek predno prides tja.
Lp Brit
Upravna odjava in odjava rezidentstva za davcne namene nist popolnoma povezana. Na vasem mestu bi stopil do upravne enote pred odhodom v tujino in prijavil odhod iz SLO, sprememba bivalisca se lahko naredi preko spleta kasneje. Naceloma bi moralo biti stalno bivalisce v potnem listu, vendar ce ni, ne bo nobena tuja drzava komplicirala zaradi tega. Za davcno rezidentstvo pa bo davcna uprava odlocila na podlagi vprasalnika.
LP
Zacasno/stalno prebivalisce se ne nanasa na legalni rezidentski status ampak samo na kraj bivanja (v bistvu samo naslov, kjer prebivas). Zacasno in stalno prebivalisce sta slovenska pogruntavscina in v tujini (vsaj vecini drzav) ne locijo med tema dvema pojmoma. V Sloveniji imas lahko naenkrat tako stalno (kraj domovanja) kot zacasno prebivalisce (kraj, kjer prebivas v casu studija recimo). V tujini pa si ali rezident ali pa nerezident drzave. Upam, da razumes, kaj zelim povedati. Ko se odselis iz Slovenije, torej odjavis stalno prebivalisce, saj tam ne bos vec bival, ne glede na to, ali imas v tujini ze urejen pravni rezidentski status ali ne (na potrebujes nobenih potrdil za odjavo).
Kolko sem jaz razumel danes odgovore na DURS-u moraš vložit vprašalnik samo v primeru, če želiš v Sloveniji obdržati stalni naslov.
Zakonodaja v Sloveniji je takšna, da čim imaš stalni naslov v RS si avtomatsko davčni rezident RS, drugače je za tujce, ki morajo vložiti vlogo za pridobitev davčnega rezidentstva v RS.
Sedaj gledam obrazec in odebeljeno je označeno, da se mora priložit potrditev o rezidestvu izdano s strani drugega davčnega urada.
birdmanslo:
Vprašalnik moraš vložiti, če se želiš rešiti davčnega rezidenstva, seveda če imaš stalno bivališče ali družino, ki stanuje tukaj (in ženo s katero si poročen), boš verjetno označen avtomatsko kot rezident, ali pa če imaš v lasti kako zemljišče s hišo, kjer stanuješ…
oddo:
Torej ne poznam kako je v tvoji (bodoči) državi, ampak jaz sem si recimo pogledal kako je v Avstriji in tukaj je tako. Prijaviš stalno bivališče, se preseliš in imaš potem 30 dni časa, da si daš v svoji matični državi spremeniti podatke v osebni in pasošu (tvoj novi naslov pride sedaj v dokumenti, zakar pa rabiš potrdilo, da si prijavljen v tujini). Istočasno moraš pri nas odjavit stalno bivališče.
Glede davčnega rezidenstva pa nič ni avtomatsko. Takoj ko greš vloži obrazec, dodaj vse kaj rabijo, da ti ne bodo še dalje tega računali.
Aha…. Če boš peljal svoj osebni avto tja, pazi na lokalna pravila glede zamenjave registracije. V recimo Avstriji moraš najkasneje v letu zamenjat registracijo, če imaš pri njih stalno bivališče.
DURSov vprasalnik o ugotavljanju rezidentskega statusa se nanasa na drzave, s katerimi ima Slovenija podpisano bilateralno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavcenja in sicer zato, ker ima ta pogodba prednost pred slovenskim zakonom, ki pravi, da je davcni zavezanec vsak, ki ima v Sloveniji stalno bivalisce. V bilateralnih pogodbah clen 4 doloca, kaj pomeni biti davcni rezident.
Vprasalnik je zato bistvenega pomena, ali bo DURS odlocil, da je nekdo davcni rezident Slovenije.
Ce Slovenija z drzavo, v kateri zivite, nima podpisane bilateralne pogodbe, potem obvelja, da je oseba davcni rezident, ce ima v Sloveniji prijavljeno stalno bivalisce.
Pozdravljeni!
Upam, da je kdo v tej temi še aktiven. 🙂
Konec meseca se selim v tujino (skandinavija). Sem še študentka in trenutno v Slo prijavljena na ZZZS preko staršev, sem prijavljena kot olajšava, imam v lasti del nepremičnine, odprt TRR na Slo banki in imam tu prijavljeno stalno prebivališče.
V začetku drugega tedna sem imela namen it prijavit začasen odhod v tujino in vpisat v register naslov, kjer bom stanovala. Selim se za stalno vendar ni o tem nobenega dokazila (nimam nobene delovne pogodbe). Sicer imam v tujini v teku prošnjo za t.i. ˝residence permit˝ preko razmerja z rezidentom te tuje države. Zgoraj se to imenuje SAMBO. Velja skoraj tako resno kot zakonski stan tu, vendar ni papirologije. Ko bo to odobreno šele lahko zaprosim za osebno številko na davčni in šele takrat bom ˝uradno˝ prijavljena zgoraj, kjub temu da sem v registru že od decembra. Čakalna doba je nekje do 14 mesecev. Po dveh letih bivanja bi tudi pridobila državljanstvo te države.
V jeseni bom pričela s študijem na tuji univerzi. Je smiselno odjavljat stalno prebivališče že zdaj, ali počakam dokler ne končam študija/se zaposlim/oz. pridobim status rezidenta v tujini?
In mogoče spada to v kakšno drugo temo, pa vseeno, kdo ve kako je z zavarovanjem? Lahko obdržim osnovno tukaj in doplačujem za dopolnilno ali je možno se zavarovati v tujini, kljub temu, da še nimaš osebne številke? In kako je z odpiranjem bančnih računov v tujini?
Že v naprej hvala za vsakršne informacije!
Atimes2, če v tujini ne nameravaš delat se verjetno nima smisla preveč obremenjevat z odjavljanjem rezidenstva.
Če imaš namen služiti, pa je tole kar uporaben blog prispevek o tvojem statusu:
http://blog.balantic.si/post/71971893450/kako-se-pravilno-izseliti-iz-slovenije
Na temle mestu:
http://www.durs.gov.si/si/delovna_podrocja/mednarodno_obdavcevanje/mednarodne_pogodbe_o_izogibanju_dvojnega_obdavcevanja_dohodka_in_premozenja/ugotavljanje_rezidentskega_statusa/[/url]
je zapisano:
Pri tem je treba opozoriti na možnost, da oseba, ki meni oziroma vztraja pri trditvi, da je po določbah konvencije samo davčni rezident druge države pogodbenice, sproži postopek ugotavljanja davčnega rezidentstva po določbah te konvencije pri pristojnem organu druge države pogodbenice, ki začne postopek dogovarjanja o pravilni uporabi prelomnih pravil za dvojne rezidente iz konvencije s slovenskim pristojnim organom (Ministrstvo za finance RS). Na to možnost je treba zavezanca posebej opozoriti.
Ali mogoče kdo ve, kaj to pomeni? Konkretno me zanima za konvencijo z UK, kjer je v 4. členu napisano:
(1) V tej konvenciji izraz »rezident države pogodbenice« pomeni osebo, ki je po zakonodaji te države dolžna plačevati davke zaradi svojega stalnega prebivališča, prebivališča, sedeža uprave, kraja ustanovitve ali katerega koli drugega podobnega merila, in vključuje tudi to državo in katero koli njeno politično enoto ali lokalno oblast. Ta izraz pa ne vključuje osebe, ki je dolžna plačevati davke v tej državi samo v zvezi z dohodki iz virov v tej državi ali premoženja v njej.
(2) Kadar je zaradi določb prvega odstavka tega člena posameznik rezident obeh držav pogodbenic, se njegov status določi v skladu z naslednjimi pravili:
(a) šteje se samo za rezidenta države pogodbenice, v kateri ima na razpolago stalno prebivališče; če ima stalno prebivališče na razpolago v obeh državah, se šteje samo za rezidenta države, s katero ima tesnejše osebne in ekonomske odnose (središče življenjskih interesov);
(b) če ni mogoče opredeliti države pogodbenice, v kateri ima središče življenjskih interesov, ali če nima v nobeni od držav na razpolago stalnega prebivališča, se šteje samo za rezidenta države, v kateri ima običajno bivališče;
(c) če ima običajno bivališče v obeh državah pogodbenicah ali v nobeni od njiju, se šteje samo za rezidenta države, katere državljan je;
(d) če je državljan obeh držav pogodbenic ali nobene od njiju, pristojna organa držav pogodbenic vprašanje rešita s skupnim dogovorom.
(3) Kadar je zaradi določb prvega odstavka tega člena oseba, ki ni posameznik, rezident obeh držav pogodbenic, se šteje samo za rezidenta države, v kateri je sedež njene dejanske uprave.
Ali to pomeni, da je možno doseči nerezidentski status še na drugačen način kot s postopkom ugotavljanja rezidenstkega statusa prek DURS? Kot jaz razumem konvencijo (ki je nad lokalno zakonodajo?) tam zelo jasno piše, da če imaš stalno prebivališče le v eni državi, potem si rezident samo tam in se ostale slovenske pogruntavščine (“t. i. središče osebnih in ekonomskih interesov”) ne upoštevajo?
Mi kdo zna povedati kaj več o tem?
Ne mesaj pojmov ‘stalno bivalisce’ in ‘davcno rezidenstvo’.
Sredisce osebnih in ekonomskih interesov ni slovenska pogruntavscina, apak je merilo za davke v veliko drzavah.
Ka se tice Slivenije in davkov, ne smes imeti prijaveljenega stalnega bivalisca, niti imeti centra osebnih in ek. interesov v Sloveniji, ce noces placevati davkov. Ne se jezit nad drzavo, tako je tudi drugje.
P.S. tega ‘sredisca interesov’ ne jemlji dobesedno, ampak se nekako vse postavi na tehtnico – kateri drzavi si blizje, npr. ce imas otroke ali partnerja v Sloveniji, medtem ko delas v drugi drzavi, je to ze dovolj, da si tretiran kot da imas center interesov v Sloveniji in si torej davcni rezident v SLO.
V UK je pogoj za rezidentstvo to, da si v koledarskem letu tam dlje kot 183 dni… In to je to. Nobenih vprašalnikov o tem, kje imaš ženo, otroke, pasjo uto ter spodnje perilo.
Mene ne moti toliko davek – davek je dejstvo. Moti pa me arbitrarnost tega zakona – nekdo presodi, t.i. “tehta”, o stvareh o katerih nima in ne sme imeti pojma… Zato me zanima, ali je to pravno sploh dorečeno. V konvenciji je zelo jasno napisano, da se ugotavlja središče osebnih in ekonomskih interesov v primeru da imam stalno prebivališče v obeh državah. V nasprotnem primeru torej se to ne ugotavlja in je naš zakon v nasprotju s konvencijo?
Prvotno stanje: kot Slovenec si po defaultu davcni rezident v SLO, dokler ne izpolnjujes pogojev za odpis. Ko se preselis v UK, postanes tudi davcni rezident UK. Glej tocko 2a zgoraj. Ker sklepam, da se zanimas za zakon zato, ker imas center interesov se vedno v SLO, se potem tukaj vse ustavi in te tako tudi Slovenija smatra za davcnega rezidenta.
Verjemi, ce bi bil Anglez in bi se odselil v Avstralijo, bi UK presneto zanimalo, kje imas zeno in psa. In ce bi bil Avstralec in bi se odselil v UK, bi Avstralce zanimale iste stvari
Saj točno točka 2 a je po mojem nedvoumna:
šteje se samo za rezidenta države pogodbenice, v kateri ima na razpolago stalno prebivališče; če ima stalno prebivališče na razpolago v obeh državah, se šteje samo za rezidenta države, s katero ima tesnejše osebne in ekonomske odnose (središče življenjskih interesov);
Izrecno je navedeno: “če ima stalno prebivališče na razpolago v obeh državah”, potem ima vpliv središče osebnih in ekonomskih interesov.
Torej, če dokažem, da v slo nimam na razpolago stalnega bivališča potem ugotavljanje središča osebnih in ekonomskih odnosov ni potrebno? Kako to dokažem: Predložim dokumente, ki dokazujejo, da imam stalno prebivališče v UK ter odjavim stanovanje tukaj. Drugega prebivališča torej nimam na razpolago?
V mojem primeru gre seveda za to, da imam t.i. “rezidenčne vezi”. Imam s.p. ter kup bančnih računov v Slo, ki jih ne bi rad zapiral, prav tako imam nekatere naložbe v slo.
Nimam pa na razpolago prebivališča. Torej striktno po konvenciji nisem davčni rezident?
Imeti na razpolago stalno bivalisce ne pomeni samo prijavljenega stalnega bivalisca, ampak tudi bivalisce, ki ti je na voljo, ko prides v SLO, se posebno, ce ga imas v lasti.
Ko preneham z najemom trenutnega stanovanja, mi ni nobeno bivališče na voljo. Nimam nobenega bivališča v lasti. Kramo bom pustil pri sorodnikih. Ali pa bo DURS iz tega sklepal, da lahko “bivam” pri sorodnikih? Tega ne morejo trditi. Žena bo živela pri meni, saj je na porodniškem dopustu…
Na voljo so mi seveda vsa bivališča v slo, ki jih lahko najamem. Ampak to je malo too much, kajne?
Seveda ženina porodniška je “rezidenčna vez” v smislu “središča osnovnih in življenjskih interesov”, prav tako še ostale stvari (s.p. itd), vendar če nimam bivališča na razpolago mora biti to po konvenciji nepomembno.
Forum je zaprt za komentiranje.