Rezidenstvo
zanima me ,ce ti vrnejo razliko v sloveniji,ce je davek visji v tujini ,kakor v sloveniji?sigurno ne!mi imamo tu 19 procentni davek,ce preracunam koliko zasluzim v evrih,bi v sloveniji placal manj,kot tukaj.
in zakaj bi placeval razliko nekdo,ki ne zivi v sloveniji
Seveda ima stalno bivališče vlogo, saj če bi imel stalno bivališče v SL, bi moral obvezno oddati vlogo za ugotavljanje rezidenstva. Ker pa sva se pozanimala po kakšnih kriterijih ugotavljajo rezidenstvo, bi bil mož nedvoumno Slo rezident. Ravno zaradi tega se je tako odločil.
Glede vračila davka v Slo pa ti ne znam povedati kako je, ma dvomim da kaj vračajo.
SEVEDA,CE MORAS KAJ PLACATI,CE PA KAJ VRNITI,POTM PANE.ZATO JAZ NE BOM NIKOLI OSILJAL PODATKOV V SLO.TAKIH MRHOVINARJEV NE POZNAJO NIKJER V EU.
Mates, se strinjam. Ko sva z možem zbirala te informacije o davkariji, sva govorila tudi z eno znanko, ki je v Slo znana finančna in davčna svetovalaka in nam je rekla, da je SL v primerjavi z ostalimi državami EU NAJBOLJ NEUGODNA za fizične osebe, ker smo full obdavčeni. v Slo ti gre v dohodninsko osnovo vse živo (službeni avto, službeno stanovanje, razne bonitete,…), na PL in še v nekaterih državah EU pa tega sploh ni.
Zdaj pa necesa ne razumem, zgoraj ena navaja, da je kljub odjavljenem naslovu se vedno rezidentka Slovenije. Potem pa tu pisete, da je potrebna odjava stalnega naslova v Sloveniji in vam zaradi tega ni treba nicesar posiljat.
jah, Slovenija je pozresna, sem pa jaz kljub temu poslala obrazec za ugotavljanje davcnega rezidentstva, samo zaradi mojega ljubega miru in sem ze vnaprej vedla da bo ok. ce bi bila skepticna, verjetno tudi ne bi posiljala.
LP
Ja kot sem razbrala, se je spela začasno odjavila iz SL. Če se dobro spomnim, je to možno do 4 let bivanja v tujini, vendar moraš v 8 dneh po spremembi obvestiti DURS, na katerem naslovu si dosegljiv. Ko se vrneš v SL pa prekličeš začasno odjavo. Če izbereš to pocijo, si še vedno rezident SL, saj imaš stalno bivališče v SL, začasno pa v tujini, kjer pridobivaš dohodek. V tem primeru moraš oddati vlogo za ugotavljanje rezidenstva. Če pa odjaviš stalno bivališče v SL, nisi več slovenski rezident.
dohodnina se v Sloveniji ne placuje pod pogojem, da nisi rezident Republike Slovenije, kar pomeni, ce se za stalno drzavljan R.Slo.odseli(odjavi) dejansko placuje davek samo drzavi kjer je rezident,(kjer dejansko prebiva), Vse ostalo: dvojno obdavcevanje rezidentov R Slo. z virom dohodka v tujini, pomeni, da se davki placujejo samo v R.Sloveniji cigav rezident si ampak v drzavi vira dohodka moramo zahtevat povrnitev ze placane dohodnine. Lep pozdrav
Se mi zdi, da vedno prihaja do enakih zmesnjav in pomot pri istih vprasanjih, to pa zato, ker ima durs na internetni strani (in v svojih zmedenih glavah) opisan tak sistem, ki je zelo dvoumen. Torej, tudi ce nimas stalnega prebivalisca (kot ze omenjeno, ga jaz nimam- nisem odjavljena zacasno, apmak kar za stalno) ti lahko dolocejo, da si davcni rezdent, ker je po zakonu dovolj ze samo to, da imas slovensko potno listo. Jaz v Sloveniji ne zivim ze nekaj let in imajo vse moje papirje (od narocniskih razmerij do zdravstvenega zavarovanja) pa se se grem z njimi vsako leto iste borbe. Pravijo, da to zato, ker vedno delam po pogodbi za dolocen cas (9 mesecne pogodbe) in da je to za njih pomeni moznost, da se bom v Slovenijo vrnila. In zato moram jaz VSAKO leto prosit davcnega inspektorja da jim poslje pisni dokaz, da sem davcni rezident tam (=obdavcena od svetovnega dohodka), in ne v Slo. Potem pa slisis od nekoga, ki se je ravno odselil in so mu na dursu v enem mesecu ugodili… se mi zdi da je pri njih bolj vse po sistemu ruske rulete. Mrhovinarji ja, tocno tako.
cudno,da meni niso nikoli nic poslali.prejsno leto sem bil v sloveniji in sem imel neke opravke na davkariji,pa me ni noben nic vprasal.naslov v potnem listu imam se vedno v sloveniji.izgleda,da je res kot ruska ruleta.
Hej
jaz tako kot mates zivim ze lep cas zunaj, sem samo vlozila obrazec na upravni enoti v Sloveniji, da trenutno ne zivim v slo, ampak nisem preklicala nobenega rezidenstva , nic! Davke pa z veseljem placujem zunaj ker so manjsi.
Je pa res da mi v Sloveniji tece osnovno zavarovanje, v tujini imam pa itak vse postimano.
Ravno vceraj sem odkrila tale forum, in se pocutim bolje, ko vidim razne borbe, ki jih imajo nekateri, in niso samo pri meni. Se pa totalno strinjam s Spelo2008, ker imam more or less isti problem! Ampak obratno, zato upam, da mi uspe izrisati celotno sliko, ki bo mogoce komu v pomoc (vsaj v prihodnje), da se izognete podobni nepriliki. Zivim v UK ze od 1991 in se s takimi in podobnimi pojmi nisem ukvarjala vse do jan 2007, ko sem prvic zacela prejemati avtorski honorar v Sloveniji. Takrat DURS ni bil tako “transparenten”, sedaj imajo vsaj “podrobne” informacije na speltu (osebno so me jan 2007 celo napacno informirali, ces da je moja akontacija 25% za dohodnino pravila kot jo je omenil davkoplacevalec, in da placam razliko v moji drzavi (ce je tu vecja) in dobim nazaj (ce je manjsa) (v UK so mi pokazali fige, ker nikjer na svetu ne dobis razlike nazaj, vedno pa doplacas!). V letu 1991 mi sploh na pamet ni prislo, da bi zivela/delala v Sloveniji, zato mi je bil dohodninski zakon “double Dutch” (da ne omenim terminologije!), ampak zivljenske okoliscine se lahko hitro spremenijo, and as they say you can not escape two things in life: death and tax … he he.
V Sloveniji je “stalno prebivalisce” zmesan z “davcnim rezidenstvom”, v primeru, ko Slovenec zivi/dela v tujini. V UK te o “stalnem/zacasnem prebivaliscu” sploh ne sprasujejo; zivis, kjer zivis oz delas (ce ti pravica seveda pripada, torej, ce si iz EU, je to itak), placas davke, kjer delas, torej tam, kjer si vec kot 183 dni v tem davcnem letu. Jan 2007 pa sem spoznala realnost v Sloveniji. Da sem uredila vse stvari za nazaj, sem morala na zahtevo maticnega urada/DURSa vloziti tisti obrazec za ugotavljanje rezidenstva, oddjaviti moje “stalno prebivalisce” in v passportu so mi potem napisali UK naslov (tega mojem angleskem svaku, ki zivi v tujini, sploh ni bilo potrebno spreminjati!)! Oprostili so me kazen, ker nisem spremenila “stalnega prebivalisca” ze od leta 1992 dalje in so mi “podelili” davcno nerezidenstvo! Ce to ne bi bilo izvedljivo retrospektivno, bi morala placati dohodninsko razliko v Sloveniji na dohodke pridobljene od jan 2005 dalje kot dokoncni davek na dohodke iz svetovnega vira (takrat so sprejeli ta zakon)! Urezalo bi me v 41%, plus prispevki! Zato sem naredila vse (vsaj tako sem takrat mislila, da sem), da so me dobesedno izbrisali (nimam niti zacasnega prebivalisca, baje, he he). Pomembna informacija je, da, ce nisi izbirsan iz davcnega registra, te za nazaj do jan 2005 ne morejo obdavciti. Potem pa itak.
Cilj EU je, da vzpostavi celotni pregled davkov iz dohodka med drzavami … sploh pa za take “male” smrtnike, kot smo mi, ki skacemo med drzavami … DURS mi je jan 2007 to omenil, da na tem tezijo tudi v Sloveniji preko e-davkov in so ga izpeljali junija 2008. Zato pa so EU clanice med seboj rektificirale razne konvencije o izogibanju dvojnega placevanja davka (do jan 2009 je SLO uporabljala YU-UK konvencijo, in o podrobnostih glede “rezidenstva” ni bilo nic v njej). Kot prvo, na splosno je veljava v EU, da si davcni rezident v tisti drzavi, kjer si vec kot 183 dni v tekocem davcnem letu. V Sloveniji je to se bolj tezavno, ker se navezuje na “stalno bivalisce”. Ce si davcni rezident v EU brez “stalnega bivalisca” v Sloveniji, je koncni davek v tej EU, kjer delas/zivis. Ce pa delas/zivis v tujini, in si se pozabil oz se nisi izpisal iz “stalnega bivalisca”, pa ima Slovenija pravico zahtevati davek iz svetovnega vira (torej se placa koncni davek v Sloveniji).
Kljub temu, da si se izpisal iz “stalnega prebivalisca”, ce se selis v tujino, si lahko se vedno v tezavi. Kar je v passportu, je v Dursovem registru!!! Kot pravi Spela2008. Torej, ce mislis, da si se izbrisal iz “stalnega prebivalisca” in ce je v tvojem passportu se vedno slovenski naslov, se NISI izpisal iz davcnega registra! Mates, ne razumem, ti dobis volitve po posti (nisi omenil kam?), v passportu pa imas se vedno slovenski naslov? Vem for sure, ker sem poslusala oddajo o Slovencih po svetu v predvolilni kampajni za EU parlament, in je bilo razlozeno, da samo tisti, ki so izpisani (torej brez “stalnega prebivalisca”) iz Slovenije, voljio preko poste v tujini ali na ambasadi v tujini. Mislim, da je nekaj neskladno v tvoji situaciji … AVC. Moji sorodniki, ki ze od 60 let zivijo v Nemciji, imajo v slovenskem passportu slovenski naslov napisano samo pod “zacasno prebivalisce”!
Ja, v mojem primeru je se hujse. Marca letos sem by the way odkrila, da je z mojimi honoraji in akontacijami slo nekaj narobe. Kljub vsemu izbrisu (razen slovenskega drzavljanstva!) sem dokrila, me NISO crtali v davcnem registru. BILA SEM SE VEDNO REZIDENT! Rekli so, da so pozabili to spremeniti in ce ne bi sama ugotovila, bi slo naprej po stari poti! HALO! Sedaj imam tax bill za 4500 evrov samo za 2 leti!!!! Lani sem za leto 2007 dobila informativni izracun in vracilo denarja (kar sem smatrala, da sem dobila povrnjen DDV, kar dobis kot self-employed v UK za uporabo materiala), zato se nisem obremenjevala s tem, saj, ce ti davcna da nazaj denar, potem je to itak OK (you take money and run). Itak v Sloveniji vsak dobi ta hudicev papir, in se mi ni zdelo nic sumljivo. V glavnem, sedaj se se vedno borim z vsem tem … Od UK sem morala dobiti potrdilo o davcnem rezidenstvu (Slovenija zahteva, da na vsako pogodbo – pri teh avtorskih pogodbah je cela zgodba – oddas vsakic original potrdilo o rezidenstvu iz UK; imela sem 13 pogodb za nazaj, dobila sem samo eno, pa se postempljane narobe! UK-ju se ta zahtevek ocitno zdi blazno, mala drzava zahteva nekaj od velike, he he!). UK mi je tudi rekel, da traja proces pridobivanja potrdil 6 mesecev, meni se je kar zvrtelo od te novice, ker sele s temi potrdili DURS da dovoljenje davkoizplacevalcu za izplacevanje honorarja po konvenciji (kljub temu si Slovenija lahko se vedno pridrzi 5% davka na avtorski honorar!). Zaradi tega sranja nisem bila placana 5 mesecev, se vedno pa cakam, da se DURS odloci, koliko mi dolguje za nazaj, da predam to kolicino z veliko tezavo UKju! (pa se ogromno moram dodati!). Tej zmesnjavi je prispeval tudi seveda davkoizplacevalec, saj sem trobila na veliko, da sem nerezident …. oni so se vedno takrat trdili, da morajo oddvajati 25% akontacijo. In to je to, basta. I did what I was told!
A ja, pa se to, racun na banki, ki sem ga odprla jan 2007, potem ko sem trobila, da zivim v UK, je bil baje za rezidenta (ki prejema obcasne dohodke!), in je bila prejsni teden transakcija zavrnjena! Tako, da so morali nakazati na UK racun, vmes pa sem zgubila 100 evrov! Sedaj bom spet zgubila, ko grem v evro land! Ej ej! Torej, ce zivite v tujini in ce imate se racune v Sloveniji, majke! Lahko ga imas samo za NEREZIDENTA, ker ima DURS dovoljenje, da vstopi v tvoj racun in dela kar hoce. Mojemu prijatelju v Sloveniji so sami vzeli njegov denar ven, brez da bi ga prosili za dovoljenje! No, zame so to cudne zgodbe! Moj racun v UK je se vedno isti iz studentskih casov, ko sem bila se “nerezident”, in deluje po celem svetu, samo v Sloveniji mi vcasih bancni avtomat rece “transaction is not allowed”! Po vsem tem, ko mi je banka prejsni teden tolmacila, da je UK bancni sistem birokratski in hud. Najin pogovor se je koncal pri tem!
Torej, ce niste izbrisali “stalno prebivalisce”, sploh pa ce passport se vedno govori o vasem naslovu v Sloveniji, veste kaj vas lahko caka, sploh pa, ce se vrnete. Zaradi teh e-davkov, je nemogoce skrivati, na zalost. Skratka, najdli te bodo, ce ne takoj, pa cez pet let, in bos moral placati vse za nazaj, po moznosti z obrestmi. V mojem primeru in se sedaj se vedno karam za nazaj, bi morala prijaviti dohodke v UK ze takoj in bi UK takoj ugotovila pomoto, vendarle ker sem mislila, da je moj davek 25% (torej vecji kot v UK, in ker je UK rekel, da ne vrne) se nisem s tem ukvarjala. Sedaj pa imam smorn. E-davki te bodo nasli! Upam pa, da boste imeli vi vecjo sreco, kot Spela2008 in jaz! Je pa zelo stresno tole, in ko se uredi, bom vsaj mirne duse and I will feel better!
K tej zgodbi ” all around the world ” ni kaj dodati. Dobro bi bilo, ce bi jo po mailu forwardirali ministru za Slovence po svetu…Drzava nacelno ” skrbi ” za Slovence po svetu (kar celo pise v slovenski ustavi) realnost pa je taka, kot je opisano zgoraj.
Ker v SLO javni upravi v glavnem delajo ljudje, izbrani po nacelu negativne selekcije (beri: drugje si niso bili sposobni najti sluzbe) se tudi predpisi, ki so veckrat sami po sebi nezivljenjski, izvajajo se bolj nezivljenjsko, kot bi to bilo treba.
Pa se to – poglejte si spletno stran DURS – do 11. septembra jim morate sporociti (v primeru, da ste SLO rezident – kar pa je po zgoraj navedenih primerih vcasih dvoumno) stevilko svojega racuna oz. racunov v tujini.
In zraven je en pdf obrazec, ki se ga da izpolnit le na roko…
Enjoy Slovenia and its public service!
ponovno sem se sel pozanimat na slovasko davkarijo,da me slucajno ne bo lovila slovenska.tam so mi zagotovili,da je vse v redu,ce davke placujem tukaj,kjer imam stalno bivalisce.
mislim si,da slovenska davkarija le isce nacin,kako priti do denarja.to je vendar dvojno obdavcevanje.ce mi slucajno kaj posljejo,ne bom placal nic.saj tako so mi zagotovili tukaj.
Jaz sem , oziroma moj odvetnik sprozila Ustavni spor zopet Davcno Upravo RS, zaradi dvojnega odbavcevanja. Se enkrat od 2006 leta placujem dvojne davke! non comment, kako se dela na tem podrocju v Slo..:(:(
Zdravo,
Vse prebral, pa na koncu še vedno ne vem dobro kako bi reševal svoj primer?
Delam v tujini najmanj 200 ali več dni, plačujem me pa firma v Sloveniji.
Kaj naj zdaj naredim?
SE odjavim, da nisem SLO rezident.
Se prijavim v Tujini kot rezident
Mi bodo potem zaračunali vse davke in prispevke za Slovenijo.
Kako doseči, da mi jih ne bodo zaračunavali.
Potem , moram sam plačevati davek in prispevke v tujini ali kako?
Ali obstaja druga varianta?
Da mi celo leto plačujejo davke in prispevke, čeprav nisem rezident, potem pa zahtevam od Durs vračilo? kako dobiti prispevke nazaj?
Ali pozna kdo to varianto?
LP Bojkec
Ne bo slo. Eden od pogojev, ki ga DURS uposteva, je stalno prebivalisce. Potem so se ostali kriteriji, ali gre druzina s tabo, ali imas nepremicnino v Sloveniji in ostale podrobnosti do vprasanja ali imas domace zivali. Formular najdes na DURSovi spletni strani. Poznam primer, ko je slovensko podjetje poslalo delavca v tujino za dve leti, pa mu niso odobrili tujega davcnega rezidentsva, obrazlozitev je bila, da se namerava vrniti v Slovenijo. V glavnem moras prikazati, da se selis v tujino in da bos za dalj casa pretrgal vse poslovne vezi s Slovenijo.
LP
nekaj bi rada vprašala. jaz trenutno živim v italiji in imam stalno prbivališče tam in delam tam redna služba to je 10 km od slovenije trst. jaz sem tudi za stalno prijavljena v sloveniji ampak tukaj že kar nekaj let ne plačujem davka. v sloveniji nimam ničesar kot ne rodno družino. kako mi lahko pomagate? hvala
Na to temo sem prebrala že čuda stvari, celo na durs sem klicala dvakrat (so mi vsakič mal drugač povedal) tko da še vedno ne vem za ziher.
Ko se za stalno seliš ven iz Slovenije na stalno vizo (tam imaš uraden začasen naslov), državljanstvo pa lahko zamenjaš šele čez nekaj let, daš ob odhodu na durs odjavo. Razumljivo v Slo ne smeš imeti več TR na bankah, stanovanja, živali, delnic, avta in podobno. Moj mož pa ima parcelo, katere nebi še želel prodati. Kako je potem s tem, je bolje to parcelo pred odhodom prepisat na starše glede na situacijo?
Hvala
Je stvar odlocitve DURSa. Glavni dejavnik je stalno prebivalisce. Jaz sem obdrzal stanovanje in TRR, pa nisem imel tezav z odjavo davcnega rezidenstva. To sem uredil se ko se sploh nisem imel pogodbe za nedolocen cas.
Torej je odvisno od njihove dobre volje? hm… Samo glede na stalno prebivališče, saj ga v novi državi ne morem imet dokler ne dobim njihovega državljanstva. Imaš ga lahko le v državi katere državljan si ne glede na to kje živiš? A ni tako?
Forum je zaprt za komentiranje.