Rezidenstvo
Na davcno sem poslala obrazec o ugotavljanju rezidenstva in me zanima, ce ima kdo tu izkusnje s tem, koliko casa rabijo da dobis odgovor in kako le ta izgleda (izdajo pisno odlocbo al kako?). Najlepsa hvala.
joooooj ne mi govort, jaz sem poslala zacetek decembra in se nic glasu od njih!!!! glede na to da vejo kje delas ker si jim poslala obrazec upam, da posiljas obrazce za akontacijo, da ne bo kazni 🙂 po moje dobis po posti.
Kaksne obrazce za akontacijo?
NIKAR JIM NE POSILJAJ PODATKOV,KJE SI ZAPOSLEN V TUJINI.CE TAM ZIVIS IN PLACUJES DAVKE,ZAKAJ BI SE V SLOVENIJI PLACEVALA RAZLIKO.SAJ ,CE BI PO SLOVENSKIH ZAKONIH PLACALA MANJ DAVKA,TI TAKO IN TAKO NE BODO NIC VRNILI.MI V SLOVASKI IMAMO ENOTEN DAVEK NA PLACE,TO JE 19 PROCENTOV.MENI NA KRAJ PAMETI NE PADE,DA BI NA SLOVENSKO DAVKARIJO KAJ POSILJAL.
NE POSLUSAJ MATESA KER JE OCITNO MALO RAZBURJEN. Tako je, ce si v Evropski uniji te bodo po vsej verjetnosti dobili, ker imamo isto bazo podatkov. Lahko traja tudi po 10 let, samo takrat bos placala se vec. Ce pa hoces tvegat je to tudi prav, samo ne v primeru ce si jim ze poslala obrazec ker potem ocitno vejo kje si, ane. Jaz sem rezidenenstvo v Slo odjavila, preden pa sem to storila sem morala vsakic 7 dni po placi poslati obrazec za akontacijo (dobis ga na strani od Dursa), kamor moras vpisati koliko si zasluzila, in koliko od tega je slo za davke in socialno zavarovanje. ko pa stano preb odjavis, ti ni treba vec. aja, treba je tudi poslati kaksen placilni listek ali pa obrazec od vlade (na irskem ga dobimo konec oz zacetek leta) kjer je razvidno, da si to res odrgali davek. Pac, birokratska drzava, samo ce odjavis prebivalisce se ti ni treba s tem vec ukvarjat. jaz tudi nisem vedela in sem morala za nazajj posiljat.
Uff hvala spela2008. Jaz sem odjavila stalno prebivalisce, se predno sem tu dobila sluzbo. Se sanjalo se mi ni o teh obrazcih kot o marsicem drugem tudi ne.
potem po moje ni panike. meni so sicer rekli naj posiljam obrazce dokler ne dobim odgovora za vsak slucaj, samo so tako pocasni da naj se grejo solit 🙂
Evo, pa sem dobila odlocbo z davcne. In sicer sem 28.1. poslala obrazec za ugotavljanje rezidentskega statusa, pogodbo o zaposlitvi in potrdilo o stalnem naslovu v tujini in danes sem prejela odlocbo, da v letu 2007 nisem bila rezident Slovenije jupi :)) Torej je trajalo 1 mesec. LP
Aja? pri meni traja ze 3 mesece, pa nimam nic zakompliciran, nobenih nepremicnin itd. 🙁
Jaz nudi nimam nic, pa je bilo hitro. Poklici na davcno in vprasaj. LP
Sem, groza, baje da mi nocejo ugoditi. Poslusaj to- nobenega imetja, vozniskega izpita in druzine, stalno prebivalisce odjavljeno, poslala sem jim kopijo pogodbe iz sluzbe in potrdilo o bivanju. Kaj bi oni se radi ne vem, baje da nimajo dovolj dokazov, da mislim ostati dlje casa. halooooo delovna pogodba je za mimimalno 9 mesecev, kar je skoraj do konca leta (in se jo takrat lahko podaljsa, vse pise!!) in odjavljeno prebivalisce v Sloveniji, a to ni dovolj? Smo vprasali ce posljem potrdilo s faksa kjer sem prijavljena za 2 leti (se pravi do 2009) pa pravijo da tega ne morejo upostevati. Kur## jih gleda. A sim jim ti se kaj poslala, ne vem kaj se grejo. Sem kaj spregledala al se delajo norca?
Pa se to, nabili so mi 41% davek ker so place tu pac za nas standard visoke, jaz pa tukaj delam za minimalno placo in se za burek ne bi imela.
So rekli da ce si uredim davcno rezidenstvo tukaj mi bodo najbrz ugodili. Samo to so rekli ze pri stalnem preb. Ah no.
Mogoce ima pa Mates prav. Samo se zmeraj mislim da te slej kot prej najdejo. V rit naj grejo.
Ne vem, kaj naj recem. Jaz sem jim poslala vlogo: ugotovitev rezidentskega statusa – odhod iz Slovenije, poslala sem jim izpisek iz obcine, da s partnerjem ziviva na istem naslovu in poslala sem jim pogodbo za delo, ki je pa tudi za dolocen cas.
Imam se slovensko voznisko, slovenski pasus in se nekaj certifikatov iz leta 1991.
Povrhu ugotavljajo rezidentsvo za leto nazaj, torej sedaj za leto 2007.
Mogoce je pa trik v faxu o katerem pises. SI prijavljena na faxu v Sloveniji ali v tujini?
Povrhu sem jaz prej bila se studentka, zivela s starsi in potem se direkt preselila. Je pa mogoce tudi to, da jaz zivim s partnerjem, ki je drzavljan drzave, kjer sedaj stanujem. Povrhu vsega imava stanovanje v najemu, ki je na njegovo ime.
Mogoce je tudi razlika glede davcne uprave, jaz spadam pod Kranj.
Povrhu vsega sem odjavila stalno bivalisce v Sloveniji marca 2007, na odlocbi pa pise, da sem nerezident Slovenije od 1.1.2007.
To je vse, ne vem, kaksni so tvoji nameni bivanja v tujini, mogoce samo studiras tam in se bos potem vrnila. Ne vem. Jaz sem se odselila za stalno.
LP, upam da bo vse OK
Tudi jaz sem vceraj prejela odlocbo, da sem od 2007 naprej nerezidentka Slovenije. Ce mene vprasas, je to kr neki in se odlocajo skorajda na blef. Vso sreco Spela. Dobro zrihtaj.
nihce te ne bo iskal zaradi davkov.tam ,kjer zivis,placujes davke in to zadostuje.jaz sem vprasal na nasi davkariji(slovaski),kako je stem in so mi povedali,da popolnoma zadostuje,da tukaj plcam davek.v primeru,da bodo v sloveniji kaj hoteli,pa nisem dolzan nic placati.dvojno obdavcevanje v evropski uniji ne obstaja.tisto razliko,ki jo oni hocejo,naj si nekam vtaknejo.
drugo je pa z ljudmi ,ki vsak dan hodijo na delo cez mejo,v avstrijo ali italijo.ti dejansko zivijo v sloveniji in naj pac placajo davek tudi v sloveniji.ce pa delas in zivis nekaj sto kilometrov dalec,je pa jasno,da ne hodis cez mejo vsak dan.
Mates, ti nisi prav razumel ko si jih klical. Ti moras posiljati obrazce za akontacijo in nasi drzavi ni dosti, da ti nekje placujes davke, oni hocejo svoj delez, tudi ce jim po vsaki zdravi pameti ne pripada. Si razumel kot ti pase, saj ne da te ne razumem, jaz bi tudi rajsi po svoje razumela, samo razliko si bos ti nekam vtaknil ko te najdejo. Itak da te, saj niso neumni. Samo ocitno se je treba reeesss potruditi da te ne stejejejo za rezidenta. Pac, vsak po svoji pameti.
Srecno
Tudi jaz sEm za stalno in sem na faksu v tUjini ki nima nic z naso univerzo. Tako da ne vem…Mislim da smo nasli problem. Doma so me pozabili odjaviti kot olajsavo. grrrr:) Tako da zdaj mislim da bi se moralo urediti. Druagce mi pa res ni nic jasno.
LP!
sicer pa,kaj za vraga,posiljate prijave na davkarijo?delas v tujini in kdo ve,kje delas.kako te bodo pa nasli?me prav zanima,kako ugotovijo,kje delas?jaz sem se sicer prijavil na ambasadi in po stirih letih nisem dobil nobenega obvestila iz slovenske davkarije.posiljajo mi sicer razna vabila za volitve in podobno.
v evropski uniji ne velja dvojno obdavcevanje.slovenija je podpisala sporazum o tem in tako nisi dolzan doma nic placati.ce pa kdo hoce,naj placa.vsak se odloci sam.
Dvojna obdavcitev pomeni, da placas davek v tujini in razliko, ki ostane, v SLO. Ce so v tujini place obdavcene s 30 procenti in v SLo s 40 procenti, potem placas 10 procentov se v SLo. Mates pa kaj se ti sekiras, sej zivis na Slovaskem, si porocen itd. Tudi ce posljes kaj na davkarijo, itak da nisi davcni rezident.
Midva z možem sva se lani odselila na Polsko. Jaz sem zaposlena pri Slo (matičnem)podjetju, v tujini sem kot napoten delavec, kar samo pove, da sem rezident Slo. Mož pa se je zaposlil na Poljskem podjetju (hčerinsko podjetje), predvsem da se izogne dvojnemu plačevanju davkov, kajti med SL in PL obstaja sporazum o dvojnem obdavčevanju, kar pomeni, da če bi bil rezident Slo bi plačal davek na PL in razliko še v Slo. Glede ugotavljanja rezidenstva zanj, pa nisva niti poskušala, saj eden izmed poglavitnih kriterijev pri ugotavljanju rezidenstva ugotavljanje družinski vezi; tako da bi bil 100% ugotovljen za rezidenta Slo, kar pa bi bilo zelo neugodno s stališča plačevanja davkov, saj imajo na Polskem precej nižjo obdavčitev.
Forum je zaprt za komentiranje.