Rezanje presredka
Pozdravljeni,
sem prvic noseca, v zacetku sedmega meseca, in pocasi me zacenja zanimati (skrbeti) porod. Nekako se zdi, da je po porodih, ki sicer potekajo normalno, najbolj zoprno to, da je vecinoma potrebno rezati presredek. V literaturi sem zasledila, da se z redno masazo presredka priblizno dva meseca pred porodom le-tega da narediti dovolj elasticnega, da potem rezanje v mnogih primerih ni potrebno. Kaksno je vase mnenje o tem?
Vnaprej najlepsa hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Alenka
PS Vse pohvale vasemu forumu.
Draga Alenka,
pri prvem porodu pride do “potrebe” za rezanjem presredka približno v nekaj več kot 50%, vendar tega babice ne počno zaradi “doktrine” ali “iz navade” ali bog ne daj “nižjih nagibov” temveč z enim samim namenom: preprečiti raztrganje presredka v večji meri (kar je za korekcijo mnogo slabše kot gladek rez pri prerezanju) oziroma, da se prepreči raztrganje mišice zapiralke končnega črevesa (anusa) in končnega dela črevesa (rektuma). Če se to zgodi, potem je tudi ob pravilni in hitri oskrbi posledicav več kot 30% “inkontinenca blata in/ali plinov”, kar je mnogo, mnogo bolj neprijetna stvar kot je skoraj nevidna brazgotina na presredku, povrhu še večinoma v poraščenem delu.
Prerezanje presredka se opravi v trenutku, ko je ta tako napet da je parktično “brezčuten”, v primeru, da moramo presredek prerezati zaradi obporodnih posegov kot sta vakuumski ali kleščni porod ter v primeru poroda pri medenični vstavi pa se presredek pripravi z lokalno anestezijo (sredstvom proti bolečini) in spet ne boli. S tem se torej raje ne obremenjujte in se osredotočite na vašo vlogo pri porodu, pri čemer vam bo seveda v pomoč babica vendar boste morali sama zavestno sodelovati, ker “namesto vas” nikomur ne bo uspelo!
Draga Tanja,
med prve načine samopomoči spada ležanje, ki spravi noge v višino srca in se zato “otekline” prerasporedijo” drugam. Pomaga tudi jutranje povijanje z elastičnim povojem še predno vstanete, kar pa v poletnih mesecih skoraj ni primerno. Omenite težavo svojemu ginekologu, ki ga zagotovo zdaj pogosteje vidite. V primeru, da imate hkrati tudi visok pritisk in prisotne beljakovine v urinu pa bo potrebno nosečnost v kartkem prekiniti. (Temu verjetno ni tako – omenjam samo zato, da se oteklinam v nosečnosti ne bi pripisalo premalo pomena).