revmatoidni artritis in ponovna nosečnost
Pozdrav!
Moja diagnoza je revmatoidni artritis v opazovanju. Sicer sem stara 34 let in imam enega otroka starega 8 let. Po porodu se je stanje izboljšalo, nimam nobenih bolečin, skratka počutim se v redu. Rada pa bi se odločila še za enega otroka. S strani revmatologa sem bila seznanjena s morebitnimi težavami, ki lahko nastanejo. Skratka strah me je in ne vem kaj naj naredim.
Če ima katera podobne težave oz. več izkušenj s to boleznijo v času nosečnosti, lepo prosim za odgovor oz. mnenje na moj mail.
Hvala!
Flor
Zdravo Flor,
tudi jaz imam podobne težave……..
Stara sem 31, zaenkrat še brez otrok,…letos nameravam zanositi. Pred petimi leti so mi postavili diagnozo Sistemski lupus in Sjongrenov sindrom. Od zdravil jemljem Medrol in Resochin. Revmatolog je tudi mene seznanil glede morebitnih težav v nosečnosti hkrati mi pa priporoča, da z jemanjem zdravil med nosečnostjo ne preneham.Bolj nevarno bi bilo tako zame kot za otroka, če bi z zdravili prenehala. Reku mi je tudi, da ima nekaj pacient s “podobno” situacijo in da se je pri njih vse dobro izšlo. Upam, da bo tako tudi v mojem primeru, ko zanosim, čeprav me je ful strah.
A ti jemlješ kakšna zdravila? Kdo je tvoj revmatolog?
Lp, Rozi.
Pozdravljena Rozi!
Lepo, da si se oglasila. Obiskujem revmatologa v Mariboru. Že več let imam predpisana zdravila Movalis. Zdravila jem samo, če imam bolečine, vendar kot sem že rekla, se je stanje po porodu zelo izboljšalo, vsaj počutim se tako, čeprav krvni izvidi kažejo prav nasprotno.
Zanima me, o kakšnih težavah te je seznanil tvoj revmatolog, kako lahko sama nosečnost vpliva na tebe, kaj se lahko zgodi?
Drugače pa ti želim,da bi se vse dobro izteklo!
LP
Flor
Movalis sem tud jaz jemela, potem so mi ga revmatolog ukinil, ker mi ni jič pomagal. Tudi jaz se dobro počutim, vendar imam izvide zelo slabe. Sedimentacija ima celo 101.
Glede nosečnosti mi je revmatolog reku, da se zna zgodit (v redkih primerih), da ima otrok lahko probleme s srcem vednar je to težavo možno odpravit. Je pa tako, da imaš med nosečnostjo zelo pogoste ultrazvoke, tako, da če do česa pride lahko čimprej ukrepajo.
Kaj so ti pa rekli glede Movalisa med nosečnostjo?
Lp, R.