Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma Revmatoidni artritis in depresija

Revmatoidni artritis in depresija

Pozdravljeni,

Že dolgo časa sem imela težave z bolečinami v mišicah in s tem posledično tudi z gibanjem. Ko so mi začeli otekati prsti na rokah, so mi v laboratoriju odvzeli kri (Izvid je kazal RF okoli 50) , zdravnica pa me je napotila k revmatologu. Revmatologinja mi je v izvidu napisala da naj ne bi šlo za revmatoidni artritis, saj v tistem trenutku ni kazalo da gre za vnetje. Samega pristopa revmatologinje sploh ne bi omenjala saj je bil milo rečeno nikakršen.
Težave so se začele stopnjevati. Otekati so začeli nožni prsti, gležnji, kolena, kolki, zapestja, komolci. Bolijo me ramena in težave imam s čeljustnim sklepom. Sklepi se vnamejo, so rdeči in vroči. Poskusila sem z Movalisom, ki mi ga je predpisala revmatologinja ( po potrebi ) ampak mi ni pomagal. Zato sva se z splošno zdravnico odločili, da mi napiše Arcoxio 90mg, naročila pa sem se na pregled na kliniko v Lj. Na začetku je A. dosti pomagala, sedaj pa se mi zdi, da ne deluje več kakor prej. Zato vzamem velikokrat tudi Zaldiar, Naklofen ali pa Lekadol, da ne bi imela kakšnih težav z želodcem itd.. ( imam 25 let ).
Zjutraj zelo težko vstanem, težko se oblečem, odprem plastenko, odrežem kruh, slabo spim, ker se nikakor ne morem namestit…itd. Prenehala sem celo z vožnjo avtomobila, saj se ne počutim dovolj močno. Po naravi sem velik optimist in imam visok prag bolečine, vendar te postajajo neznose. Vse manj imam volje, velikokrat na skrivaj pojokam, strah me je, da bom od nekoga postala odvisna, težko se skoncentriram in učim. Imam pa toliko stvari za postoriti. Namesto, da bi se učila se počutim obupno. In mi včasih ni do ničesar. 🙁

Poskušam se motivirati in mi nekaj časa uspe ( ko imam boljše dneve ), ampak potem sledi 10 slabih, ki me totalno izčrpajo. Trudim se zdravo jesti, telovadim ko čutim da je malo bolje…itd
Kako se vi borite s slabimi dnevi, boličinami, depresijo.

Napišite svoje izkušnje.

Hvala.

Lp

Čao,
naj ti samo povem, da te čisto razumem in vem, kako se počutiš. Tudi meni je bilo enako; najprej sem negirala celotno zadevo, potem pa so izvidi le pokazali, da se nekaj dogaja, sem šla takoj k revmatologu (samoplačniško), mi je potrdil RA, potem pa se je začelo. V enem trenutku sem se videla že kot totalni invalid, v drugem sem se prepričevala, da bo vse ok, potem pa spet v jok, ko sem brala različne zgodbe tu na forumu. Glede na to, da imam dojenčka, ki ga dojim, mi je bilo še toliko hujše, ker sem se vstajala ponoči in me je bilo strah, da mi bo padel iz rok. Ampak imam precej visok prag bolečine, tako da s stisnjenimi zobmi je šlo. Nisem mogla v avtu prestavo dati v rikverc…za popiz___Potem pa sem začela raziskovati zadeve, se malo pozanimala o sami bolezni in kaj lahko narediš sam. V tem času sem bila parkrat pri bioenergetiku, šla sem osteopatu dr. Veršininu, prebrala marsikaj, vse skupaj povezala in zdaj mi je precej boljše. Ugotovila sem, da prehrana iga veliko vlogo. Ko jem testenine, ali karkoli iz moke mi zatečejo sklepi na rokah; ko pijem mleko, me začnejo boleti kolena…vrgla sem ven vse sladkarije (prej bila obsedena z njimi), moko, mleko in sire, zamenjala sladkor z melaso, pijem kalcijeve tablete z dodatkom vitamina D, pijem Lyprinol – omega 3 maščobne kisline, zjutraj in zvečer pijem raztopljeni dve žlički medu v vroči vodi z eno žličko cimeta….skratka čimbolj naravno. Dobra stvar tega je tudi v tem, da so se mi moji nosečniški kg kar začeli topiti :))
Da ne vlečem, rada bi ti povedala, kar mi je pred kratkim rekla ena zdravnica, ki dela postdiplomski v Londonu (health management), skratka rekla je, da noben zdravnik ti ne bo priporočil nič, kar ni povezano s samimi zdravili in farmacijo, kajti od tega je odvisna njihova kariera in napredovanje. Če ne sforsirajo toliko in toliko zdravil, potem tudi nikamor se ne premaknejo. Torej vse je to sama kapitalistična industrija. Telo pa je narejeno tako, da brani samo sebe in ne da se napada, torej moraš mu samo pomagati, da začne normalno funkcionirat oz. da pride spet v ravnovesje.
Mlada si, organizem je dovolj močan, ugotovi kje je vzrok tvojega neravnovesja in potem poišči tebi najprimernejše zdravljenje. Če je le mogoče izogibaj se tem “vsemogočim” zdravilom in ne verjemi vsega kar slišiš. Pa tudi ne obremenjuj se zaradi zgodb na forumih, kajti vsak ima svojo zgodbo in ni nujno, da bo tvoja enaka.
Ajd glavo pokonci, če boš kaj potrebovala, samo reci…sicer pa je veseli december in naj vrag odnese depresijo.
Vesele in zdrave praznike,
T.

pozdravljena
jaz sem sama zbolela za revmatoidnim artritisom pred 7 leti torej ko sem imela 24 let. Borila sem se z vsem mogočim od bolečin do propadanja samega svojga jaza in da ne rečem še svoje duše.. Bolečine so me ubijale dan za dnem . edino je pa res da me moj splošni zdravnik brez oklevanja poslal takoj na revmatologijo in tam so me res sprejeli takoj brez kakršnih kolik odvečnih besed pomagali in seveda skušali ustavit ta napad revme. skušali smo z movalisom, metotraxsatom, sulfalazinom, medrolom, rechohinom , olfenom in naklofenom ,zaldiarom itd…Danes imam terapijo z olfenom, alfa D3, kalcijevim karbonatom medrolom, metotraxsatom, olfenom, ortanolom in biološkimi zdravili. boj je bil naporen in verjmi da vem kok se počutiš a žal tudi sama zase moraš bit močna to ti bo najboljše zdravilo . Vem kok je ko padeš sem padla zelo globoko v depresijo in verjameš ali ne… grem iz nje in zmagujem vsak dan sproti !!! vse ima svoj pomen . glej nočem tle filozofirat a borit se moraš ker druigače ne gre težko je vem . ni izi it skoz dan ko dobesedno ne veš kok pa kaj..a vztraja pr revmatologih da te porihatjo . kajti z skupnimi močmi bo šlo . rabiš nekaj kar bo revmo pomirilo..
glej če želiš še kaj .. ti rada volje povem..
do takrat pa ti želim da paziš nase in da se zavedaš da se bolezni ne smeš vdat!!!
lp

Čisto sem pozabila na ta forum in postavljeno temo, saj redko pokukam sem. Odkar sem temo postavila, se je zdravstveno stanje poslabšalo v tej meri, da sem se težko gibala in karkoli počela. Prizadeti so bili vsi sklepi. Zdravnica me je poslala pod nujno k revmatologu, kjer so me zadržali v bolnišnici in mi predpisali terapijo z Metotrexatom, Medrolom in kar pač gre zraven (klasična terapija pri RA).
Zaenkrat je bolje, saj lahko opravljam večino dejavnosti, razen kakšnih težjih fizičnih naporov, telovadbe (težje naredim kakšne izpadne korake, počepe .. itd.)
Na začetku sem se počutila super, ni bilo stranskih učinkov..sedaj imam pa težave s kožo (akne, močna srbečica, lupljenje kože na dlaneh, popokane kapilare po obrazu..), migrene, utujenost, slabost, občasno tresenje..itd…opažam, da z vsakim odmerkom metotrexata, prijahajo na plan kakšni stranski učinki…
Pri prehrani nisem opazila, da ta vpliva na potek same bolezni. Nič ni huje če pojem določeno vrsto hrane ali pa boljše če je ne uživam.
Pred boleznijo sem poskusila z različnimi prehranskimi dodatki (Lyprinol, Omega 3, Kolostrum..itd), vendar glede na to koliko denarja porabiš (posebej za Lyprinol) in koliko vsega poješ, ni posebnega učinka..malo pač olajša gibanje.
Najbolj me skrbi čeljustni sklep, s katerim imam že dolgo časa težave in težko odpiram usta, žvečim…uhh, sita sem tega…
Psihično se bolje počutim, so slabi dnevi, se pa prepričam, da bo.

Prosila bi za kakšne izkušnje, kontakte za alternativno medicino, priporočila kakšnih dobrih knjig povezanih s to tematiko in revmatoidnim artritisom.

Vse info so dobrodošle…Tanjuska in xenakk, hvala za spodbudo….je prišla prav….

Držite se, lep pozdrav vsem skupaj….:)

Rada bi inf.kako si pomagat pri segerjevem sindromu. Stalno imam težave z očmi ustnicami težko požiram gosto hrano.občutek temperature, v ustih kar gori.revmatolog pravi da ni pomoči do konca življenja poleg se velikokrat zbudim ponoči,ker me členki na rokah in tudi nogah bolijo in so zatečeni.S kapljicami od Vogla si zalivam oči vase tri ure…
ali je kaj narobe tudi z ščitnico. v RTV dnevniku 10.12.2015 sem ujela neko zdravnico, ki ravno tak primer raziskuje in menda odhaja v Ameriko.Ne vem pa njenega imena.Menda se obeta nek uspeh.Če kdo slučajno ve zanjjo, naj sporoči.
lp, pa srečno in predvsem miren božič
marinka

New Report

Close