Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma revma po carskem rezu?

revma po carskem rezu?

Sem 3 mesece po carskem rezu in dober teden po porodu so se mi pojavile pekoče bolečine v nartih in gležnjih. Že v zadnjih 3 mesecih nosečnosti sem imela mravljinčasto peto. Zdaj imam probleme, ko vstanem (zjutraj, ali če dlje sedim ali ležim), da imam kar trde gležnje, negibljive, kot da bi imela vodo v sklepih in otrdelo ahilovo tetivo. Je možno, da imam revmo? Dva nožna prsta imam mravljinčasta, pečeta me; ko se v sklepu gležnja dotaknem določenih točk, v dveh prstih in nartu začutim pekočo bolečino, kot da bi me bolela “pekoča nitka”.

Je možno, da je to revma? Na zdravniškem forumu je dr. Pušenjak omenil, da ima več žensk po porodu težave s pojavom sklepne revme. Tudi jaz? Kaj naj naredim, obstaja zdravilo? Naj grem k osebnemu zdravniku? Ginekologinja je sicer rekla, naj čim več hodim, kar delam.

Prosim za nasvet.

Pozdravljena,
Kot bi opisovala moje težave pred 3 leti. Sama sem imela 2x carski rez, po drugem (februarja 2007) so se začele težave: najbolj so me bolela zapestja in prsti na rokah, potem gležnji, zjutraj sem imela zelo okorele prste (tudi do 1 ure), ponoči ko sem hranila dojenčico pa je bilo včasih prav grozno, saj je nisem mogla položit nazaj v posteljico, da o tem, da sem z grozljivo muko oblačila dojenčico sploh ne govorim…pa ahilovo tetivo na desno nogi sem imela otečeno, tako da mi nobeni čevlji niso bili prav. Osebna zdravnica mi je naredila revma test, ki je bil sicer v mejah normale, ampak zaradi mojega vztrajanja, pa sreče in zvez, sem v roku enega mesega prišla na pregled na Revmatološko kliniko LJ k Dr. Tomšiču, naredili so mi vse preiskave, rentgen….in diagnoza je bila Revmatoidni artritis. GROZA, AMPAK naučiš se živeti z to boleznijo, predvsem pomembno je da se ozavestiš o bolezni in se z njo sprijazniš. Torej zdaj že 3 leta jemljem Methotrexat, najprej tablete, zdaj injekcije, bolezen se je umaknila – je v remisiji – torej nobenih bolečin nobenih znakov….
Moram se malo pohvalit, saj sem prav včeraj bila na kontroli, in ko bodo rentgenske slike, se bo Dr. odločil, da mi mogoče celo ukine terapijo v celoti, sigurno pa mi bo znižal odmerek YEEEEYYYYY!!!!!
Svetujem ti, da ti osebni zdravnik napiše napotnico za revmatloga pod nujno, da boš prišla čimprej na vrsto, saj so čakalne dobe okoli 9 mesecev. Imam pa tudi 2 prijateljici, ki sta prav tako po porodu imeli težave s sklepi, ena z potrjenim RA.
Pogumno, saj ni konec sveta, vem pa da je beseda “REVMA” nekako povezana s starejšimi ljudmi in si misliš da pa jaz že ne morem imeti revme. Sama sem stara 37 let.
Pod nujno pojdi k zdravniku in poročaj, kako si opravila, srečno!!
M.

Pozdravljena, podobne težave sem imela tudi jaz. Carski rez. Po carskem oziroma mesec dni po tem, so se začele težave. Bolelo me je vse telo, otekli prsti na nogah, bolečine v drugih sklepih, huda splošna utrujenost. Že pred tem sem imela diagnozo psoriatični artritis. Zaradi bolečin sem šla k revmatologu, ki je ugotovil zagon bolezni. Do tedaj še nisem jemala zdravil, ker je bila bolezen vedno v milejši obliki. Sedaj pa sem morala začeti z antirevmatiki in protibolečinskimi tabletami. Zdravnik je tudi dejal, da bi bilo dobro, če bi prenehala dojiti, ker se menda med dojenjem sproža določena substanca, ki vzpodbuja vnetje. Tega nisem mogla takoj storiti, pa sem nekako vzdržala do 10 meseca. No, ko pa sem res nehala dojiti in kakšen mesec ali dva po tistem, pa se je telo počasi začelo normalizirati. (Saj ni nujno, da je bilo izboljšanje prav zaradi prenehanja dojenja, morda je bio tudi zaradi tega, ker je že pretekel določen čas od poroda, pa se stvari malo umirijo, lahko pa da je res samo dojenje vplivalo na to)Bolečine so popustile do te mere, da nisem potrebovala več tablet. Res pa je, da sem potrebovala kar dve leti po carskem rezu, da sem prišla k sebi. Skratka – kar ti želim povedat je to, da morda bodo te bolečine prešle same po sebi, morda potrebuješ več časa, da se telo normalizira, kar precej žensk je, ki sicer nimajo revme, a jih po porodu grozno bolijo sklepi. Pa mnogo sreče!

Odločila sem se, da zaenkrat še ne grem k zdravniku. Kupila sem si Voltaren gel, menda obstajajo tudi tablete? Mažem se dva do trikrat na dan, kadar se pač spomnim oz. si vzamem čas. Občutek imam, da mi eno malo malenkost pomaga oz. da se (pekoča) bolečina seli “proti jugu” – sklepi in narti niso več tako zelo boleči, zdaj me pečejo “le” trije prsti na nogi in pa sklepi teh prstov. Tetive imam po sedenju ali ležanju še kar trde.
Z levo nogo imam več težav kot z desno, pri kateri me čisto rahlo boli le palec in tetiva. Zakaj imam probleme v glavnem le z eno nogo?

Kaj vi mislite, ravnam prav, ali pa je vendar bolje, da se grem pokazat k zdravniku?

Se v lekarni da dobiti še kakšne tablete, mazila, ipd., ki bi mi morda še pomagala?
Katere antirevmatike mi lahko predpiše zdravnik?
Še enkrat hvala!!!

New Report

Close